OKC OPRAVDAO POSTOJANJE, ALI KOGA BRIGA?

OKC OPRAVDAO POSTOJANJE, ALI KOGA BRIGA?

156
0
Podijeli

Omladinski Kulturni Centar u Herceg Novom početkom maja proslaviće godinu postojanja.

Za proteklu godinu aktivisti i članovi ove NVO uspjeli su ono što mnogima i ne pođe baš uvijek “za rukom” ni u dužem periodu. Sa minimalnim finansijskim ulaganjima i maksimalnim entuzijazmom ostvarili su brojne projekte,koji su probudili svu kretaivnost kod mladih iz Boke Kotorske.
OKC postao je mjesto redovnog okupljanja mladih željnih stvaranja. Ovu malu, ali jaku “instituciju” održava “živom” stalnih 80 članova, uz one koji rekreativno dođu da isprate neki od kulturnih i zabavnih programa.
Kako nam je kazao programski menadžer organizacije Nikola Krivokapić, mjesečno realizuju desetak programa, što će reći da su za godinu priredili preko stotinu performansa, još uvijek ne vjerujući u postignuti “skor”:
“Niko od nas nije očekivao da će sve ovo da poprimi ovolike razmjere. Poslije godinu rada postigli smo ne samo ono što smo zamislili, već i više od toga. Prije svega, mislim na odaziv mladih ljudi, umjetnika, koji su ovaj prostor doživjeli kao mjesto na kojem slobodno mogu da se bave različitim aktivnostima iz oblasti kulture i umjetnosti”.
Omladinski kulturni centar “smješten” je u prostorijama zgrade bivšeg “Prvoborca” u Meljinama, koje im je na korišćenje dala kompanija “Gaudi centar” koja “gazduje” objektom. Međutim, kako Krivokapić naglašava, iako su prostorije potpuno osposobili za svoje aktivnosti, to je sve privremenog karaktera i “prijeti” im iseljenje, za sada, bez alternativnog rješenja. Ukoliko uskoro ne pronađu adekvatan prostor, čitava ideja i projekti OKC “pašće u zaborav” kao i mnogi slični započeti, jer za sada nemaju ni podršku opštinskih institucija, a iseljenje očekuju skoro svakog dana.
“Nama bi odgovarao neki novi prostor tipa Doma omladine, kojem je to i namjena. Postoje lokacije u gradu koje bi se mogle preurediti i privesti namjeni, onome što mi radimo, ali najprije je potrebno da se sagledaju potrebe mladih, što je to što mi radimo i što je naš interes. Jer, zar nije bolje da mladi provode vrijeme na ovakvom mjestu, nego da piju po parkovima?” – pita i zaključuje Krivokapić.
Dom omladine (zgrada u kojoj “treniraju” članovi plesnog kluba “AS”) u Starom gradu bila bi idealna za program OKC, no, neophodna je i podrška opštinske vlasti. Iz ovog Centra ne žele nikome da uskrate ili onemoguće rad svojim ambicijama, ali je činjenica da bi dosta maldih iseljenjem iz prostora u Meljinama postali svojevrsni “beskućnici” bez mjesta na kojem bi svoje ideje pretvarali u djela.
Iako im je krov nad glavom nesiguran, aktivisti ove NVO nastavljaju sa radom i užurbano pripremaju brojne aktivnosti za maj.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code