Početna Ekonomija Olivera Brajović: Rizort Mamula donosi državi 24 miliona eura

Olivera Brajović: Rizort Mamula donosi državi 24 miliona eura

11

olivera-brajovicPrihodi države od projekta Mamula bi u prvih deset godina trebalo da iznose 8,6 miliona eura, što zajedno sa visinom investicije iznosi oko 24 miliona eura, ocijenila je generalna direktorka Direktorata za turistički razvoj i standard, Olivera Brajović.

Procjena je  da će samo od poreza i doprinosa prihod države i opštine biti oko 7,5 miliona eura u prvih deset godina.

“U istom tom periodu prihod će biti  oko 1,1 milion EUR po osnovu fiksne i varijabilne zakupnine.Uzimajući u obzir visinu investicije i navedene prihode, to se približava cifri od oko 24 miliona EUR”, rekla je Brajović za Turistički bilten Ministarstva održivog razvoja i turizma,a prenosi Mina bussines.

U fazi izgradnje biće angažovano oko 200 zaposlenih, u fazi rada hotelskog kompleksa će direktno biti zaposleno između 75 i 110 zaposlenih, a indirektno biće stvorena mogućnost za otvaranje oko 40 radnih mjesta.

„Direktni benefiti su i rekonstrukcija tvrđave i očuvanje njenog spomeničkog potencijala, kao i njegova valorizacija. Na taj način ćemo dobiti i muzejski prostor koji nije postojao”, dodala je Brajović.

Osim toga, rekonstrukcija i konzervacija tvrđave u postojećim gabaritima u skladu sa tradicijom i kulturno-istorijskim nasljeđem, u formi novog turističkog proizvoda, značajno će doprinijeti unaprijeđenju turističkog proizvoda Crne Gore, uvjerena je ona.

Cijeli projekat baziran je na principima očuvanja, jer će omogućiti da se lokalitet sa tvrđavom Mamula, koji je danas u nezavidnom stanju, zaštiti od daljeg propadanja.

“Tu mislim na turističku valorizaciju kroz rekonstrukciju u postojećim gabaritima uz strogo pridržavanje konzervatorskih uslova. Projektom je planiran hotel sa 23 sobe za goste i jednom sobom koja će biti spomen soba, muzejskog karaktera. Na ovaj način dobijamo muzej koji nijesmo imali i omogućavamo ne samo rodbini preminulih, već i svim zainteresovanim građanima da izraze pijetet žrtvama logora Mamula”, precizirala je Brajović.

Prema njenim riječima ugovor o zakupu na najbolji mogući način zaštitio je interese države jasno definišući da investitor odnosno zakupac ne može steći vlasništvo niti u jednom trenutku trajanja ugovora i da se svi objekti vraćaju državi poslije isteka od 49 godina.Takođe, da investitor nema pravo da uspostavi bilo kakav teret na lokaciji uključujući i tvrđavu Mamula, kao i da Vlada ima pravo da raskine ugovor i preuzme novoizgrađeni rizort bez obaveze plaćanja bilo kakve nadoknade investitoru u slučaju da u bilo kom trenutku zakupac ne ispunjava svoje obaveze.

“Država je obezbijedila investitora za 15 miliona eura investicije, ugovorom apsolutno zaštitivši svoje interese i nasljeđe, a istovremeno ga zaštitivši od dalje degradacije. U pitanju je investitor svjetskog glasa, koji pritom već radi u Crnoj Gori na projektu Luštica bay vrijednog preko milijardu EUR”, saopštila je Brajović.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li je kvadrat zemljišta na Mamuli dat ispod realne cijene, kako se to moglo čuti u javnosti, rekla da kvadrat zemljišta nije ‘dat’, već ‘dat u zakup’.

“Sama polemika o cijeni metra kvadratnog je bespredmetna u kontekstu činjenice da je ključ ugovora, pored zakupnine, projektna investicija koja će se realizovati narednih godina, a koja iznosi 15 miliona eura, kao i svi porezi i dažbine koje će investitor biti u obavezi da plaća državi”, smatra Brajović.

Odgovarajući na pitanje da li je istina da će biti suspendovan pristup plaži,Brajović je  kazala da je u ponudi kompanije Orascom jasno navedeno da će taj projekat postati referentni za poluostrvo Luštica i Bokokotorski zaliv jer će imati podršku kroz aktivnost projekta Luštica Bay, ali će istovremeno biti i otvoren svim spoljnim gostima i postati novi centar u regionu.

 

“Uz to, ova destinacija će biti još jedno prepoznatljivo mjesto za odmor u Crnoj Gori kojem će imati pristup svi turisti. Rizort će biti otvoren za javnost. Naravno, obaveza će biti ponašanje u skladu sa kućnim redom, a što naravno nije ograničavanje već racionalan pristup dobrima svih nas”, navela je Brajović.

Ona je dodala i da je SUBNOR dostavio otvoreno pismo Skupštini, svim poslaničkim klubovima, Skupštini Opštine Herceg Novi, svim odborničkim klubovima, podržavajući projekat kojim će se ovaj kulturno-istorijski spomenik obnoviti i kroz novi život koji će restauracijom dobiti, moći na dostojanstven način da svjedoči o stradalima i preživjelima.

Gotovo svaka stopa Crne Gore, ima svoju priču, legendu, poruku i vrijednost, zbog svoje duge istorije, prirodnih ljepota, tradicije ili kulturne prošlosti,pa Brajović smatra da “te priče i lokalitete treba oživjeti i učiniti dostupnim.

–      Svaki od tako afirmisanih lokaliteta daće ogroman doprinos onome što je jedna od nosećih privrednih grana naše zemlje – turizam, te sa punim uvažavanjem njihove vrijednosti, dati im novi aspekt, novu vrijednost i upoznati bolje ne samo turiste već i naše građane, sa nasljeđem, rekla je Brajović.

11 Komentari

 1. Ovo ljeto sam najmanje 15 puta doveslao sa grupom turista, uglavnom Francuza do Mamule. Kada im ispričam priču o sužnjima ostanu zapanjeni: “A zbog čega se ne održava?”

  “Zato što nemamo para da održavamo. Da imamo para, vjerovatno bi bilo održavano. Znate da je i Ajfelov toranj bio predviđen za rušenje 1936, pa je postao javno – privatno vlasništvo i uprava te vam od tada indirektno donosi neverovatan prihod.”

 2. …a vi koji sve znate sa brojevima,ne znate suštinu.Ne interesuju ovaj narod brojevi,ni pristup plaži,ni”evri”,ni vaša providna sumnja u sve.Ovaj narod želi da bolje živi,a ne zna kako,jer je dosta onih koji žele da se ništa na bolje ne promijeni,da sve u drače zaraste,da čeka novi zemljotres,ne bi li dobio nešto džabe.Ometate ,ali vas znamo,nema vam od toga ništa,jer imamo ljude sa vizijom koji vas ne primjećuju,a i za vas rade.

 3. 1. 15 ulozenih miliona ne ide direktno drzavi, nego raznim firmama koje budu radile radove na tvrdjavi. Drzava ce ovde prihodovati samo od PDV-a koji uspe da naplati
  2. Znaci godisnje porezi + doprinosi + zakupnina dosta manje od milion evra godisnje? Sta ako je procena losa pa to ne bude 750 000e nego recimo 400 000e?
  3. Da li je istina da drzava treba da dovede struju (i vodu?) na Mamulu, a to ce kostati preko 1 000 000e?
  4. Na sta se jos drzava obavezala u ugovoru, a cime se ne hvalite?

  Kada se sve sabere i oduzme – Mamula je data ispod svake cene!

  A necu ni da spominjem sto ce ulaz na Mamulu naplacivati ko zna koliko…

 4. Imate li bolji plan? Ili je vas plan sve da ostavite onako kako je, propadne, srusi se u more… Sta ste radili zadnjih godina? Sta ste ostvarili? *NISTA* Kriv je uvjek neko drugi…. Ali kritika je vam najbolja, nebeska! 🙂

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code