Opet protest radnika Brodogradilišta, tenderi “pod velom tajne”

Opet protest radnika Brodogradilišta, tenderi “pod velom tajne”

3133
5
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_razno_jul_brodogradiliste_protest_2307_2Otkako je 17.februara zatvoren javni poziv za dodjelu koncesije za korišćenje brodogradilišne luke radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju, nemaju nikakvu osim medijsku informaciju da je ponudu dostavio konzorcijum, tivatska kompanija Adriatik Marinas i holandski Damen. Najavljuju za sjutra okupljanje ispred kapije kompanije i novi protest, ”da ih ne bi zaboravili”.
– Opet smo u velikoj neizvjesnosti, jer ne znamo kakva je ponuda, zašto još nije otvorena i šta će biti sa nama. Ni rukovodstvo nije upućeno. Zabrinuti smo, jer su pomalo počele da kasne i plate, a koliko toliko smo mogli preživljavati s njima. Većina od nas 193-oje je u teškoj finansijskoj situaciji – priča za Radio Jadran, predsjednik Sindikata Brodogradilišta, Mladen Krivokapić i najavljuje protest ujutru u 7 h.
On objašnjava da su mnogi od njih uzeli kredite i da sada ne mogu da ih vraćaju. Posebno ističe nerazumjevanje u CKB banci, gdje je zaduženo oko 100 radnika. Ta banka više ne želi da im daje grejs period, odnosno mogućnost odlaganja od tri četiri mjeseca za uplate rata.
– Pitaćemo javno Tenedersku komisiju šta je s ponduom za dodjelu koncesije, a šta sa ponovljenim tenderom za prodaju imovine, koji se očekivao prošlog mjeseca. Jer na prvi tender početna cijena je bila 27,2 miliona eura, a samo je Azalela zatražila dva poslovna prostora i ponudila 1,23 milioan eura – podsjeća Krivokapić.
Brodogradilište je u stečaju od juna prošle godine, a 193 radnika su pristala na angažman i rade za minimalac ili više ako su više uposleni. I dalje maju posla na italiajnskoj barži 92, grčkom putničkom brodu, kao i fregati i školskom brodu Jadran Mornarice Vojske Crne Gore.
Povoljna vijest je za njih 64-oro, koji su stekli uslov za penziju, to što je Vlada na prošloj sjendici odlučila da uplati dug i poveže im radni staž.

5 Komentari

  1. Protesti su potpuno nepotrebni u današnje vrijeme,radnik mora da se zaposli tamo đe se traži njegov rad i da ne ucjenjuje poslodavca.Nije više socijalizam,a naviklo se….
    0    0
  2. Krivokapicu,vecuna radnika te gotivi I vjeruje ti.nemoj da ih iznevjeris,vec ih vodi pravim putem.nije lako biti prvi I sve kontrolisati,al uz pidrsku radnika mozes dosta postici I uciniti za njih…sretno 🙂
    0    0

Ostavite komentar

*

code