Opet deficitarna ugostiteljska zanimanja, ali manje angažovanih stranaca nego lani

Opet deficitarna ugostiteljska zanimanja, ali manje angažovanih stranaca nego lani

10
Podijeli

Na evidenciji Biroa rada u Herceg Novom nema dovoljno traženih kadrova iz turizma i ugostiteljstva, pa Zavod ne može izaći u susret potrebama poslodavaca, kazali su Radiju Jadran iz Biroa rada u Novom.

Na evidenciji se trenutno nalazi 1297 nezaposlenih lica. Taj broj prošle godine iznosio je 1211.
Sa evidencije u ovoj ljetnjoj sezoni zaposleno je 440 lica na poslovima iz oblasti ugostiteljstva, turizma i trgovine i taj broj je na prošlogodišnjem nivou. Najtraženija zanimanja su, kao i svake godine, kuvari, konobari, šankeri, roštiljdžije, pizza majstori i pomoćna ugostiteljska zanimanja.

Picerija i restoran

Poslodavci su se, u okviru sezonskog posredovanja, obratili Birou kako bi organizovali predselekciju, selekciju i intervjue, na kojima se obavljao izbor kandidata koji mogu da zadovolje iskazane potrebe poslodavaca.

Na Zavodu za zapošljavanje u Novom obavljaju i obuke za deficitarna zanimanja, kuvare, pomoćne kuvare i slastičare. Ali napominju da je ove godine znatno smanjena zainteresovanost nezaposlenih za ove poslove, pa je obuku prošlo samo 32 nezaposlenih.

Svaka sezona je i prilika da srednjoškolci i studenti steknu radno iskustvo i prve plate. Većina angažovanih đaka je ugostiteljskih zanimanja, koji nakon završetka školske godine obavljaju tzv. ferijalnu praksu u nekom od ugostiteljskih objekata, najčešće ostanu u radnom odnosu do početka naredne školske godine, navode u Biroa rada. Studente očekuje popravni ispitni rok, nakon čega će Zavod početi sa aktivnostima oko njihovog sezonskog zapošljavanja.

Poslove oko zapošljavanja stranaca na sezonska radna mjesta preuzelo je prošle godine Ministarstvo unutrašnjih poslova. Podsjećamo, Vlada Crne Gore usvojila je Zakon o strancima 1. aprla 2015. godine, koji predviđa da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao, ukoliko se na evidenciji Zavoda nalaze građani Crne Gore tog profila.

Najviše državaljana Srbije na sezonskim poslovima

U Herceg Novom je u ovoj godini dozvole za privremeni boravak i rad dobilo 1476 inostranih državljana. U 2016. izdato je znatno više, 2135 takvih dozvola, kazali su Radiju Jadran iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
Najviše dozvola za privremeni boravak i rad u tekućoj godini izdato je strancima iz Srbije, njih 620 radiće ove sezone u Novom. Slijede državljani BiH 489, Rusije 135, Makedonije 57, Ukrajine 55, Kosova 21, Italije 19, dok je 16 dozvola izdato albanskim državljanima.

I lani je državljanima Srbije izdato najviše ovakvih dozvola, čak 884. Potom državljanima BiH 646, Rusima 219, Ukrajincima 103, Makedoncima 63, državljanima Kosova 34, Italijanima 33 i Albancima 21 dozvola za privremeni boravak i rad.

Stranac, kao podnosilac zahtjeva za izdavanje ove dozvole, dužan je da pribavi sljedeću dokumentaciju: pisanu ponudu poslodavca na odgovarajućem radnom mjestu, kopiju identifikacionog dokumenta, dokaz iz svoje države da nije pravosnažno osuđivan, sredstva o izdržavanju, dokaz o obezbijeđenom smještaju, sredstva za primanje u vrijednosti od 310 eura (sadržano u ponudi, ili potvrdu da na bankovnom računu ima ukupan iznos od 3650 eura), zdravstveno osiguranje, ljekarsko uvjerenje izdato od nadležne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, izvod iz Centralnog registra privrednih subjekata (rješenje da je firma u kojoj radi aktivna), dokaz o stečenom nivou obrazovanja i kvalifikacija, kao i rješenje o nostrifikaciji ili uvjerenje o podnijetom zahtjevu za priznavanje inostrane obrazovne isprave.

10 Komentari

 1. Zaista impresivan životopis. Uživajte sad pod stare dane u plodovima kruzerskog ropstva i otpustite taj bjes i gorčinu. Pustite mlade da kreiraju svoj put i ne osuđujte ih što ne žele raditi za domaće robovlasnike – jer i Vi sami ste, eto, radije težili tim bjelosvjetskim.

  1
  2
 2. Lokale drze ljudi iz vlasti koji nikad nisu casu oprali ili uzeli tacnu u ruke a da ne pricamo u kuzinu nesto skuvali i oni da vode lokake i da odredjuju kakav posao treba da bude zato nemamo strucnog kadra i sve ce manje biti…da ne prcam o primitizmu mjestana koji poznaju gazdu “daj moju kafu ili daj marku, ivanovu kafu” pa ajde radi majcin sine i reci kolika plata to da plati ?

  7
  4
  • meni se nije svidalo mnogo toga ni u SFRJ ni SRJ ni MNE nisam plakao nego sebi trazio posao i otisao da vidim koliko vrijedim u Evropu i eto me tamo skoro 3 decenije bez mame tate kuma ili ovog ili onog, granice su otvorene bezvizni rezim ,,IZVOLITE,, gdje je bolja lova i uslovi pa se oprobajte.HVALA

   7
   1
 3. Jedino se strancima isplati raditi u Novom. Obezbjeđen smještaj, hrana… kupanje i 300 eura koje nose kući. Mještani na takvim poslovima mogu biti samo u minusu.

  13
  2
  • ABC, da si ti gladan ili go i bos ne bi pitao sta ces raditi nego daj sto das ,bolje ranjen nego mrtav ali mnogi ste ,,obijesni,,. Kad ste tako strucni i kvalifikovani oprobajte se u zemlje Evrope jedva cekaju da vam ponude posao .Jos je ovaj narod obijesan i jos krckate naslijedja i penzije od roditelja itd.

   8
   2
    • Ja radim za turizam za koji ti mozes sanjati za crusere vec 25 godina ti vjerovatno do skora i nisi vidio nista sem Dubrovnika a za tebe su Caribi Dubai Seyseli i ostale svjetske destinacije misaona imenica i pusta zelja.Dubrovcani su sigurno zadovoljni tvojim vokabularom vidi se iz prilozenog komentara.Ako se tako ophodis prema gostima i gazdi sigurno ce gazda uznapredovati.Nije ni DU sto je bio .

 4. pa recite da nije Monte Carlo. Sve skinuti sa biroa koji odbiju posao 3 x bez obzira na struku.Dosta je bilo laznog bolovanja,godisnjih odmora i drzavnih poslova .Ko hoce da radi posla ima ali u opstini je tolika guzva da nema vise stolica jedino ako izmisle jos koje radno mjesto .Pored svih novih tehnologija oni i dalje zaposljavaju,,parazite,,,Pitajte Krusa,Katunjanina .Coning itd koliko imaju admistrativnih radnika.GOTOVO je sa HLADOVINOM

  21
  6

Ostavite komentar

*

code