OŠ “Milan Vuković” proslavlja 160-ti rođendan

OŠ “Milan Vuković” proslavlja 160-ti rođendan

0
Podijeli

Literarnim matineom, priredbom, te novim brojem lista “Luč”, Osnovna škola ”Milan Vuković”, na Savini, proslaviće danas 160 godina postojanja.

Ova obrazovna ustanova je nosilac mnogih nagrada i priznanja, pored ostalog: 1972. godine – Oktobarske nagrade Herceg Novog, 29. decembra 1998. godine Ordena zasluga za narod sa srebrenim zracima povodom 130 godina postojanja, za naročite uspjehe postignute u vaspitanju i obrazovanju mladih generacija, kao i za doprinos širenju prosvjete i kulture. Potom je 25. decembra 2008. godine škola dobila državnu nagradu “Oktoih”.

Picerija i restoran

Kao okosnica OŠ “Milan Vuković” na Savini jeste škola na Srbini, koja je počela sa radom 1858. godine kao Srpska zakladna pomorska škola, a onda su je hercegnovskoj prosvjeti zavještali Jovan Bošković, Đuro Đurović i Eufrazija-Jevrosima Laketić.

Odlukom Školskog odbora i Nastavničkog vijeća 25. novembra 1958. godine, prva osnovna škola u Herceg Novom dobila je naziv po učitelju, antifašisti, revolucionaru, Milanu Vukoviću. U staroj zadužbinskoj zgradi škola je radila do zemljotresa 1979. godine da bi novi školski objekti bili izgrađeni 1982. godine u kojima, kao matična  škola radi danas.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je u januraru 2017. godine UT uslove za izradu tehničke dokumentacije, za rekonstrukciju bivše zadužbine Bošković-Đurović-Laketić, u okviru postojećih gabarita.

U budžetu za prošlu godinu bila su opredijeljena sredstva za rekonstrukciju ovog objekta, a Ministarstvo prosvjete najavilo je izradu tehničke dokumentacije, raspisivanje tendera i izbor najboljeg ponuđača.

Redakcija Radija Jadran još u februaru pitala je ovaj Vladin resor: da li je završena izrada tehničke dokumentacije i šta je njome obuhvaćeno, šta je sa tenderom i koliko se ponuđača javilo, koliko sredstava je za taj projekat obezbjeđeno i na koncu, kada se može očekivati završetak radova, odnosno kada će škola u Srbini primiti prve đake nakon višegodišnje pauze?

Pitanja smo ponovili ovog mjeseca, a odgovore još  čekamo.

Inače, povodom Dana OŠ Milan Vuković, literarni matine je 17 h, a glavna priredba u 18 časova u sportskoj sali.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code