Opština Kotor na međunarodnoj konferenciji u Puli: 10 godina Jadransko-jonske euroregije

Opština Kotor na međunarodnoj konferenciji u Puli: 10 godina Jadransko-jonske euroregije

1266
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Vanredna sjednica Skupštine Jadransko-jonske Euroregije i međunarodna konferencija povodom proslave desetogodišnjice ove regionalne organizacije održana je danas u Puli – mjestu njenog osnivanja.

jadransko jonska euroregija  - PANELISTIŠef centra kompetencija makroregija i programa teritorijalne saradnje DG REGIO Andrea Mairate, naveo je da u vrijeme kada se Evropa nalazi u krizi, makroregionalni oblici saradnje predstavljaju novi model integracija te da Jadransko-jonska euroregija predstavlja most između ključnih implementatora EUSAIR strategije i regionalnih aktera odnosno glas i stav sub-nacionalnih nivoa.

Picerija i restoran

Opština Kotor aktivna je članica ove organizacije od njenog nastanka 2006. godine, a u ime Opštine Skupštini je prisustvovala koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević. Događaju su iz Kotora prisustvovali i predstavnici Instituta za biologiju mora Kotor kao partneri na IPA projektu “4 stuba” i Lučke uprave Crne Gore.

jadransko jonska euroregija  - opstina kotorGeneralni sekretar AIE, Francesco Cocco, ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo prisustvom predstavnika grada Kotora kao dugogodišnjeg partnera, a ujedno i predsjedništva Foruma jadransko-jonskih gradova.

Opština Kotor u partnerstvu sa ovom organizacijom implementirala je nekoliko značajnih projekata prekogranične saradnje.

“Kotor je u protekle dvije godine u organizacionom i programskom smislu značajno  pojačao saradnju sa AIE i Forumom gradova FAIC posvetivši  posebnu pažnju ciljevima EUSAIR strategije, od učešća na tematskim sesijama u ime Zajednice opština Crne Gore na Otvorenim danima u Briselu, implementaciji Akcionog plana Strategije kroz apliciranje u programima prekogranične i transnacionalne saradnje nove finansijske perspektive IPA do organizovanja međunarodnih događaja posvećenih ovoj temi”, saopšteno je iz ove Opštine.

Jelena Stjepcevic i Nikola DobloslavicPrepoznavši značaj Strategije i njena 4 stuba (plavi rast, povezanost regiona, održivi razvoj turizam, zaštita mora i priobalja) za dugoročan ekonomski razvoj Kotora kao jadranske luke i ostalih crnogorskih primorskih gradova, Kotor upotrebljava integrativan pristup razvojnoj politici grada uključujuci sve relevantne aktere na lokalnom nivou, navode iz kotorske Opštine.

 

Inače, na Skupštini je uvodnim govorom prisutne pozdravio Dubrovačko-neretvanski župan i predsjednik Jadransko-jonske euroregije Nikola Dobroslavić. Ovom prilikom organizovan je okrugli sto na temu “Prošlost, sadašnjost i budućnost makroregionalne saradnje u Jadransko-jonskom regionu – kapitalizacija zajedničkih iskustava i rezultata – dostizanje ciljeva EUSAIR strategije”.

Na okruglom stolu učestvovali su generalni sekretar Jadransko-jonske Euroregije Francesco Cocco, bivsi predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Giovani Di Stasi, šef centra kompetencija makroregija i programa teritorijalne saradnje DG REGIO  Andrea Mairate, predstavnica Ministarstva vanjskih i evropskih Republike Hrvatske i izvrsna nacionalna koordinatorka za EUSAIR i EUSDR Željka Barić, predsjednik regionalnog vijeća Tirane Aldin Dalipi i član Evropskog Parlamenta i prvi predsjednik Jadransko-jonske Euroregije Ivan Jakovčić.

 

Svečani dio dogadjaja održan je u čuvenoj Pulskoj Areni, najvećem i najočuvanijem spomeniku antičkog graditeljstva u Hrvatskoj gdje su se tokom svčane ceremonije pored navedenih govornika prisutnima obratili  gradonačelnik grada Pula Boris Miletić, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, istarski župan Valter Flego kao i Anton Kliman – ministar turizma i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code