ODOBRENO NOVO ZADUŽENJE OPŠTINE HERCEG NOVI OD 603 HILJADE EURA RADI REFINANSIRANJA...

ODOBRENO NOVO ZADUŽENJE OPŠTINE HERCEG NOVI OD 603 HILJADE EURA RADI REFINANSIRANJA STAROG KREDITA

81
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Ministarstvo finansija predlažilo je Vladi Crne Gore na poslijednjoj sjednici, da odobri refinansiranje postojećeg kredita Opštine Herceg Novi kod NLB Montenegro banke, u iznosu od 603.000,00 eura, zbog velike opterećenosti Opštine kreditnim obavezama, kao i povoljnijih uslova novog kreditnog zaduženja.

Opština Herceg Novi obratila se Ministarstvu finansija 15.aprila tražeći saglasnost za kreditno zaduženje u iznosu od 1.000.000 eura, od čega se na refinansiranje, jednokratnu prijevremenu otplatu, postojećeg kredita kod NLB Montenegro banke odnosi 603.000 eura, a na novo kreditno zaduženje sredstva u iznosu od 397.000,00 eura.
Razmatrajući dostavljenu dokumentaciju i podatke, Ministarstvo finansija je utvrdilo da Opština Herceg Novi ne ispunjava potrebne uslove da bi se odobrilo cjelokupno zaduženje u iznosu od 1.000.000 eura. Upoređivanjem tekućih prihoda budžeta Opštine Herceg Novi u 2014. godini i ukupnih godišnjih troškova po osnovu otplate svih kredita, uključujući i novo kreditno zaduženje, utvrđeno je da bi došlo do značajnog prekoračenja u 2015. godini, u odnosu za dozvoljeni limit od 10% tekućih prihoda u godini koja prethodi godini zaduživanja, a koji je definisan Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.
Međutim, zbog velike opterećenosti kreditinim obavezama, Ministrastvo je ipak preldožilo Vladi da se kreditno zaduženje odobri.
U dokumentu se podsjeća da je postojeći kredit koji bi bio refinansiran ugovoren u januaru 2012. godine sa kamatnom stopom od 9,225% na godišnjem nivou. Ostatak duga od 603.000,00 eura je raspoređen u 13 rata sa mjesečnom otplatom glavnice u iznosu od 51.000 eura, plus pripadajuća kamata koja značajno opterećuje mjesečne prihode Opštine.
Kreditom dobijenim od Crnogorske komercijalne banke AD rok otplate bi se prolongirao na 36 mjeseci dok bi kamatna stopa iznosila 5%. Jednokratna provizija bi iznosila 0,2% a mjesečni anuiteti bi se kretali oko 18.000 eura, što bi značajno u ovom trenutku smanjilo mjesečne izdatke Opštine Herceg Novi.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code