ODREDITI TRASU ZA PRIKLJUČAK HERCEG NOVOG NA REGIONALNI VODOVOD

ODREDITI TRASU ZA PRIKLJUČAK HERCEG NOVOG NA REGIONALNI VODOVOD

162
0
Podijeli

Predstavnici Opštine Herceg Novi i JP ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” još u septembru su usaglasili najbolje tehničko i finansijski najodrživije rješenje da se opstina Herceg Novi poveže na regionalni vodovod od Opatova.

Cjelokupna količina od 200 l/s trebalo bi da se isporučuje opštini Herceg Novi preko dvostrukog podmorskog cjevovoda Opatovo – Sv. Neđelja, ali da se na brdu Jošica izgradi prekidna komora za prijem vode, koja bi istovremeno imala i funkciju lokalnog distributivnog rezervoara.
Izrada projektnog zadatka u Regionalnom vodovodu privodi se kraju što nam je potvrdio direktor Goran Jevrić.
„Narednih dana očekujemo da ćemo sa predsjednikom Mandićem imati sastanak u Herceg Novom gdje bi sagledali mogućnosti trase u ovoj opštini, što je neophodno da se preciziraju uslovi za dobijanje Urabanističko tehničkih uslova od Ministarstva održivog razvoja” – kazao je Radiju Jadran, Jevrić.
Nakon toga Regionalni vodovod bi raspisao tender za projektanta. Sa kompanijom Azmont, za koju je ključno stalno napajanje vodom u budućem rizortu u Kumboru, definisana su sva tehnička pitanja oko priključenja ove kompanije na regionalni vodovod.
Hercegnovska opština dobiće 200 sekundnih litara vode u sekundi, od čega će 70 koristiti stanovnici Luštice, kojima je nedostatak vode za piće već decenijama jedan od elementarnih problema. Preostalih 130 litara u sekundi predviđeno je za hercegnovsku rivijeru, uključujući i 20 litara za potrebe investitora u Kumboru.
Procjenjuje se da je za realizaciju konačne verzije projekta potrebno oko 3,5 miliona eura, ali će visina investicije i izvori finansiranja biti poznati nakon što se uradi projektna dokumentacija. Za sada nijesu definisani izvori finansiranja, ali jedna od mogućnosti je naknada na investicije, koju plaćaju investitori objekata u opštinama Crnogorskog primorja.
Ukoliko se u periodu do kraja godine obezbijede izvori finansiranja, za očekivati je da će opština Herceg Novi do kraja 2014. godine biti priključena na regionalni vodovodni sistem.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code