Opština obezbijedila 5000 eura za potporni zid za nove kućice Romima sa...

Opština obezbijedila 5000 eura za potporni zid za nove kućice Romima sa Šišteta

1451
1
Podijeli

kucice za rome drenovik 280316 1Datum preseljenja romskih familija sa Šišteta u Drenovik, gdje je za njih izgrađeno 6 kućica, još se ne može precizirati, jer je neophodno da se kućice priključe na elektro mrežu, kao i da se izradi potporni zid, kazao je za Radio Jadran predsjednik Udruženja Roma Herceg Novi, Samir Jaha.
Prema njegovim riječima, Opština Herceg Novi izdvojila je oko 5 hiljada eura za izgradnju tog zida, koja bi prema njegovim očekivanjima, trebalo ubrzo da krene:
– Preseljenje očekujemo brzo, a to može biti za sedmicu, dvije tri ili za mjesec. To zavisi od ažurnosti lokalne samouprave, odnosno opštinskih preduzeća koja rade na tome. Kućice su gotove prije dva mjeseca, voda je priključena, ostala je još struja, taj potporni zid i uređenje oko njih – pojašnjava Jaha.
Posao se “otegao” i zbog nepristupačnog terena u Drenoviku, a uz to, nije bilo ni prilaznog puta:
– Kad je napravljen put, počelo se sa gradnjom, pa smo čekali saglasnost Elektrodistribucije za struju. Tako se sve odužilo. Da je ravan teren, do sada bi to sve bilo gotovo. Ali pošto je tamo klizište, morao se raditi i taj potporni zid koji nije bio planiran na početku – dodao je Jaha.
Proteklih dana, prema njegovim riječima, razgovarali su sa nadležnima u lokalnoj samoupravi, koji su im obećali da će učiniti sve napore, kako bi se ovaj posao što prije priveo kraju, jer je preseljenje romskih familija u interesu svih.
Izgradnju kućica za romske familije finansirala je njemačka Vlada, a sprovodi organizacija HELP. Vrijednost investicije je 177 hiljada eura, a Opština Herceg Novi je sa HELP-om potpisala memorandum o saradnji kojim su definisani uslovi gradnje, 18. avgusta prošle godine.
U Herceg Novom je registrovano oko 300 stanovnika romske nacionalnosti, a njemački HELP finansira i projekat “Povećanje zapošljivosti Romkinja u Herceg Novom”.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code