Oduzeto 325 kilograma dagnji, ribe i prstaca

Oduzeto 325 kilograma dagnji, ribe i prstaca

10
Podijeli

Posljednjih deset dana kontrolom ugostiteljskih objekata i pijaca inspektori su pronašli ukupno 180 kg mušlji (dagnji) i oko 120 kilograma raznih vrsta morskih riba, koje potiču iz nelegalnog ribolova.
Spriječen je i promet i određene količine prstaca, školjke koja je zabranjena za izlov i promet. Procesuirano je nekoliko pravnih lica sa područja opština Herceg Novi, Kotor i Tivat, kojima je oduzeto više od 25 kg prstaca, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U istom periodu, zbog neprijavljenog, odnosno nelegalnog ronjenja procesuirana su dva fizička lica. Jednom je oduzet komplet za ronjenje (odijelo, boce, maska, peraje, kao i jedna podvodna puška), dok je drugom licu oduzeto i u more vraćeno 10 komada palastura – vrste školjki koje su, takođe, zaštićene i čije je sakupljanje zakonom zabranjeno.

Picerija i restoran

Podnijeta su četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a prekršajnim nalozima novčano je kažnjeno 11 kontolisanih lica.

Inspekcija za morsko ribarstvo koja se odnedavno nalazi u sastavu Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pojačala je kontrolu prodajnih i ugostiteljskih objekata radi sprječavanja nelegalnog izlova i prometa ribe i plodova mora, saopšteno je iz resornog Ministarstva.
Osim aktivnosti koje imaju u okviru djelovanja Radne grupe za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata za ulov ribe, inspektori za morsko ribarstvo sprovode redovnu kontrolu objekata i drugih mjesta na kojima se prodaje riba i morski plodovi, a koja je pojačana tokom turističke sezone.
Inspekcija za morsko ribarstvo nastaviće kontrole nesmanjenim intenzitetom, na području cijelog primorja, ali i u drugim djelovima Crne Gore gdje se nude riba i morski plodovi. Cilj je da potrošači i turisti u ponudi imaju zdravstveno bezbjedne proizvode, izlovljene na zakonit način, ribaricama registrovanih profesionalnih ribara na moru, ali i zaštita morskog biodiverziteta koji ugrožavaju nelegalne aktivnosti.

10 Komentari

  1. svi ovikoji vade prstace da se skupe zajedno ne mogu unistit toliko prstaca koliko ih je unistio beton koji je dosao preko njih od Igala do Ulcinja.

    15
    5

Ostavite komentar

*

code