Opština Herceg Novi nije odustala od podmornice P-916 iz klase Una

Opština Herceg Novi nije odustala od podmornice P-916 iz klase Una

10
Podijeli

Još 25. marta prošle godine Opština Herceg Novi se obratila Ministarstvu odbrane sa zahtjevom za trajno ustupanje, bez naknade, male diverzantske podmornice iz klase Una, oznake P-916, koja se nalazi na molu Pristan. U oktobru iste godine Vlada Crne Gore je dala saglasnost, ali došlo je do privremenih lokalnih izbora i nova vlast do sada nije ništa preduzimala.

Sekretarka za kulturu u Opštini Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo kazala je za Radio Jadran da se od te ideje, ipak, nije odustalo.

Picerija i restoran

– Opština Herceg Novi nije odustala od donacije male podmornice P-916 i veoma smo zainteresovani da realizujemo tu ideju. Stupili smo u kontakt sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, kako bismo ponovo otpočeli ovu priču i doveli je do kraja, smatrajući da je ona veoma interesantna za naš grad, sa istorijskog, kulturnog i turističkog gledišta – kazala je ona.

Plan je, kako navodi Zambelić Pišlao, da u narednom periodu, kroz komunikaciju sa Ministarstvom, lokalna uprava definiše tačne korake koje je potrebno uraditi i visinu neophodnih sredstava za taj posao. U odnosu na to biće određen datum za završetak posla, a namjera je da to bude u prvoj polovini sljedeće godine.
Lokacija za podmornicu još nije utvrđena, ali biće uslovljena njenom težinom i dužinom. Najveropvatnije ona će biti smještena u priobalnom dijelu grada.

Plan je bio da Opština Herceg Novi snosi sve troškove preuzimanja i transporta do mjesta u gradu gdje bi bila postavljena kao muzejski eksponat, kao i troškove pripreme podmornice za muzejsko izlaganje.

Predstavnici Opštine Herceg Novi u prošlom sazivu posebno su naglašavali kako je mali broj gradova u svijetu koji imaju takav eksponat, pa su smatrali da bi izlaganje ove podmornice znatno doprinijelo kvalitetu turističke ponude.

Gdje je završilo 6 malih podmornica bivše SFRJ?

Inače, male diverzantske podmornice iz klase Una, izgrađene su u periodu od 1979. do 1988. godine u Brodogradilištu Split. Ukupno je izgrađeno šest podmornica ovoga tipa, P-911 Tisa, P-912 Una, P-913 Zeta, P-914 Soča, P-915 Vardar i P-916 Vrbas.
Podmornica je dužine 19,52 metara, širine 2,70 metara i visine 3,68 metara. Dubina ronjenja podmornice je 105 metara, a granična dubina 120 metara. Pogon je obezbijeđen preko dva elektromotora snage po 18 kW, a napajanje preko akumulatorskih baterija. Raspadom SFRJ, sve podmornice su odvezene u Crnu Goru osim P-914 koja se u trenutku građanskog rata nalazila na remontu u Splitu, a koja je ostala u vlasništvu Republike Hrvatske. Ona je prerađena, odnosno produžena i preimenovana, pa joj je današnja oznaka P-01 Velebit.

Podmornice ne posjeduju naoružanje, već je njihova osnovna namjena bila prevoz pomorskih diverzanata i transport morskih mina i diverzantskih bombi. Svih pet podmornica iz klase Una Odlukom o prodaji viška naoružanja i vojne opreme Vlade Crne Gore od 2. novembra 2006. godine oglašene su suvišnim za potrebe Vojske Crne Gore. Na osnovu Odluke Generalštaba Vojske Crne Gore od 16. oktobra 2006. godine, Ministarstvo odbrane sprovelo je Postupak prodaje viška naoružanja i vojne opreme. Podmornice klase Una bile su ponuđene na prodaju putem četiri povjerljiva tendera, u periodu od maja 2007. do septembra 2008. godine i nije bilo zainteresovanih kupaca.

Prema zaključku Vlade Crne Gore od 25. juna 2009. godine Ministarstvo odbrane je jednu ovakvu podmornicu ustupilo Vojnom muzeju oružanih snaga Republike Slovenije na trajno korišćenje bez naknade, kao muzejski eksponat. Takođe, podsjećamo da je Vlada Crne Gore 4. jula 2014. godine, prihvatila predlog Ministarstva odbrane i ustupila Ministarstvu odbrane Republike Srbije jednu podmornicu iz klase Una na trajno korišćenje bez naknade, kao muzejski eksponat.

10 Komentari

 1. Ako će završiti kao ona lokomotiva u Igalu, bolje je da nam je ne ustupaju.
  Prvo treba srediti i obezbijediti lokomotivu, pa onda tako nešto tražiti.
  Treba da smo sigurni da znamo čuvati takve relikvija.
  Nažalost, lokomotiva stoji onako kao ruglo grada.

  23
  2

Ostavite komentar

*

code