Oktobar u Budvi: Niz zanimlljivih manifestacija

Oktobar u Budvi: Niz zanimlljivih manifestacija

572
0
Podijeli

images_slike_gradovi_bd_budva_to_2Turistički poslenici Budve ne dozvoljavaju da se sve završi sa glavnom ljetnjom sezonom. Turistička organizacija za Budvane i goste pripremila je za oktobar niz interesantnih događaja.

U toku je XI Festival crnogorskog muzičkog nasljeđa “Muzika ljeta”, koji se ove godine realizuje pod nazivom “Small City Events”, a koji je počeo 14. septembra i traćaje do 20. oktobra. Manifestacije u okviru festivala ogranizuju se dva puta sedmično, na Trgu pjesnika (ili okolini Starog grada) i u Petrovcu na šetalištu pored JU “Crvena komuna”. Podrazumjevaju gostovanja folklornih ansambala, kvalitetnih klapa i muzičkih društava sa područja čitavog primorja.

Picerija i restoran

Posjetioci festivala do sada su u Petrovcu imali prilike da pogledaju nastupe kulturno-umjetničkih društava “Jedinstvo” iz Bara, “Aluminijum” iz Podgorice, “S.M. Ljubiša” iz Budve, kao i nastup Gradske muzike Budve, dok su u Budvi imali prilike da čuju klape “Škuribanda”, “Castel Nuovo” i “Harmonija”. Nastup klape “Incanto” zakazan je za 13. oktobar, kao i nastup Gradske muzike Budve koji će biti upriličen na zatvaranju ovogodišnjeg festivala, 20. oktobra.

Manifestacija “Dan širuna”, odnosno 51. Fešta od ribe i vina biće održana sjutra, 8. oktobra ispred zidina Starog grada u Budvi. Za posjetioce je pored brojnih priredbi spremno za degustaciju  1.500kg ribe, 1.000 l vina i 600 l piva, koje obezbjeđuje Nikšićka pivara.

Kulturni projekat pod nazivom “Open Air Art” galerija otpočela je u septembru prošle godine  grupa entuzijasta predvođenih umjetnicom Svetlanom Sher i slikarkom Jelenom Papović. Oni su u Starom gradu u Budvi organizovali 8 izložbi, a projekat je obuhvatao i bioskopske projekcije starih jugoslovenskih filmova, kao i umjetničke radionice za djecu. U saradnji sa Turističkom organizacijom Opštine Budva kreiran je otvoreni prostor koji je tokm dva mjeseca inspirisao umjetnike i publiku. Nova sezona donosi 5 novih, mladih umjetnika, koji se publici u Starom gradu predstavljaju svakog drugog petka u septembru, oktobru i novembru, počevši od 9. septembra. Budvanska publika ove sezone imala je priliku da vidi radove Savke Marenić, Milice Mijajlović i Mateja Krilova. Preostale su izložbe radova Anastasije Georgijevskaje od 7. do 20. oktobra, Miloša Đikanovića, od 21. oktobra do 3. novembra, kao i Balše Kalača do 4. oktobra do 17. novembra.

Dječiji filmski festival “Kids fest” održaće se drugi put u budvanskom bioskopu Cadmus Cineplex Mega Promet krajem oktobra. Na festivalu će biti prikazana najkvalitenija filmska ostvarenja iz cijelog svijeta za djecu predškolskog i školskog uzrasta: igrani, animirani i dokumentarni, 3D filmovi, od kojih će najveći broj biti sinhronizovan, što će omogućiti mališanima da zavire u neke nevjerovatne i do sad neispričane filmske priče.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code