Opština sa 50 hiljada eura podstiče poljoprivrednike

Opština sa 50 hiljada eura podstiče poljoprivrednike

0
Podijeli

Hercegnovska lokalna uprava planira da u ovoj godini izdvoji oko 50 hiljada eura za podršku poljoprivredi,  odnosno poljoprivrednicima. U registru poljoprivrednih gazdinstava koji vodi Savjetodavna služba u Herceg Novom registrovano je 70 poljoprivrednika i samo oni imaju mogućnost da konkurišu za sredstva.

Ipak, da bi ona bila operativna, najprije Skupština treba da donese Odluku, čija  izrada  je u toku, kaže za Radio Jadran samostalna savjetnica za poljoprivredu u Opštini Herceg Novi, Dragica Nedović:

Picerija i restoran

„Odlukom će se propisati vrste podsticaja za podršku investicijama u razvoj poljoprivrede, uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaje, kao i obaveze korisnika podsticaja na teritoriji opštine Herceg Novi“, kazala je Nedović.

Podsticajne mjere obuhvaćene planiranim sredstvima „pokrivaju“ nekoliko segmenata:

„Riječ je o finansijskoj podršci aktivnostima koje se odnose na investicije u poljoprivredi radi povećanja kvaliteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, usmjeravanja proizvođača tržišnim uslovima i standardima, povećanja broja zaposlenih u poljoprivredi i povećanja iskorišćenosti poljoprivrednih resursa“, pojasnila je Nedović.

Ukoliko ova Odluka dobije podršku u lokalnom parlamentu, sredstva bi se krajnjim korisnicima raspoređivala prema Planu korišćenja, koji donosi predsjednik Opštine, ili nadležni Sekretarijat za poslove poljoprivrede. Očekuje se da Odluka  bude usvojena polovinom drugog godišnjeg kvartala. Ukoliko ne, onda bi se radilo na osnovu Plana o podsticaju razvoja poljoprivrede, koji bi sadržao sve mjere predviđene Odlukom, pojasnila je naša sagovornica.

„Sredstva predviđena tim Planom se, uglavnom, odnose na podršku razvoju ruralnog turizma, voćarske proizvodnje, maslinarstva, pčelarstva, povrtarske i cvjećarske proizvodnje, pčelarstva, stočarstva, organske poljoprivrede, unaprjeđenja seoske infrastrukture, ribarstva i marikulture i drugo“, precizirala je ona.

Visina podrške koju hercegnovski poljoprivrednici mogu ostvariti je 50% prihvatljive investicije. Ukoliko Odluka dobije podršku parlamenta, podrška će se ostvarivati kroz javne pozive kojima će biti definisani uslovi koje moraju poljoprivrednici da ispunjavaju da bi dobili sredstva. Jedan od osnovnih je da su registrovani kao poljoprivredni proizvođači. Javnim pozivima trebalo bi da bude obuhvaćeno 15 podsticajnih mjera u sektoru poljoprivrede.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code