Opera “Služavka Gospodarica” premijerno u Crnoj Gori, prvo izvođenje u Herceg Novom

Opera “Služavka Gospodarica” premijerno u Crnoj Gori, prvo izvođenje u Herceg Novom

0
Podijeli

Nakon uspješno završene turneje u Bugarskoj, Young@Opera projekat nastavlja sa izvođenjem opere “Služavka Gospodarica” u Crnoj Gori, u saradnji sa Opštinom Herceg Novi. Koncerti će se održati u Herceg Novom 9. maja u 20 h u Dvorani Park, u Kotoru 10. maja, a 13. maja u Podgorici.

Operu režira mladi reditelj Vladan Đurković iz Beograda. Učesnici, kao i mentori se mijenjaju, pa je na taj način pružena šansa većem broju mladih umjetnika, u ovom slučaju umjetnicima iz Crne Gore, Srbije i Bugarske.

Picerija i restoran

Projekat “Young@opera” podržan je kroz EU program Kreativna Evropa. Realizuje ga Fondacija Operosa, koja tradicionalno organizuje jedini operski festival u Crnoj Gori – u avgustu u Herceg Novom, u partnerstvu sa Opštinom Herceg Novi, Javnom ustanovom kulture „Herceg-Fest“ i Kolarčevom zadužbinom.

Aktivnosti, kojima se promovišu mladi operski talenati, realizuju se u Crnoj Gori, Srbiji i Bugarskoj. Srž projekta je podsticanje i promocija mladih umjetnika, njihovog razvoja, kreativnosti i mobilnosti, te međukulturna razmjena, pa je rad na ovoj operi zabavnog karaktera idealno sredstvo za takvo umjetničko istraživačko putovanje.

Projekat traje dvije godine i sastoji se iz dva ciklusa. Prvi ciklus biće završen u novembru u Srbiji. Druga faza projekta Young@Opera bazira se na kreiranju nove opere, za čiji su nastanak zaduženi pisac i reditelj Jovan Stamatović Karić i kompozitorka Milica Ilić.

Opera čiji je radni naziv “NOVA” u ovom ciklusu nastaje pod okriljem priznatog dramaturga Stevana Koprivice, koji je mentor mladim umjetnicima. Oni će boravkom u Crnoj Gori postaviti temelj ovom djelu, čija se premijera očekuje u Sofiji početkom februara 2019. godine.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama dvorana Herceg Novog, Kotora i Podgorice, ili rezervisati preko sales@operosa.org. Zahvaljujući KIC Budo Tomović u Podgorici, ulaz na operu će biti slobodan.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code