Opština tužila resorno Ministarstvo zbog obustavljanja dozvole za gradnju sanitarne deponije Duboki...

Opština tužila resorno Ministarstvo zbog obustavljanja dozvole za gradnju sanitarne deponije Duboki do

7
Podijeli

Kapitalni poduhvat izgradnje, 6,5 miliona eura vrijedne sanitarne deponije Duboki do, na Ublima, u hercegnovskoj opštini, zastao je kod izdavanja građevinske dozvole  u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Kako Radio Jadran saznaje, Opština Herceg Novi je procesuirala tužbu protiv Ministarstva.

Podsjećamo da je  Upravni sud, po tužbi MZ Morinj i Opštine Kotor poništio građevinsku dozvolu koje je  izdalo Ministarstvo za deponuju prije nešto više od godinu zbog sumnje u štetan uticaj na životnu sredinu, posebno morinjske izvore.  U međuvremenu, bilo je nekoliko ročišta koja su rezultirala odlukom Ministarstva da obustavi  izdavanje građevnske dozvole dok ponovo ne preispita sve uslove za gradnju  i primjedbe MZ Morinj.

Picerija i restoran

Do tada smeće iz Herceg Novog će i dalje biti odlagano na postojeću deponiju Tisova greda. Iz Ministarstva  su produžili dozvolu za njeno korišćenje, iako je ona pred zatvaranjem i moguće je koristiti samo jedan njen manji dio. Uz to, nova zakonska rješenja za  upravljanje otpadom predviđaju da  Opština plaća državi 10 eura po toni  otpada koje bude odlagala na deponiji Tisova greda, što je priličan dodatni trošak.

Postupak obustavljanja izdavanja građevinske dozvole za novu sanitarnu deponiju , samo par dana nakon majskih lokalnih izbora, iz lokalne uprave  su nedavno na press konferenciji okarakterisali kao opstrukciju države prema Opštini Herceg Novi. Zato  su odlučili da  tuže Ministarstvo održivog razvoja i turizma, jer deponija je prioritet u razvoju grada. Obezbijeđena su i početna sredstva za gradnju, tačnije preko 800 hiljada eura za pripremne radove. Preostala  sredstava trebalo je obezbijediti kreditom, iz Direkcije javnih radova ili kroz privtano javno partnerstvo.

7 Komentari

 1. Što će nama zakon o upravljanju otpadom,kad se smeće prdeca đe je kome najbliže,eto to ne samo zanima.Kome se pišu zakoni i ostali propisi?Đe mi živimo i ima li škole blizu?

 2. Ne treba nama nikakva rabota,mi dobro živimo bez rada.Sudu posla ne može da fali,jer se preko veze nešto sredi,onda se drugi pobuni,treći piše,četvrti sudi ili brani i svak dobro zaradi bez ikakvoga rada.

 3. Sanitarna deponija je NEOPHODNA I PRIMARNI PROBLEM GRADA. Javnost je neinformisana nazalost ali Tisova greda ne ispunjava nikakve standarde I samo se gomilaju troskovi. Svjet je ispred nas par svjetlosnih godina primjera radi Svedska uvjek smece jer reciklira sve!

 4. U smeće se ne razumijem, ali moram da se oglasim, ono zbog mojih dragih prijatelja i dušebrižnika koji bi se uplašili za moje zdravlje. Siguran sam da nam Hrvatska neće zamjeriti, ako i ovo prepišemo od njih, jer smo već skoro sve zakone i pravila prepisali od Republike Hrvatske. Podrška gradjanima Morinja! Žao mi je što nam Singapur nije bliži pa da nam ti kosooki Singapurci daju recept za oslobadjanje od smeća. Doduše ima nekoliko Novljana koji žive u toj dalekoj Azijskoj državi, pa bi možda oni mogli biti od pomoći.

  10
  6
 5. Podržavam odluku ministarstva kao građanin ljubitelj prirode i Orijena.Agencija za zaštitu Orijena bi trebalo da uradi isto.Zašto da se zagadi jedan dio planine i kaptacije Morinjskih i ko zna kojih izvora.Šta fali postojećoj depopniji, da nije mozda prljava?

  10
  10
 6. Obustava postupka ne postoji kao pravni institut ni u sadašnjem ni u starom Zakonu o upravnim postupku.
  Pravni skandal ili ” frljanje s pojmovi?

  10
  3

Ostavite komentar

*

code