ODRŽANA 6. NOĆ KULTURE U NOVOM

ODRŽANA 6. NOĆ KULTURE U NOVOM

202
0
Podijeli

Ovogodišnja 6. Noć kulture, održana je na 15 lokacija u Igalu i Herceg Novom. Sadržaji na kulturnim punktovima u Igalu i Herceg Novom bili su posjećeni 17. i 18. jula od 21 do jedan sat iza ponoći.

Organizatori saopštavaju da je zabilježeno oko 200 posjeta Titovoj vili, i skoro trista posjetilaca koji su slušali koncert Vjere Adzić i Jovanke Veljović, odnosno omiljenih Titovih pjesama iz izbora fonoteke Muzeja 25. maj u Beogradu.
U toku noći nekoliko hiljada obožavalaca rada naive Marka Dende, posjetilo je Gradsku galeriju Josip Bepo Benković, Gradski muzej Mirko Komnenović i izložbu Terra Fantasia 10 crnogorskih vajara (Nada Kažić, Tijana Liščević, Vana Prelević, Nikolina Zuber, Ana Miljkovac, Jelena Pavićević, Ivana Radovanović, Jovana Vujović, Adin Rastoder, Milija Stojanović), Galeriju SPA u Igalu i izložbu Naoda Zorića, Dvoranu park i izložbe fotografija Darije Bogdanović i Ivana Stanića iz Beograda, Galeriju Sue ryder i izložbu Marice Kuznjecov Boljević, Galeriju Luča i Galeriju Spinnaker sa radovima iz fundusa, Ateljee Luke Tomanovića i Dragice Kosić.
Te noći je besjedio i autor Nikola Malović, odgovarajući na pitanja svojih čitalaca u Knjižari So.
Nadamo se da će sljedeće izdanje Noći kulture u Herceg Novom sačekati i bolja vremena i stanje u kulturi u gradu, posebno u ljetnjem periodu – kazala je organizatorka manifestacije magistirca istorije umjetnosti Vladana Spaić.

Picerija i restoran

U Galeriji Josip Bepo Benković, sinoć je u okviru manifestacije Noć kulture otvorena i izložba samoukog slikara Marka Dende iz Igala, a govoreći o njemu organizatorka manifestacije magistirca istorije umjetnosti Vladana Spaić je kazala da je on moderan, a ne naivni slikar.
On je potvrdio tezu da je umjetnost stvar instikta, a ne škole, a o njegovom radu svjedočili su mnogi uvaženi kultruni poslenici Zuko Džumhur, Đorđe Angleovski, Vojo Stanić, Vesko Perunović – kazala je ona.
Prisutne je pozdravila v.d. direktorica Turističke organizacije Herceg Novog Bojana Blagojević, rekaviš je da je Noć kulture za Herceg Novi koji je grad kulture veoma značajna, te da se nada da će ovakvih manifestacija biti i više.
Prigodne riječi o Dendi uputio je i novinar Minja Bojanić, a ganutost i zadovoljstvo zbog izložbe izrazila je i njegova ćerka Miljana Jocić.
– Ne žive samo slike već i on sam kroz njih svi mi koji smo ga voljeli i imali – rekla je ona.
Najčešće je slikao situacije i događaje koji su ga svakodnevno okruživali i njihove učesnike – ljude koji su ga inspirisali da na jedan bezbrižan, veseo ili blago ironičan način ovjekovječi na svojim djelima. Na nekim platnima preovladavaju motivi sela i seoskog težačkog života koji potiču iz rodnog Vrbasa i Grahova (odakle je porijeklom). S druge strane, motivi s Primorja oslikavaju jedan bezbrižan život na moru, kontakt s turistima, relaksaciju, odmor i ribolov.
Denda je izlagao grupno i samostalno, na prostoru bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Jedan je od rijetkih koji je zastupljen u Enciklopediji svjetske naive koju je napisao Oto Bihalji Merin.
Imao je izložbe u Herceg Novom, Kotoru, Podgorici, Beranama, Pljevljima, Danilovgradu, Svetozarevu, Beogradu, Lazarevcu, Novom Pazaru, Ulcinju, Bergenu, Zandamu, Hornu,Splitu,Šibeniku, Zadru, Kninu.
Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja za slikarstvo, 1974. godine dobitnik je II nagrade na konkursu Sindikata Crne Gore koji se održavao u Titogradu (Podgorica), a 1975. godine dobitnik je pohvale na Majskim susretima u Beogradu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code