ORJENSKI MARATON U SJENCI LOVĆENSKOG

ORJENSKI MARATON U SJENCI LOVĆENSKOG

0
Podijeli

Grupna_fot_ucesnika_i_organizatora_13-og_Orjenskog_maratonaProteklog vikenda organizovan je 13. Orjenski maraton, ali s jedva desetak učesnika. U planinarskom klubu “Subra” žale što se u posljednje dvije godine ponavlja ista situacija da se poklope termini identičnih sportskih događaja: Lovćenskog i Orjenskog maratona.

Prije dvije godine PK “Kapetan Angel” sa Cetinja, započeo je organizaciju svog maratona 21. maja, a to je previše blizu ustaljenog termina za održavanje Orjenskog maratona (uvrštenog u kalendar aktivnosti Planinarskog saveza CG), koji se već 13 godina odvija posljednjeg majskog vikenda.

Tako su takmičari koji žele da učestvuju na oba maratona onemogućeni da to i urade. Za tako iscrpljujuće trke vrijeme potrebnog oporavka više od 6 dana. Zbog toga je nekoliko takmičara iz „Subre“, koji su učestvovali na Lovćenskom, odustalo od Orjenskog maratona, a među njima i Janko Gardović, prošlogodišnji pobjednik obje manifestacije.

Picerija i restoran

Prvoplasirani_13_Orj_maratona_na_cilju_Maksim_StolicaIpak, proteklog vikenda održan je takmičarski dio 13-og Orjenskog maratona, dok je u nedjelju izveden rekreativni, koji je okupio 10-ak učesnika, relativno mali odziv rezultat je i loših vremenskih prilika, objašnjava načelnik sekcije za markacije i vodičku službu PK “Subra” ,Željko Starčević.

– U vrijeme starta na rekreativnoj trasi padala je jaka kiša, a temperatura se spustila na 8 stepeni. Ipak, zacrtana ruta do jedne od atrakcija masiva Orjena, Žlijebske jame, je odrađena bez problema – ističe Starčević. Njegova sekcija je bila zadužena da pripremi staze za maraton, što je ove godine urađeno mnogo kasnije zbog velikog sniježnog pokrivača koji se zadržao na najvišim dijelovima Orjena.

Prvoplasirana na ovom maratonu, baš kao i prošle godine bila je nikšićka atletičarka Daliborka Davidović. Prošle godine učestvovala je prvi put i postavila rekord na stazi 5 sati i 13 minuta. Ove godine je ponovila uspjeh i popravila ga za 27 minuta.

Davidovićka, kaže da je prezadovoljna stazom i uslovima i da će se takmičiti i sljedeće godine.

Na maratonu je učestvovalo i 10 planinara iz planinarskog kluba “Vjeverica” iz Kotora. Predstavnik ovog kluba, Marjan Šantić kaže da su oni stalni gosti u planinskom domu na Orjenu i uputio je  sve pohvale na račun članova “Subre”, uz poruku da i opština i država treba da se ponose sa domom i ljudima koji ga opslužuju. On je posebno istakao odličnu organizaciju maratona i stazu koja je bila odlično očišćena i obilježena.

Predsj_Subre_i_pobjednici_maratona_u_m_i_z_konkurenciji

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code