Opet gori na Luštici i Ravnom brijegu

Opet gori na Luštici i Ravnom brijegu

1197
15
Podijeli

Na teritoriji Crne Gore aktivno je više požara i pod kontrolom su, a stanovništvo i objekti nijesu ugroženi. Ipak, tokom noći prema riječima Ratka Radoševića, dežurog u hercegnovskoj Službi zaštite i spasavanja uprkos podršci ukrajinskog aviona i švajcarskog helikoptera, koji su juče više bili angažovani na Solilima, razbuktala se vatra ka luštičkim selima, Zabrđu, Petrovićima, Tićima i Mendegajama.

U zaleđu Herceg Novog požari ka Konjevićima i Malti su lokalizovani, a u pograničnom pojasu počeo je jutros na Ravnom brijegu, prema Lazarevićima.

Picerija i restoran

– To je nepristupačan teren, šikara, sve suvo, ne možemo prići kamionima. Poslali smo pet vatrogasaca da gase sa naprtnjačama. Ukrajinski avion je najviše juče bio na Solilima, a bio je i u kvaru. Da su hrvatski kanaderi došli jedan dan sve bi bilo pogašeno. Jer, mi ne možemo prići mnogim područjima. Sve što smo mogli “dohvatiti” i prić sa pumpom mi smo ugasili – ističe Rašković i objašnjava da ostaje žar u korjenu, u zemlji i koliko god da gase, poslije izvjesnog vremena opet negdje probije plamen, pogotovo ako ima vjetra.

On kaže da imaju najavu iz Direktorata za vanredne situacije da će danas dobiti podršku iz vazduha, odnosno helikoptera , na Zabrđu i Petrovićima i upozorava:

– Meteo prognoza je nepovoljna i sjutra se očekuje jači vjetar. To nam ne ide nikako u prilog. Ako danas ne ugasimo sve požare, kao da smo sve džabe radili.
Ipak, proteklih osam dana vatrogasci iz bokeljskih opština nijesu radili uzalud. Uspjeli su da odbrane sela, kuće, ljude i imanja. Pritekli su im dobrovoljci, Vojska CG, kolege iz Bijelog Polja, Pljevalja, Rožaja, Plava i Trebinja. Sa cistejranama su stalno dovozili vodu preduzetnici: Zoran Bogetić, Miljanić , Milenko Kovačević, Slobodan Radović Krušo, Lazar Beko i braća Bokić, Jagoš Murišić. Kada kod zatreba tu je i Nenad Milanović koji gliserom prevozi neophodne stvari vatrogascima na Luštici, ali i brojni ugostitelji i trgovci koji dopremaju hranu i vodu za piće.

15 Komentari

 1. dali je istina da su na hrvackoj strani nocas eksplodirale 34 mine ? zasto gospoda biz opstine nisu upozorili gradjane na zaostale mine ako je poznato da je minsko polje bilo postavljeno do samog ravnog brijega , mislim da je to veliki propust ako grijesim ja se izvinjavam

  14
  4
   • prema izjavi glavnog za pozare to podrucje je bilo oznaceno kao bezbjedno i ocisceno od mina , samo zelim da kazem da je dobro sto niko nije strado i da posle ovog pozara nece biti nijedna mina !!!!

    5
    1
    • re:LOVAC: NIJE TACNO DA NECE BITI NIJEDNA MINA na mjestima gdje vatra preleti preko niskog rastinja i trave nece biti dovoljno zagrijane da bi se aktivirale,pogotovo nagazne jer one su u zemlji. Nepisem ovo da bih kontrirao bilo kome vec kao UPOZORENJE DA SE NETREBA OPUSTIT I HODATI PO TIM POVRSINAMA.

  • re:Lovac. Znalo se da je to podrucje minirano, ali vi vjerujete lovcima (koji imaju nekakve polu informacije) a ne coveku koji pouzdano zna gdje su minska polja.Nazalost vojska je sa sobom ponijela najveci broj planova miniranih povrsina.

   3
   2
   • Kao mjestanin Mokrina moram da kazem da je lovac potpuno upravu , tada se miniralo potpuno bezplanski I imalo je mina svukuda sa pogledom na konavle I smatram da je trebalo upozoriti ljude koji sy dovedeni da gase pozar ,no s srecom sve je dobro proslo drugi put ppitajte nesto starije nije dovoljno zauzet fotelju I pravi se pametan!

 2. A sto ti ne ode da ih podučiš što treba činjet.Na vanrednoj sjednici vlade rekoše da nije hitno.Ne daj bože da se porto montenegro i porto novi užgaju to nebi valjalo jer to su pare a brda neka gore imaju kad sume neka gore izgorece i mirni smo

  8
  8
   • Ima, vi sto tako pricate javite se i dobicete naprtnjace, pa uzbrdo natovareni sa 20 l vode gasite. Ljudi koji gase ne spavaju dnevno nego par sati, po sred vatre su stalno, rade nemoguce jer ih je jako malo, a vi ispred kompa sjedite i lajete kako moraju vise i bolje, pa dignite g… i pokazite licnim primjerom kako

    12
    5
    • Ako mislite na požar koji je je prema Hrvatskoj,po 8 sati dnevno gasio ga je švajcarski helikopter sa naše strane.
     Ako mislite na Novski dio Luštice gasio je Antonov,švajcarski helikopter,HR Kanaderi i maloprije dva fireboos aviona CG mupa.
     Naprtnjačama samo tamo đe je sigurno za gasioca.

     8
     4

Ostavite komentar

*

code