Okretište u Kamenarima jutros nije srušeno

Okretište u Kamenarima jutros nije srušeno

4994
7
Podijeli

Iako je bilo najavljeno da će u 10 h jutros biti, uz logistiku policije srušeno autobusko okretište u Kamenarima, do toga, za sada, nije došlo. Oko 50 mještana Kamenara okupilo se oko 9 sati kako bi još jednom pokušali da spriječe već započeto rušenje montažnih objekata, koje je krenulo za vrijeme katoličkog Božića.

kamenari-autobusko-okretiste-100117“Niko se jutros nije pojavio, iako nam je bilo najavljeno, a mi smo se okupili kao i prošlog puta”, kaže nam predsjednik MZ Kamenari, Tomo Katurić. On nema nikakvu informaciju zašto je rušenje, kome se mještani oštro protive, odloženo ili skroz zasutavljeno.

Picerija i restoran

– Ne pojavljuje se niko od inspektora, policije, Komunalne policije, a nema ni onoga ko je dao nalog za rušenje. Angažovali smo advokata da se pokrene privremena mjera zabrane izvođenja radova i krivično da gonimo inspektora koji je dao nalog da se nešto ruši na privatnoj zemlji”, kaže Katurić.

tomo-katuric-100117Prema njegovim riječima, od juče se aktivnije angažovala i lokalna uprava na rješavanju ovog problema, navodeći “da je sve ispravno, vjerovatno bi se rušilo”.

Katurić dalje tvrdi da iza svega stoji vlasnik Pomorskog saobraćaja, Dejan Ban, a takva saznanja dobio  je i u lokalnoj upravi, jer, je kako kaže, pravnica tog preduzeća duži niz godina “ispitivala ovaj teren”.

Za rješavanje ovog problema, MZ Kamenari angažovala je advokatsku kancelariju Vukašina Šimraka iz Herceg Novog, što nam je potvrdio i sam Šimrak:

“Moj tim saradnika podnijeće danas Osnovnom sudu u Herceg Novom zahtjev za pokretanje privremene zabrane izvođenja radova po hitnom postupku, a to bi rješenje sudija trebalo da donese u roku od 3 dana. Ključni problem u svemu je i činjenica da su oni koji su izdali nalog za rušenje aljkavo odradili posao, jer se u rješenju o rušenju navodi da je to na osnovu zahtjeva N.N. lica, iako se tačno zna po čijem se nalogu radi, što znači da posao nije obavljen do kraja i kako treba. Mi ćemo nastojati da izdejstvujemo zabranu radova dok Zakon o legalizaciji objekata ne stupi na snagu u martu”, kaže Šimrak.

Podsjetićemo da je rušenje objekata na autobuskom okretištu u Kamenarima, koje koristi lokalni prevoznik Blue line počelo 25. decembra prošle godine. Na zahtjev i apele mještana, uz pomoć Komunalne policije i pripadnika Uprave policije Centra bezbjednosti Herceg Novi, obustavljeno je do daljnjeg.

Nalog za rušenje, odnosno rješenje je dala Uprava za inspekcijske poslove, odnosno odsjek inspekcije zaštite prostora, a rješenje je trebalo da sprovede inspektor zaštite prostora Dragan Zejak. Njime se naređuje NN licu da ukloni privremeni objekat i vrati prostor u prvobitno stanje na lokalitetu Kamenari, parcelama 271 i 272 KO Đurići. Privremeni objekat se, kako se navodi, nalazi u zahvatu Prostornog plana posebne namjene morsko dobro. Postavljen je bez prethodno pribavljenog odobrenja nadležnog organa. Rok za izvršenje rješenja je 7 dana, navodi se u rješenju izdatom 7. novembra prošle godine.

Ugovor o dugoročnom beslatnom zakupu zemljišta za izgradnju autobuskog okretišta je između Zamire Ljubetić (nastanjene u Italiji, jedine nasljednice  Bogdana Đuranovića) i AD Autosabraćaj Herceg Novi. Taj ugovor je popisan još 1984. godine. Postoji i saglasnost JP Morsko dobro 1999. godine data Mjesnoj zajednici Kamenari, za izgradnju autobuskog stajališta i okretišta, kao i glavni projekat.

7 Komentari

 1. Pravednom i iscrpnom radu MZ ce pobjedit jednog nesretnog dzemperasa,koji zeli zagorcati zivot bokeljima,a posebno Kam enarimas.Ukoliko je g-di Katuric obavjestio americku ambasdadu mislim
  da ce to imati efekta.jer su americki gradjani donacijom pomogki izradnju okretista-autobuske stanice u Djuricima-Kamenarima.Ja i moja porodica ocekujemo da potpisemo peticiju protiv malog
  Bana.Porucujem MZ da ce imati preko 300 potpisnika peticije.
  0  0
 2. Prosto je nevjerovatno kako se ponaša vlasnik Pomorskog saobraćaja, koji je u Kamenarima formirao preduzeće za prevoz automobila. Kamenari nijesu više mjesto za stanovanje građana, jer je sve podređeno funkcionisanju ovog preduzeća! Kamenri su “upropašteni”: bezbijednost kretanja građana kroz mjesto je ugrožena, nema saobraćanje signalizacije, a regulisanje saobraćaja, koji je u ljetnjim periodima veoma gust, obavljaju mornari sa trajekata, nema javnog toaleta, nema……..?
  Nevjerovatno je da opština Herceg Novi i Mjesna zajednica ne “natjera” vlasnika preduzeća Pomorski saobraćaj da deo svog, ogromnog, prihoda deo uloži u uređenje Kamenara. A građani “trpe” ovakvu situaciju godinama, ugroženi čekaju “bolju budućnost”!
  0  0
 3. Ajmo otimacina se nastavlja tj ponavlja se istorija obraz cast postenje (opljackaj ubij zastrasi ) od koga stoka od toga i planina zivjela multinacionalna i multikonfensionalna CG ponovo oslobadjaju sad ne Dubrovnik vec Boku Kotorsku
  0  0
 4. Ban moze sve, jaci i od drzave a ne neke tamo mjesne zajednice. Bas da vidimo kako cete ga sprijeciti. Tu je vec sve dogovoreno i ugovor o dugorocnom zakupu zemlje spreman.
  0  0

Ostavite komentar

*

code