Odvikavanje od duvanskih proizvoda: „Prestanite da pušitie u pet koraka”

Odvikavanje od duvanskih proizvoda: „Prestanite da pušitie u pet koraka”

1
Podijeli

Svima koji konzumiraju duvanske proizvode vrlo je teško da prestanu da budu  zavisni. Neka istraživanja, na koja ukazuje CDPR, pokazala su kako kod nas puši preko četrdeset odsto osoba, dok od posljedica pušenja godišnje oboli nekoliko hiljada, a umre preko 1500 osoba.

– Ta brojka zaista nije zanemarljiva i trebalo bi da bude dovoljna opomena da još jednom razmislite i pokušate se riješiti svoje zavisnosti. Predlažemo vam stoga pet koraka koji bi vam u tome mogli pomoći – poručuju iz CDPR-a i savjetuju:

Picerija i restoran

Prvi korak:

Pronađite zamjenu za oralnu fiksaciju. Drugim riječima, sljedeći put

kada budete željeli zapaliti cigaretu, pokušajte žvakati žvakaću

gumu ili u usta stavite slamčicu. Držite usta zaposlenima, ali

izbjegavajte grickalice, jer se sigurno ne želite udebljati!

Drugi korak:

Vodite dnevnik i svaki put kada osjetite potrebu za cigaretom zapišite kako se u tom trenutku osjećate. Pratite tu uzročno posljedičnu vezu da shvatite otkuda potreba i zbog kojih emocija. Na primjer, ako imate potrebu zapaliti cigaretu prije nekog bitnog sastanka ili prezentacije, znaćete da vam je okidač za cigaretom neka stresna situacija.

Treći korak

Nakon što ste utvrdili uzrok paljenja cigarete, planirajte aktivnostiu skladu s tim. Na primjer, ako cigaretu palite uoči stresnih situacija, pokušajte se pripremiti da stres svedete na minimum i osvijestite tu uzročno posljedičnu vezu. Lakše će vam biti apstinirati ako znate psihološki ili emotivni uzrok.

Četvrti korak

Konsultujte se s ljekarom prema potrebi oko nikotinske terapije. Pilule, žvakaće gume, flasteri – neka od nabrojanih ili sličnih metoda će vam sigurno biti od pomoći.

Peti korak

Vodite popis pozitivnih strana vašeg prestanka pušenja: od zdravstvenih preko društvenih, do finansijskih prednosti. Tako kad sljedeći put dobijete potrebu za cigaretom, prođite taj popis i još jednom razmislite!

1 komentar

Ostavite komentar

*

code