Održan tradicionalni koncert povodom 8. Marta

Održan tradicionalni koncert povodom 8. Marta

1252
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U koncertnoj sali Muzičke škole sinoć je održan tradicionalni koncert povodom 8. Marta, Dana žena.
Jednočasovni program obuhvatio je 15 vrlo zahtjevnih tačaka, a publici su se, osim hercegnovskih, predstavili učenici Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“ iz Podgorice, koji su pred novskom publikom nastupili drugi put.
Koncert je programski bio znatno drugačiji u odnosu na ono na što je domaća publika „navikla“ kad je riječ o koncertnim aktivnostima u školi. Kompozicije su bile dosta „ozbiljnije“ i „tvrđe“ za uho laika, ali svakako ne manje kvalitetne, jer je repertoar i ovog puta obuhvatio djela velikana klasične literature, od Mocarta, Baha, Tarege, Čajkovskog, Skarlatija do Rahmanjinova.

Direktorica škole, Nada Karadžić, imala je razloga za zadovoljstvo nakon koncerta, jer kako je kazala, „i ovoga puta ponudili smo samo kvalitet, riječ o mladim, ali velikim talentima“.
„Svakako da sam zadovoljna, jer su predstavljene zahtjevne kompozicije, kako na klaviru, tako i na ostalim instrumentima, bilo da je riječ o gitari, flauti ili violončelu. Drago mi je da se moglo čuti nešto drugačije, jer smo publici do sada uglavnom „nudili“ „poznate“ i melodičnije kompozicije“, navela je Karadžićka.
Ona je takođe istakla da su ovakvi koncerti posebno važni za razvoj saradnje između muzičkih centara Crne Gore, kako bi se razmjenjivala iskustva, na čemu kako je rekla, posebno vrlo predano radi.
Jedan od profesora Umjetničke škole „Andre Navara“, Bogdan Asanović, za Radio Jadran kaže da je koncert bio pun pogodak, naročito za učenike:
„Ovo je za njih dobra prilika da nastupaju, da uče, da stiču praksu nastupanja van svoje matične škole, što je i suština ovoga što radimo. Oni su naviknuti na scene u Podgorici, ali treba ih svakako usmjeravati i ka drugim gradovima, i zaista sam zadovoljan onim što smo svirali večeras“, kazao je Asanović.
On je takođe istakao da su ovakvi koncerti prilika i da se đaci upoznavaju sa svojim vršnjacima iz drugih škola ne samo u državi, već i regionu i šire, te stoga smatra da ovakvih koncerata treba da bude više.
„Djecu ne treba svesti samo na ispite i festivale. Muzika je univerzalan jezik i treba da se širi“, zaključio je Asanović.
Koncert je „otvorio“ Vokalni ansambl Muzičke škole Herceg Novi Kad je riječ o sinoćnjim nastupima, posebnu pažnju publike izazvali su nastupi Nikole Bigovića, koji je izveo dirljivu Tareginu kompoziciju „Tango“ na gitari u klasi prof Dragana Đorđevića, zatim klavirski duo iz klase prof. Irene Mijušković, Maša Bojanić i Marko Miljević koji su odsvirali Metaldijev „Romantični valcer“, solo pjevačica Marija Medenica iz klase prof Slavice Boljević. Najviše simpatija pobrao je Nikola Tošić, učenik III razreda SMŠ „Andre Navara“, iz klase prof Borjana Radovića, koji je na gitari odsvirao čak 4 kompozicije. Za njega profesori kažu da je veliki talenat i potencijal, iako je, kako se čulo iz publike „gitara veća od njega“.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code