Online peticija: Ne treba nam Trg od kamate

Online peticija: Ne treba nam Trg od kamate

5148
16
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_ulice_trg nikole djurkovicaNa socijalnoj meži Facebook od sinoć je počela da “kruži” on line peticija “Turističko i kulturno oživljavanje glavnog Trga u Herceg Novom, dok još ima vremena”, postavljena na sajtu change.org. koju je do sada podržalo preko 50 Novljana.
Peticiju je pokrenula “Brižna Novljanka”, kako sebe naziva inicijator/ka peticije, podstaknuta tekstom koji je na portalu Radija Jadran izašao 6. juna, pod naslovom “Još jedna banka umjesto robne kuće u srcu grada”, a koji je vezan za otvaranje poslovnice CKB banke u staroj Robnoj kući Mješovito na glavnom trgu.
Kako se navodi u tekstu peticije, vrijeme je došlo da se uključimo u stanje glavnog Trga našeg grada, koji bi trebao da predstavlja atrakciju kako za mještane tako i za turiste:
“Kao brižni građani ovog prekrasnog grada sa velikim potencijalom, treba da se udružimo i spriječimo pretvaranje ovog trga u ‘Trg od Kamate’ kako ga neki već nazivaju. Treba da pomognemo i osmislimo, bar za ovu nekadašnju robnu kuću, neku ideju koja će svima ispuniti srce. Tržni centar, dječije igraonice, restoran, obrazovni centar… Smatramo da je bilo šta bolje od još jedne banke! Hajmo nešto da uradimo da ne bi oni uradili umjesto nas”, poručuje se u tekstu/pozivu peticije.
Peticija je naslovljena na kabinet predsjednice Opštine i v.d. direktoricu Turističke organizacije, kojima bi trebalo da bude proslijeđena.
No, sa druge strane, ova peticija, indirektno, otvara niz drugih pitanja: da li u elektronskoj formi može da bude validna i prihvaćena ili je potrebno da ipak bude u regularoj pismenoj formi. Osm troga, ko odlučuje o tome kakve će biti djelatnosti u poslovnim prostorima na glavnom Trgu?
Kako nam je pojašnjeno, peticija na sajtu change.org samo omogućava potpisnicima da izaze svoje mišljenje, da li su sa nečim saglasni ili ne, međutim peticija nema pravno utemeljenje, jer ne sadrži matični broj svakog od poptisnika peticije. Ona samo može biti prilog inicijativi koja se može dati nadležnoj opštinskoj službi da predloži Skupštini opštine, ili dodatak građanskoj inicijativi, koji predlažu Skupštini da donese određenu odluku iz poslova u njenoj nadležnosti, ili da „pomogne“ da Skupština raspiše „referendum“ o određenoj „problematici“.
Kako nam je pojašnjeno u lokalnoj samoupravi, Opština ne može da utiče na to kakve će se djelatnosti obavljati u poslovnim prostorima na glavnom gradskom Trgu, niti je to precizirano “slovom Zakona”. Nadležni opštinski Sekretarijat svakako izdaje upotrebnu dozvolu, ukoliko poslovni prostor “prođe” tehnički prijem, pojašnjeno nam je kratko u opštinskoj administarciji.

16 Komentari

 1. Da se razumemo radije bih videla neku suvenirnicu ili bilo sta sem rostilja i banke na trgu, ali gde ste do sad? Hit mi je sto je ta banka bila na trgu godinama i niko se nije zalio a sad se zalite sto je premestaju? Preko puta su bile jos dve banke i ti se niko nije zalio? Imamo vise od 15 godina radnju “sve za euro” tamo i to nikome ne smeta? Banke i mobilni operateri su ocigledno jedini koji mogu da plate zakup prostora na trgovima i u centru grada, ne vidim kako cemo to promeniti sve i da zabrane da se ova banka izmesti

 2. Zar CKB banka nije godinama na trgu ionako? Sad je problem sto je premestaju? Naravno da je lepse da bude nesto drugo ali imamo liberalni kapitalizam i ekonomiju u raspadu, tako da takve stvari oblikuje trziste a ne pojedinac ili grupa. Pre nego sto oterate banku kao zakupca prvo bi trebalo naci adekvatnu zamenu.

 3. na trg funkcionise i kamatno udruzenje zelenasa pa nikom nista…gradjani pritisnuti nevoljama izazvanim nefunkcionisanjem pravno kao i ekonomsko neuredjenog sistema daju pokretnim bankarima sve a sistem cuti jer nema reakcije tuzilastva…banka je samo modernija verzija istog zelenasenja je jer ne^postoji kontrola bankarskog sistema pa za ocekivat je da otvore filijale u osnovnim skolama …

 4. A, ljudi, pa nije to neka nauka. Vidite neke volontere ili dobrovoljce neka stoje jedan vikend na trgu i neka sakupe te potpise. ali neka se SVE stavi u igru. I robna kuca i setaliste, … ma sve! Dajte malo paprike opstinarima! Novi je jako lep grad i ne bi se smeo tako upropastavati gradsko jezgro. Srdacno Vas pozdravljam i zelim Vam svako dobro uz zelju da istrajete u svim namerama, svakako pozitivnim.

 5. ma o cemu pricate….gdje ste do sad bili…kad se otvarala prva banka,erste…itd….ova banka se premjesta da ne bi placala astronomske zakupe ….samo se vi vratite u misije rupe i ne brinite…..

 6. Једног дана нећемо имати туристе. Већ немамо привреду. А онда неће бити ни банака. Пропале су прије 25 година и опет ће. Тако ствари стоје, без обзира ко је коме надлежан и услужан.

 7. Drago mi je da se tako brinete o najmu Robne kuće, ali bih voljela da se angažujete za mnogo veće probleme da bi ovaj grad dobio ljepši izgled.Ali treba shvatiti da Herceg Novi nije samo trg, kako je šetalište , obala , naselja kojima se ne zna na šta liče ,svako je uzeo od puta i ogradio u svoje ,auto na put i eto ti saobraćajnice .Gde su ovde građani , jer istim prolaze ,da ne pominjem nadležne iz opštine koji štuke prolaze i na žalost sve vide. Da li zaslužuju da ih građani plaćaju za ovakav nerad? Svako treće auto je komunalna policija ,opet ko im plaća gorivo za koje rezultate? Mi naravno, izigravaju silu ,a koliko poznaju zakon to kamo iz pojedinih slučajeva. Dragi građan,i imali bi svaki dan po nekoliko peticija,ograda oko škole ,, Dao Pavičić ” prilaz ispred SUP-a prema školi ,isto ograda oko škole ,,I.K”Zelenika to je pravo ruglo i sramota društva! Zato nastavite redom!

 8. Pitanje ekonomije: Ko može da opstane sa cjenama rente i loše putne komunikacije?

  Banke koje ne plaćaju ili su lošim poslovanjem dužnika preuzele poslovne prostore …

 9. Super ,bravo na inicijativi!!! Kako banka ili bilo ko drugi moze da raspolaze zaduzbinom,znate li zakon?
  To je bio dar gradu a ne pojedincu ili kompaniji,zasto neko ne potegne to pitanje u skupstini,nikad nije kasno!!!

 10. To je slika vremena u kome živimo. Jedini koji sebi mogu priuštiti lokale na tom mjestu su banke, i tu se ne može ništa. Tržište jednostavno ne toleriše kontrolu koja podrazumijeva izbor djelatnosti, ako je ista zakonita. Uostalom, stanovnici tog dijela svakako će rađe spavati iznad banke, nego kafane.

 11. HERCEG NOVI ODAVNO NE POSTOJI,TO JEDINI GRAD GDJE SE NEMA NISTA VIDJET ZATO NAS SVI I ZAOBILAZE,NIKO NISTA,A IZBOR JE PRIJE IZBORA LIJEPO PRICO,NAROD IM JE VJEROVAO A ONI NISTA NE URADISE,KOCE DPS DA SE NESTO ODRADI I SVE U KRUG,SVE PREVARA,A SVE PO NARODU,ETO OBECALI DA CE DA SREDE SKOLU NA SRBINU,A TO SREDISE MOMCI STO ORGANIZUJU TURNIR….

Ostavite komentar

*

code