Oliver Jakovljević: Odbornici se prepucavaju preko leđa radnika-podstanara

Oliver Jakovljević: Odbornici se prepucavaju preko leđa radnika-podstanara

4139
25
Podijeli

Ovonedjeljnu političku scenu u Herceg Novom obilježile su čak četiri sjednice lokalnog parlamenta, u dva dana.

Na jednoj su odbornici, koji su prethodno sami sebi skratili mandat, zarad prijevremenih izbora 7.maja, nastavili decembarsko zasjedanje.

Picerija i restoran

Na drugoj je započela rasprava o Nacrtu budžeta za ovu godinu.

Na trećoj, sazvanom po hitnom postupku, opozicija je odbila dvije odluke koje bi obezbijedile državnim službenicima i namještenicima siguran krov nad glavom. I to u već izgarđenim  zgradama na Toploj  zamjenom placa, gradnjom  novih u Igalu.

Najzad, na četvrtoj vanrednoj, takođe po inicijativi i glasovima opozicije razriješen je predsjednik Skupštine, Andrija Radman.

To što je glasovima opozicionih odbornika (Izbora, Građanskog saveza, SNP-a, SDP-a, NOVE, Novske liste i nezavisnih odbornika) onemogućeno zaduživanje Opštine u visini od 205 hiljada eura, kojim bi se završila adaptacija 44 stana za radnike prosvjete, zdravstva, policije i sudstva, na Toploj, naišlo je na veliko negodovovanje i nerazumjevanje među njima. Jer odbornici su, kako kažu, time poništili sopstvenu odluku iz septembra prošle godine. Važno im je političko nadmudrivanje i prevlast od muka koje nastavnici, policajci, sudije, medicinari trpe godinama kao podstanari.

Nastavnici iz OŠ Dašo Pavičić, kažu nam da su već napravili raspodjelu stanova koji im pripadaju. Dogovorili su cijenu po povoljnim uslovima plaćanja i otplati na rate. Očekivali su novac od opštine da se stanovi poprave, uvede, struja, voda, jer je investitor otišao u stečaj. Međutim, nakon posljednje, za njih potpuno nerazumne odluke Skupštine, opet se osjećaju prevarenim. Čak deset godina prosvjetari čekaju da im opština obezbijedi lokaciju za stanove, a sada kada je riješen djelimično problem podstanara sa 44 stana u zgradama na Toploj, njihova prava, kako nam kažu, ugrožavaju političari, koji sigurno imaju  stanove, kuće i dobra primanja.

– To je političko prepucavanje preko leđa radnika, koji to ne žele – ocijenio je za Radio Jadran predsjednik OO Sindikata prosvjetnih radnika Crne Gore, Oliver Jakovljević.

– Odluka je već ranije donijeta o sufinansiranju adaptacije i sve mimo toga je pokazatelj da je riječ o neozbiljnoj vlasti. Mi nastavljamo dalje i očekujemo vrlo brzo potpisivanje ugovora sa stečajnim upravnikom, koji je sada zadužen za zgrade na Toploj. To bi omogućilo dalju realizaciju i finalizaciju radova, naveo je Jakovljević.

Ipak, činjenica je  da nedostaje  nešto više od 200 hiljada eura za uređenje i završetak adaptacije stanova, a problem je i kako ih nadomjestiti kada je CKB banka dala rok Opštini 15. mart da se zaključi ugovor o zaduženju.

– To je na onima koji su se obavezali još u septembru da će nam pomoći, za to postoji i skupštinska odluka. Vjerujem da će ona, ipak, biti ispoštovana. Nadam se da  neće sve ostati na skupštinskim prepucavanjima preko leđa onih koji čekaju godinama na te stanove. Ovdje je sada samo riječ o ubiranju nekih političkih poena i ucjenjivanju u stilu “ako vi ne izaberete predsjednika Skupštine, mi nećemo glasati za budžet i slične stvari“, ocijenio je on.

Na useljenje u stanove na Toploj godinama čeka 30 prosvjetnih radnika i 10-ak službenika policije i sudstva. Riječ je o aranžmanu između Stambene zadruge Solidarno, Sindikata, CKB banke, Opštine i stečajne uprave jednog preduzeća, koje je izgradilo tri stambene zgrade u tom naselju.

U dogovoru sa Sindikalnim organizacijama, Opština Herceg Novi je donijela odluku da učestvuje u ovom aranžmanu tako što će osloboditi hipoteke firmu u stečaju po osnovu duga za komunalno opremanje tri izgrađene zgrade. Pored toga Opština će učestvovati sa dodatnim sredstvima za neophodnu adaptaciju tih stanova.

Skupština je o oslobađanju komunalnog doprinosa donijela odluku još u septembru prošle godine, a ostali dio potrebnih sredstava za adaptaciju stanova trebalo je da bude obezbijeđen kroz kreditni aranžman sa CKB bankom.

25 Komentari

 1. Da ima pameti i u ovoj i u onoj i u budućoj administraciji Opštine, uzimali bi stanove od investitora koji ne mogu da plate dozvolu, posto grade u kompenzaciji, ali mogu dati stanove u budućoj zgradi. Rezultat: Više dozvola, više stanova, više poreza na nepokretnosti.

  2
  1
 2. Kada vec znate ko je kome kum dali znate od kada su kumovi i dali su tada imali funkcije a i u ovom slucaju ne dobija ni kum ni prosveta ni sud ni mup nista besplatno … A kako mislite da su se prije dobijali stanovi mnogo nas ga je dobilo i zivimo u njima i dan danas a otplatili smo ih po 2000maraka a firme su ih davale svima ko je ispunio normu i imao familiju …

  4
  2
 3. Kad ce napokon policija i tuzilastvo provjeriti zamjenu zemljista moralnih gromada lijepih herceg novog -“Vrbanj-Topla,”….zasto se ne preispita kako je neko zamijenio opstinsko zemljiste na Vrbanju koje nista ne vrijedi za najatraktivniju lokaciju na Toploj ……….
  Ko je donio takve odluke na osnovu cega……

  15
 4. Ova tema svakako nije za igru i sticanje jevtinih poena sa bilo čije strane.
  Nastalu situaciju sto prije rješiti !!!!!!
  Ne držite ljude i neizvjesnosti.
  Jeli Bog dao da se radi još stanova za ljude koji su pošteno odradili radni vjek i posli u penziju a još su podstanari !!!!!!!
  Razmislite ???????

  18
  1
 5. Pojedinačno gledajući svi ovi koje nije briga za tuđu muku stanuju ili u kući sa nekoliko stanova ili izdaju apartmane. E gospodo i neko drugi treba da useli u stan koji će da plaća sljedećih 20 godina. Sram vas bilo.

  16
  5
 6. Sramota! Samo nas interesuje kojim ljudima je Radman placao stajarije, kao sto rece jod Perice u emisiji…daj da sada plate i nama dok ne dobijamo resenja za stanove koje placamo..niko nam ih ne poklanja, naprotiv..

  9
  6
 7. Ko ce kome ako nece svoj svome . Sram vas bilo poslanici vi sluzite gradjanima ane gradjani vama … Tako im i vratite kada njima bude trebalo ….

  17
  8
 8. DPS je želeo da se sredstva odobre ali opozicija to u ovom trenutku nije željela i ako je u septembru za to glasala.Zaključak je,odglumili ulogu “poštenjačina” preko leđa ovih radnika i njihovih porodica.Kakvi kumovi kakvi bakrači,što bi reko narod,ovo je atak na egzistenciju ovih ljudi.Petnest godina su vladali i ništa nisu učinuli da rješe njihove probleme.Sada kad je neko drugi našao rješenje, oni izmišljaju neke nebulozne priče i produžavaju agoniju ovih ljudi.SRAM IH BILO!!
  Želim ovim ljudima da se što prije ovo rješi i da se usele u svoje domove.Ovi koji to “koče” očigledno imaju svoje stanove i kuće i uživaju u njima jer, da su ikada bili podstanari ne bi ovo činili.

  25
  11
 9. Mene stvarno cude neki odbornici koji slove za casne pravedne,humane,poput Nikse i bivseg sudije Spira Vukovica da nisu mogli da promisle svojom glavom i da se stave u polozaj ljudi bez stana,kojima su oni isti u septembru dali saglasnost….Bruka.Od drugih me ne cudi nista i sa djavolom bi samo da se docepaju vlasti i bratu bi zaprzili corbu.

  18
  7
 10. U septembru je izmedju ostalih I Andrijinom kumu dodjeljen Stan glasovima istih ovih iz opozicije. Znaci jednoglasno I Tada posteno jer je covjek podstanar preko 20 godina. U cemu je sad problem. Naravno u tajmingu. ” Brute greska je u nama NE u zvijezdama”

  22
  13
 11. Da budemo nacisto:Stanove u oznacenim zgradama dobijaju /KUPUJU/ vecinom zaposleni u prosveti, manji dio zaposleni u policiji i sudstvu.
  Cijena m2 stana, sa kreditom koji se uxima kod CKB
  ispada izmedju 1000-1100 e zavisno od velicine stana i roka kreditiranja.
  Stanovi su apartmanskog tipa, tako da stan od 64 m2 ima jednu spavacu sobu..isl.
  A iznos koji je Opstina trebala kreditirati 205.000e je namjenjen izvodjacu da objekat dovede u funkciju.
  Tej radi javnosti.

  27
  8
 12. Manipulacije bezskrupuloznih politikanata “ukratko” potpuno razotkriva cinjenica da Su stanovi jednoglasno I glasovima opozije dodijeljeni u septembru prosle godine. Na sceni je Bezstidni pokusaj sticanja politickih poena na stetu 74 porodice.

  23
  10
 13. Zasto ovaj Jakovljevic dozvoljava da bude predizborna igracka DPSa, niko nije protiv da im se pomogne ali u jasnoj proceduri (izglasanom Budzetu) i ne neposredno pred izbore.

  30
  14
 14. Zašto niko ne spominje zasto tacno opozicija nije digla ruke za to zaduženje.. po ranijoj odluci u kojoj se opstina odrice svojih potrazivanja, cak 208 hiljada, to radi u korist prenosa vlasnistva potkrovlja na Andrijnog kuma??? i da je upravo to zasto odbornici nisu htjeli dici ruku, a ne protiv prosvetara.. i tu nista nije odbaceno,samo ce procedura trajati par mjeseci duze, odnosno bice realizovano cim dodje neka nova vecina!! Radije ce opozicija nositi hitoteku da su prolongirali dobijanje stanova za prosvetare (koje ustvari ne dobijaju, vec samo povoljnije placaju, ali ipak placaju) nego da ih bije glas da su Androvom kumasinu poklonili 208 hiljada eura koje pripadaju gradjanima naseg lijepog grada!!

  32
  22

Ostavite komentar

*

code