Opasan put ka Orjenu, sa kotorske strane

Opasan put ka Orjenu, sa kotorske strane

1384
5
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_hronika_jun_odron_put_crkvice-orjensko_sedlo3Stara putna dionica od Crkvica ka Orjen sedlu, koji pripada kotorskoj Opštini, neprohodna je za planinare, pješake, ali i vozila. Riječ je o trasi dugoj 8 km, izgrađenoj još u doba Austrougarske, koja je oštećena u velikom nevremenu prije 4 godine. Od tada, do danas, nije urađeno ništa kako bi se ovaj problem riješio.

Kako nam priča jedan od mještana, Rade Samardžić, put je oštećen na više mjesta, prekriven granjem i zelenilom, a dodatnom urušavanju i obrušavanju kumovale su dosta i bujične vode. Uz evidentnu nebrigu, put je i opasan za prolaznike, pa je bio i za grupicu francuskih turista koja je proteklog vikenda namjerila njime da prođe i da se se spusti ka Morinju, priča nam Samardžić:

Picerija i restoran

rade-samardzic“Put je u lošem stanju, ne održava ga niko. Niko ne čisti ni granje koje se već nagomilalo iznad puta, tako da ni kola ne mogu da prolaze. Uz to i bujice su dosta štete nanijele. U Herceg Novom postoji Agencija za izgradnju i razvoj Orjena, koja vodi računa o novskoj strani puta, ali na kotorski dio, koji je atraktivniji za turizam i njegov razvoj u zaleđu, niko ne obraća pažnju. Kotorani su znali da 20 i kusur godina izvlače drva za grijanje, pa bi sada red bio i da urade nešto po ovom pitanju”, smatra Samardžić.

Rukovodilac Agencije za izgradnju i razvoj Orjena, Željko Starčević, kaže nam da je nekoliko puta pokušavao da kontaktira nadležne  iz kotorske opštine, kako bi se ovaj problem riješio, međutim:

“Nije bilo nikakvog konkretnog sastanka kojeg ja i dalje povremeno potenciram, jer je oštećenje na njihovoj strani puta. Sam put se dosta loše održava, ako se uopšte održava, jer za sve ove godine nijesam primijetio nijedno službeno lice, već sami prolaznici uklanjaju s puta što im se prepriječi“ – navodi Starčević.

Građevinski tehničar u Direkciji za izgradnju i razvoj Kotora, Milo Magud, za Radio Jadran potvrđuje da se put ne održava, jer je teren nepristupačan, ali navodi da su iz Direkcije nekoliko puta obilazili lokaciju, ali bez konkretnog djelovanja:

“Mi smo izlazili sa ekipom, ali sanacija tog dijela puta sa kotorske strane je teško izvodljiva, jer je težak prilaz, put je na dosta mjesta ugrožen, skoro jednu terćinu puta. Ima i odrona, teško je proći mehanizacijom, a gore nema ni struje, pa je potrebno dovući i agregat, ali i veliku mehanizaciju. Glavni problem su te ogromne kamene gromade koje su se obrušile”, navodi Magud.

Ipak, obećao je da će koliko sjutra na Koordinacionom odboru ponovo inicirati sanaciju dijela starog austrougarskog puta.

5 Komentari

 1. ponekad,i meni je više odvratno da komentarišem bilo što,a nesreća je uopšte zapažati i razmišljati,a biti nemoćan.Muka mi je od opsade obećanja,a svi znamo što bi ko,ali niko nam ne reče nikad kako bi to učinio.Sedamnaestoga oktobra biće tajac,kao da je prije toga neko važan umro.Umorni će biti lideri od obećanja.Sve što se sad priča je sumnjivo i smišljeno.Kamo sreće da ostade Austrougarska.
  0  0
 2. ponekad,i meni je više odvratno da komentarišem bilo što,a nesreća je uopšte zapažati i razmišljati,a biti nemoćan.Muka mi je od opsade obećanja,a svi znamo što bi ko,ali niko nam ne reče nikad kako bi to učinio.Sedamnaestoga oktobra biće tajac,kao da je prije toga neko važan umro.Umorni će biti lideri od obećanja.Sve što se sad priča je sumnjivo i smišljeno.Kamo sreće da ostade Austrougarska.
  0  0
 3. Koja prica u 21 vjeku kad imamo mehanizaciju da se nemoze prici i sanirati poruseno a Austrougarska ga napravi prije sto godina bez ikakve mehanizacje.
  0  0
 4. To što je oštećeno kod Orjenske lokve, popravit će se sa dva miksera betona, a do tamo mogu doći. Austro-ugarska imperija imala je načina i interesa da u ovim vrletima put napravi, a mi pored ovoliko vozila, fondova, namjenskih i nenamjesnih sredstava , vladinih i nevladinih organizacija nemožemo popraviti dvadesetak metara puta i okositi šiblje. Ovaj put je mini zaobilaznica oko Orjena, vodi prema Crkvicama, a dalje jednim krakom prema Kamenom. Interesantan je i za nas mještane , a pogotovo za turiste koji su željni ovakvih atrakcija. Upravo ta dubina teritorije i planinsko zaledje ( Orjen, Lovćen ) čini Boku jako interesantnom. Stvarno se kotorska opština, kada je u pitanju Krivošije i infrastruktura ovog terena ponaša odvratno. Slična je situacija i sa putem Crkvice-Ubli-Kameno. Jedino ih porez zanima. Odvratno mi je čak i komentarisati ovakvo stanje puta koji koji traje 10-15 godina.
  0  0
 5. Rukovodioci dvije opštine treba da nađu model saradnje u cilju popravke puta preko Orjena. Ako se bude prebacivala lopta kao do sada, neće se uradit ništa. Svi peru ruke “nije moja odgovornost”, a put i dalje propada. Zajednički sastanci, predlozi, modeli i doći će se do rješenja. Ako svi budu sjedali u svojim opštinama kao do sada, od rabote i dalje neće bit ništa
  0  0

Ostavite komentar

*

code