Održan informativni dan o razvoju niskokarbonskog turizma u Herceg Novom

Održan informativni dan o razvoju niskokarbonskog turizma u Herceg Novom

710
0
Podijeli

razvoj niskokarbonskog turizma hn 1Informativni dan povodom objavljivanja javnog poziva za iskazivanje interesovanja za ućešće u pilot fazi projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”, održan je danas u sali Opštine Herceg Novi.

Tim UNDP-a, koji su činili Aleksandra Kiković, Ana Pajević i Goran Čačić, predstavio je učesnicima detalje poziva, uslove i benefite, koje je moguće ostvariti.

Picerija i restoran

Ovaj poziv se odnosi na inovativne, investicione projekte koji su usmjereni na razvoj turizma, a koji aktivno doprinose smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Kiković je objasnila da je ovo poziv za kofinansiranje, odnosno da je konkurisanjem moguće obezbijediti najviše četvrtinu sredstava potrebnih za realizaciju projekta. Minimalni iznos podrške po projektu je 50.000 eura, a maksimalni 150.000 eura. Ukupan budžet koji je na raspolaganju u ovoj fazi iznosi pola miliona eura.

razvoj niskokarbonskog turizma hn 2Čačić je pojasnio da za konkurisanje nije neophodno imati kompletno završen projekat i dokumentaciju. Radi se o iskazivanju interesovanja da se projekat realizuje uz učešće bespovratnih sredstava iz ovog programa, a u narednoj fazi će uslijediti kompletiranje projektnih prijedloga, uz tehničku podršku stručnog tima.
Konačan odabir prijedloga projekata znaće se u junu.
Projekat “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori” finansira Globalni fond za životnu sredinu, a realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.
Pilot faza se realizuje na teritoriji Herceg Novog, Kotora, Tivta i Cetinja. Pravo učešća imaju organi lokalne uprave i javne službe, kao i organizacije civilnog društva. Projekti koji su rezultat saradnje sa privatnim sektorom i investitorima i projekti međuopštinske saradnje će se dodatno vrijednovati.
Rok za slanje prijava je 10. februar.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code