Opšta podrška Herceg Novom u finalu EPK 2021: Region za Frenemies

Opšta podrška Herceg Novom u finalu EPK 2021: Region za Frenemies

2971
3
Podijeli

frenemies-regionProjekat Herceg Novi 2021 dobio je opštu podršku u regionu bivše Jugoslavije za osnovni koncept pod nazivom Frenemies. Koncept Frenemies bavi se temama naše zajedničke prošlosti, sukobima i tragedijom koja je zahvatila područje našeg regiona. Suočavanjem sa prošlošću, gradimo budućnost kroz pomirenje i regionalnu saradnju, saopšteno je iz opštinske press službe.

Frenemies je prošlost, sadašnjost, a vjerovatno i budućnost ove regije, bilo da govorimo o kulturi, istoriji, infrastrukturi… Ono što nas je i obogatilo i obogaljilo. Ali svakako i ono što sada može da bude inspiracija, podsticaj da zajedno budemo bolji i stvari učinimo boljim.

Picerija i restoran

Pored institucionalnih podrški gradova partnera Kotora, Tivta i Budve, i projektnih partnera u Crnoj Gori Podgorice, Cetinja, Bara i Ulcinja, kao i prekograničnih Dubrovnika i Trebinja i brojnih drugih evropskih gradova, pojedinačne podrške su stigle od relevatnih regionalnih umjetnika kao što su: Oliver Frljić, Ivica Buljan, Dino Mustafić, Maja Todorović, Maja Izetbegović, Vuk Vidor, Milica Tomić, Andrej Nikolaidis, Filip David…

“Za Evropu koja nikome ne zatvara vrata, dajem svoju podršku za Frenemies EPK Herceg Novi 2021.” – Oliver Frljić, reditelj, Rijeka.

“Podržavam Herceg Novi – Frenemies kao kulturnu prijestolnicu Mediteranske Evrope, kao grad filologije mora koje ne traži samo posebnosti, već naglašava bratstvo naroda u zajedničkom nasljeđu i kreativnoj budućnosti” – Ivica Buljan, reditelj, umjetnički direktor HNK, Zagreb.

“Dragi prijatelji/ice, sa velikom radošću želim podržati nominaciju Herceg Novog za prijestolnicu kulture 2021. godine. Zanimljiv kulturni koncept koji region tretira kao Frenemies je podsticajan za kreativnost i umjetničko istraživanje koje može intrigirati evropski kulturni prostor. Uvjeren da će bogata kulturna istorija Herceg Novog upisati i nove stvaralačke stranice 2021. god. primite moje želje da taj naum i ostvarite” – Dino Mustafić, reditelj, Sarajevo.

“Kultura i umjetnost su osnov humanosti. Oplemjenjuju nas, inspirišu i podstiču da radimo dobre i lijepe stari, ali i da preispitujemo svijet oko sebe, gradimo mostove između ljudi, bez obzira na etničku, polnu, rasnu, vjersku i svaku drugu pripadnost. Moj grad, Herceg Novi, to radi već godinama, on je mjesto za susret frenemies-a. Ni jedan grad ovoga trenutka ne zaslužuje više titulu Evropske prijestonice kulture” – Maja Todorović, dramska književnica, Podgorica.

“Želim da podržim Herceg Novi u kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture, kao grad koji neprijatelje pretvara u prijatelje. Region je za Frenemies 2021!” – Maja Izetbegović, glumica, Sarajevo.

“Šaljem punu podršku Herceg Novom u nadi da će 2021. postati Evropska prestonica kulture i tako dokazati da mali gradovi mogu da ponude isto toliko uzbudljiv, raznovrstan i kvalitetan program kao i veliki” – Vuk Vidor, umjetnik, Pariz – Beograd.

“Da Evropa postane mesto slobode svih, dajem svoju podršku za Frenemies u Herceg Novom 2021.” – Milica Tomić, umjetnica, Beograd.

“U ime onoga što Mediteran i Evropa uistinu znače, podržavam kandidaturu mediteranskog Herceg Novog – Frenemies za Evropsku prijestonicu kulture 2021.” – Andrej Nikolaidis, pisac, Ulcinj.

“Obradovala me inicijativa da Herceg Novi postane Evropska prijestonica kulture 2021. A posebno zamišljeni program koji predstavlja ohrabrenje i nadu, za sve one koji u ovim mračnim i konfuznim vremenima rade na saradnji, razmeni ideja i promociji poizitivne energije. Moja iskrena podrška za Frenemies 2021.” – Filip David, pisac, Beograd.

 

“Podržavam kandidaturu Herceg Novog za Evropsku prijestolnicu kulture. Kao i svaki europski grad s granice, nastao u srednjevjekovnom bosanskom kraljevstvu, razvijao se kao tržnica soli, u sebi sabrao iskustva osmanske, mletačke, austrougarske i jugoslavenskih epoha, Herceg Novi je čvorište razlika i paradoksa. Iz razlike i paradoksa rađa se živa kultura. Lijepo bi bilo da Herceg Novi bude njezina prijestolnica za Evropu” – Miljenko Jergović, pisac, Zagreb.

“Za mjesto gdje će nadvladati razum a ne histerija, dajem punu podrsku za Frenemies u Herceg Novom 2021” – Alban Ukaj, glumac, Priština – Sarajevo.

“Podržavam Herceg Novi za Evropsku prestonicu kulture 2021. i koncept Frenemies za mir, umetnost i saradnju u regionu” – Katarina Jovanović, operska umjetnica, Pariz – Beograd.

3 Komentari

 1. jeste li sigurni da je to onaj isti nikolaidis, koji je prije 10-tak godina za naš herceg novi napisao najgore i najprizemnije uvrijede: da je to balega od grada, da ga treba zaobići u širokom luku…i još mnogo prostačkih kvalifikacija…
  naravno da je to onaj isti nikolaidis, samo mu je priča različita, ali mu je zato INTERES isti.
  0  0
 2. Frenemies- vidim kao koncept sipanja velike količine novce u džepove pojedinaca nama dobro znatnim u našem gradu i još 2 čovjeka iz srbije i jednog iz italije koji cjene svoj rad toliko da su ga naplatili do sada 300 000 eura a Maribor 30 000 je sve kostalo.
  0  0

Ostavite komentar

*

code