“ORASCOM” ŽELI DA OBNOVI, OTVORI I UDAHNE NOVI ŽIVOT MAMULI

“ORASCOM” ŽELI DA OBNOVI, OTVORI I UDAHNE NOVI ŽIVOT MAMULI

134
0
Podijeli

Projektom Mamula Ostrvo Hotel&Spa švajcarski “Orascom” želi da doprinese unapređenju turističke ponude Boke Kotorske i Crne Gore, da ostrvo bude povezano sa Luštica Bay destinacijom, kao i da bude promoter na globalnom nivou tog strateškog razvojnog projekta -saopšteno je iz te komapnije.

Obnovu Mamule “Orascom” će započeti čim njegova ponuda bude prihvaćena i nakon što budu stvoreni zakonski uslovi za to.
– Vizija kompanije “Orascom” je da se, očuvanjem kulturnog nasljeđa i promovisanjem istorijskog karaktera, obnovi tvrđava Mamula i ostrvo Lastavica i na taj način stvori jedna od vodećih destinacija u Crnoj Gori, kao prvi i jedini Hotel&Spa na ostrvu.
Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva je planirana u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje tradicionalne fizionomije predjela i postojeće organizacije prostora. Svaka planirana konstrukcijska intervencija biće prilagođena integralnim svojstvima objekta i arhitektonskog koncepta tvrđave – navode iz “Orascoma”.
Oni tvrde da će suprotno izraženoj bojazni, objekat biti javnog tipa, u potpunosti otvoren za pristup Novljanima, građanima Boke, Crne Gore i uopšte svim gostima.
– Cijene usluga se neće razlikovati od cjenovne politike ostalih objekata na crnogorskoj obali, a planirano je da projekat stvori direktno i indirektno 200 radnih mjesta. Revitalizacijom tvrđave će biti očuvano prirodno i istorijsko okruženje, ali će se ono kombinovati s modernim hotelskim sadržajima, ugostiteljskim objektima, sportskim i zabavnim sadržajima kojima će se udovoljiti zahtjevima različite klijentele. Hotel će privući sve strukture, kako domaćih i onih iz okruženja, tako i međunarodnih turista, jer će biti jedinstven projekat koji uključuje kulturu, odmor i hotel – navodi se u saopštenju.

Picerija i restoran

Dalje je objašnjeno da koncept obnove predviđa maksimalni napor da se zaštiti životna sredina i akvatorijum: dvije male plaže će biti sačuvane, sva otpadna voda će se prikupljati i reciklirati, modernim tehnikama izgradnje biće smanjene potrebe za grijanjem i hlađenjem.
– Orascom uvijek izvodi samo projekte s niskim stepenom zauzetosti prostora, niskim stepenom emisije ugljenika i ograničenom visinom gradnje, radi očuvanja pejzaža i prirodnog prostora. To takođe podrazumijeva korišćenje arhitekture koja se uklapa u lokalnu zajednicu modernizovanjem tradicionalne lokalne arhitekture ali i izgradnjom u skladu s najvećim ekološkim standardima. U tom pogledu reciklaža otpada i prečišćavanje voda čine osnovu za našu cjelokupnu operativnu filozofiju – ističu iz kompanije.
Njihov arhitektonsko-urbanistički projekat turističke valorizacije ostrva Mamula sadrži: hotel, spa, dnevni/noćni plažni bar otvorenog tipa i istorijski zaštićen prostor, koji će biti i edukativnog karaktera, kao ključne komponente uklopljene u prostornu organizaciju tvrđave i ostrva.
Izbor tehnologije gradnje i odabir materijala biće zasnovani na potrebama očuvanja predionog, prirodnog i vizuelnog identiteta. Zahtjevi zelene gradnje koja podrazumijeva korišćenje obnovljivih izvora energije i upotrebu energetski efikasnih tehnologija, kao i građenje korišćenjem prirodnih, zdravih i nezagađujućih materijala, odrediće koncepciju, dinamiku i model realizacije arhitektonsko-urbanističkog projekta turističke valorizacije ostrva Mamula.
Prezentaciju projekta Mamula Island Hotel&Spa možete pogledati na linku.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code