Opština Herceg Novi partner na ROMACTED programu

Opština Herceg Novi partner na ROMACTED programu

1
Podijeli

Potpisivanjem Protokola o saradnji u Podgorici Opština Herceg Novi je postala partner na programu „ROMACTED – promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje Roma na lokalnom nivou, saopšteno je iz press službe.

Protokol o učešću u programu čiji je cilj osnaživanje romske zajednice u ime Opštine Herceg Novi je potpisao predsjednik, Stevan Katić. Ovaj dokument potpisali su i predsjednici i potpredsjednici još sedam crnogorskih lokalnih uprava učesnica projekta – Bara, Berana, Bijelog Polja, Nikšića, Podgorice, Tivta i Ulcinja.

Picerija i restoran

„Opština Herceg Novi potpisivanjem ovog protokola nastavlja svoj put ka trajnom poboljšanju položaja pripadnika romske zajedince u našoj zajednici“, poručio je Katić obraćajući se kolegama iz drugih gradova, predstavnicima Savjeta Evrope i Delegacije Evropske Unije.

On je podsjetio da je u Herceg Novom prije tri mjeseca uspješno okončan projekat zahvaljujući kojem je 27 naših sugrađana romske nacionalnosti dobilo krov nad glavom, a izveden je u saradnji Opštine Herceg Novi i međunarodne organizacije HELP iz Njemačke.

– Danas zvanično ulazimo u novi projekat – ROMACTED. Kreiranje i usvajanje Akcionog plana za unaprijeđenje položaja Roma biće jedan od rezultata ovog projekta koji je za lokalnu upravu od velikog značaja, jer predstavlja temeljni dokument za aktivnosti radi potpunog socijalnog uključivanja Roma. Podsjetiću da je Opština Herceg Novi bila među prvima u Crnoj Gori koja je ranije usvojila jedan dokument ovog tipa, a sada nam predstoji kreiranje akcionog plana za naredni period, što ćemo raditi u saradnji sa pripadnicima romske zajednice, poručio je Katić.
Uz izraženo zadovoljstvo zbog potpisivanja Prokola, uputio je riječi hvale nevladinoj organizaciji „Mladi Romi“, čije je sjedište upravo u Herceg Novom.

Kako je rekao, ova nevladina organizacija, u zajednici je prepoznata po uspješnim projektima i aktivizmu, predstavlja pouzdanog partnera u procesu unapređenja položaja Roma, zbog čega Opština Herceg Novi pomaže i podržava njihov rad.

-Kada imate dobre partnere, kao što je to ovdje slučaj, uspjeh na projektu je zagarantovan. Vjerujem da ćemo zajedno, svako u svojoj zajednici uspjeti da osnažimo i pomognemo jedni druge – mi kao opštinske uprave pripadnike romske zajednice, kao i oni nas. Tako ćemo, polazeći sa lokalnog nivoa, od sopstvenog praga, doprinijeti unapređenju ukupnog položaja Roma i Egipćana u našoj zemlji, zaključio je Katić.

Potpisivanju Protokola prethodilo je otvaranje konferencije, na kojem su se učesnicima obratili ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, šef za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Spitz, kao i menadžer ROMACTED programa Markos Andrade.

Nakon potpisivanja Protokola, uslijedili su paneli na kojima su učesnici predstavnici lokalne uprave, prvi na temu „Mogućnosti za socijalno uključivanje romske zajednice – od nacionalnog do lokalnog nivoa“, a drugi „Izgradnja sinergije dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice“.

ROMACTED program za dobro upravljanje i osnaživanje Roma i Egipćana na lokalnom nivou je zajednički program Evropske Unije (DG NEAR) i Savjeta Evrope. Ciljevi programa su da pomogne izgradnji političke volje i održivih načina demokratskog upravljanja na lokalnom nivou, pomogne u osnaživanju romske i egipćanske zajednice, te da poboljša i ojača spremnost, kapacitete, znanja i vještine institucija koje rade na sprovođenju programa inkluzije.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code