OGNJENOVIĆ: SMANJEN KRIMINALITET, A BEZBJEDNOST OVE GODINE POVOLJNIJA U BOKI

OGNJENOVIĆ: SMANJEN KRIMINALITET, A BEZBJEDNOST OVE GODINE POVOLJNIJA U BOKI

377
0
Podijeli

Stanje bezbjednosti u Boki Kotorskoj proteklih osam mjeseci bilo je povoljnije u odnosu na isti period prethodne godine.

To je rezultat kvalitetnih preventivnih i drugih aktivnosti policije, ocjenio je načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi, Petar Ognjenović za “Dokument” .
Prema njegovim riječima, u CB Herceg Novi sa odjeljenjima bezbjednosti Kotor i Tivat tokom ove godine registrovano je 386 krivična djela, što predstavlja smanjenje za 54, ili 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
“Od ukupnog broja krivičnih djela, 187 je bilo po nepoznatom izvršiocu. Od toga je rasvijetljeno i procesuirano 130 ili 69,5 odsto. Tokom osmomjesečnog perioda u oblasti opšteg kriminala bilježi se smanjenje za 12 odsto, dok je otkrivenost krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta povećana za šest odsto”, naveo je Ognjenović.
Akcije “Razbojnik” i “Mladost” aktivnosti koje su tokom ljetnjih mjeseci dale dobre rezultate:
“Radi sprječavanja krivičnih djela razbojništava, a naročito tokom ljetnje turističke sezone definisani su najugroženiji objekti, organizovani česti obilasci objekata, uvedeno stalno prisustvo patrola na kritičnim lokacijama”.
U oblasti krvnih delikata registrovano je 21 krivično djelo, što je za oko 22 odsto manje u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine.
Intenzivno se radi na rasvjetljavanju ubistva jednog lica s obzirom na to da takva krivična djela uvijek imaju prioritet u radu.
“Skoro 40 odsto evidentiranih krivičnih djela čine ona protiv imovine i njih je 2015. godine skoro za 20 odsto manje nego 2014.
Ove godine je registrovano 150 takvih krivičnih djela i sva su bila po nepoznatom počiniocu. Do sada smo rasvijetlili preko tri petine tih krivičnih djela, a s obzirom na to da među imovinskim deliktima poseban
značaj, sa aspekta stepena društvene opasnosti, imaju razbojništva njima je posvećena posebna pažnja”, kazao je Ognjenović. On je precizirao da je uspješno rasvijetljeno šest serija razbojništava, razbojništava u pokušaju, krađa i teških krađa pri čemu je krivičnim prijavama procesuirano 18 lica koja su počinila ukupno 37 krivičnih djela.
U oblasti privrednog kriminaliteta registrovana su 72 krivičnih djela, što je za šest odsto više u odnosu na uporedni period.
„Nadležnim tužiocima ova krivična djela su procesuirana sa 63 krivične prijave, kojima je obuhvaćeno 69 fizičkih i dva pravna lica. Ukupna materijalna šteta pričinjena krivičnim djelima privrednog kriminaliteta iznosi 163.911,41 eura. Najčešće se radi o djelima falsifikovanja isprave, skidanje i povreda službenog pečata i znaka i utaja”, kazao je Ognjenović.
Na području Boke Kotorske, dodao je on, zaplijenjeno je oko 1.3 kg opojne droge, a locirano i po potjernicama lišeno slobode 37 lica, što je za preko 40 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Prema riječima Ognjenovića, stanje javnog reda i mira za period januar – avgust 2015. godine se može ocijeniti kao veoma povoljno.
U izvještajnom periodu, policija je izvršila 373 obezbjeđenja, a drugim organima je pružena 171 asistencija.
Bolja prijava gostiju je dala rezultate. Tokom turističke sezone iz Centra bezbjednosti su imali kontakte sa svim subjektima koji angažuju sezonsku radnu snagu i bave se turizmom, da prijave svoje goste i radnike kako bi na taj način podigli nivo svoje odgovornosti i doprinijeli većoj bezbjednosti i sugurnosti njih samih i svih drugih građana.
“Neprijavljena lica, registrovana su kao najčešći izvršioci krivičnih djela (čak 35%), posebno tokom turističke sezone” – zaključio je Ognjenović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code