Oko 150 mališana čistilo plažu u Igalu, njih 400 Škver…

Oko 150 mališana čistilo plažu u Igalu, njih 400 Škver…

7558
4
Podijeli

Duž cijelog primorja danas i sjutra organizovane su akcije povodom 22. aprila – Dana planete Zemlje. U hercegnovskoj opštini, na plaži prilagođenoj osobama sa invaliditetom, ispred Instituta Igalo okupilo se blizu 150 mališana, opremljenih za čišćenje, sa rukavicama, kesama, grabljama, lopatama… NVO “Zrak Sunca”, u saradnji sa svim školama, vrtićima, Dječijim Domom Mladost, kao i JP Morsko dobro, pokazala se i ovoga puta kao dobar organizator.

Djeca su punila kese sa otpadom, grabuljala zelene površine, sklanjala granje… Priredili su izložbu radova i maskenbal, a poslije rada dobili i zasluženu užinu.

Picerija i restoran

Djevojčice iz drugog razreda OŠ “Orjenski bataljon”, područnog odjeljenja u Baošićima, obukle su haljinice od papira. Anja i Gordana nam kažu da tako žele da pokažu svima da papir može biti koristan ako se odvaja i reciklira.

– Ove godine akcija je pod motom “Svima nam je želja da planeta Zemlja bude čista”. Umjesto izrade skulprture, što smo radili prethodnih godina, kao sinonim zaštite planete zamislili smo dječiji maskenbal. Jer, djeca su taj sinonim, ona su radost ovog svijeta – priča nam Ljiljana Krstić iz NVO “Zrak Sunca”, ukazujući i da je ove godine nešto veći broj NVO uključen u akciju.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, tradicionalno u svim primorskim opštinama, ekološkim akcijama obilježava Dan planete Zemlje.

– Paralelno sa akcijom u Igalu, danas realizujemo akciju u Kotoru sa NVO Eko centrom Delfin. Čistimo gradski park i organizujemo radionicu o održivom upravljanju otpadom. Sjutra Morsko dobro sa dvije NVO u Ulcinju čisti gradsku plažu na Topolici i borovu šumu do ženske plaže u Ulcinju. U Tivtu je akcija čišćenja plaže na lokalitetu Župa – podsjeća Milica Mašanović iz službe odživog razvoja JP Morsko dobro.

 

Škver je bio čist, a sada blista

Cilj akcija je podići svijest djeci svih uzrasta o važnosti očuvanja svih naših prirodnih resursa, naročito obale i mora, kazali su nam mali i veliki akcijaši i na Škveru. U akciji je učestvovalo oko 400 đaka, uz omladince NVO “Nova šansa u Novom”, koji su  čistili ispred svojih prostorija u naselju Topla.

Nastavnici su se izuzetno pokazali u organizovanju djece i u pripremama prigodnih slogana i crteža. “Čistoća”, kao i svake godine, mehanizacijom i ljudstvom, pomaže da ovaj dan ostane u sjećanju djece i da i njihovi roditelji vide kako je lijepo kada se vodi više računa o okolini i zaštiti ambijenta, kazala je Zorica Kovačević iz “Čistoće” D.O.O.

– Više decenija “Čistoća”, povodom Dana planete Zemlje, organizuje slične akcije. Učestvuju sve četiri osnovne škole. Djeca su napravila crteže, napisala slogane na balonima. Krenuli su sa kesama od svojih škola ka Šetalištu i Škveru. Čišćenje je bilo simbolično, jer su naši radnici prethodno čistili, to im je redovan posao. Kamion nije napunjen smećem, jer nam je grad dosta čist, pa su neka djeca bila i razočarana što nema smeća – ističe Kovačević.

Sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju, Ilija Peulić, istakao je da Opština organizuje i akciju čišćenja prilazne staze i okoliša Kotobiljskog izvora.

– Moramo podići svijest građana, jer bez toga, ove djece i njihovog daljeg predanja kako treba čuvati životnu sredinu ne možemo naprijed. Djecu treba učiti kako se služiti kantama za otpatke, da se one ne lome niti bacaju u more i da svojim drugarima koji to rade, skrenu pažnju da je to veoma ružno. Ukoliko svi zajedno ne povedemo računa, naša “Čistoća”, ne može da iznese sav posao sama – poručio je Peulić.

Kordinatorka odsjeka za ekologiju u resornom Sekretarijatu, Danijela Vlaović, pozvala je sve građane dobre volje da sjutra u 10 časova dođu kod Kotobiljskog izvora i doprinesu obilježavanju Dana planete Zemlje.

Osim čišćenja staze i okoline izvora, planirani su edukacija i sadnja bilja, kao i roštilj za učesnike.

 

4 Komentari

  1. Ovakvi kakvi smo “dan planete zemlje” trebali bi “biljezit” svaki dan. Dako bi onda postali što kulturniji i savjestniji. U svakom slučaju PLUS za ovakve akcije.
    5    0

Ostavite komentar

*

code