Osmi mart – Praznik koji izlazi iz mode

Osmi mart – Praznik koji izlazi iz mode

11
Podijeli

Pjesme, vino, gitare, ruže, karanfili, sve manje prate 8. mart – Međunraodni dan žena. Praznik gubi smisao i u Crnoj Gori, ne samo zato što ga vezuju za doba komunizma, već i zbog potpuno demagoške i istrošene priče o ravnopravnosti polova, jednakim uslovima za obrazovanje, zapošljavanje, napredovanje u svim oblastima.

Doduše, raduju se veoma ovom danu oni koji pokušavaju da od njega zarade, turističke agencije, ugostitelji, trgovci, cvjećare… Nije kao nekada, ali dobro je dok je onih koji se ne odriču lako tradicije kupovanja i putovanja.

Picerija i restoran

Slučaj OŠ “Dašo Pavičić” na Toploj, jedinstven je u Crnoj Gori. Nastavničko vijeće donijelo je odluku da 8. mart bude neradni dan, ne da bi zaposlene pripadnice ljepšeg pola obradovali odmorom, već da bi zaustavili tradiciju da im djeca donose poklone. Zbog toga je direktor škole ovih dana izložen javnom “linču”, manje podršci, pa je pod pritiskom, najviše roditelja, ipak proglasio ovaj praznični dan radnim.

Ima li razloga da pripadnice ljepšeg pola slave danas 8. mart? Jesu li dostigle željenu ravnopavnost, ili su u toj borbi sa muškarcima sebe samo dodatno opteretile? Težak posao, karijeru, politički ili neki drugi angažman, treba da uravnoteže sa obavezama prema porodici i kući. A često one izdržavaju familiju.

Pri tom, nasilje, mobing, diskriminacija, nijesu još iskorijenjeni. Naprotiv. Ravnopravnost često pada u vodu kada žene traže posao i kada poslodavci čuju da planiraju, ili već imaju djecu. Susreti s raznim predrasudama koje treba pobijediti događaju se iz dana u dan. Položaj koji dobiju kao uspješne menadžerke, naučnice, ljekarke, trgovkinje, političarke, novinarke, žene treba stalno da dokazuju da su zaslužile. Moć, uglavnom, imaju muškarci, mada će mnoge dame reći i da nije baš tako, te da s razlogom slave sopstvena ekonomska, politička i društvena dostignuća.

Kako god, sve se promijenilo od prvog Dana žena početkom 20. vijeka i doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, te protesta zbog loših radnih uslova. Ovaj praznik je ustanovljen na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista u Kopenhagenu 8. marta 1910. godine, na inicijativu liderke ženskog radničkog pokreta Klare Cetkin.

Prošlo je, eto, više od vijeka. 8. Mart je praznik koji izlazi iz mode, ali postoji mnogo razloga zbog kojih bi žene trebalo da podignu glas.

11 Komentari

 1. U TO SU DO SADA ZENAMA ZA 8 MART UPLACIVALI PO 50 EURA A OVE GODINE PO KARANFILCIC.STEDI OBRADOVIC NA RADNICAMA .NE ZNAMO KOLIKO SI NOVIH ZENA ZAPOSLIO ALI USTEDA JE OGROMNA.JOS KAD BI ODVEO RADNICE NA TURNEJU(KOMUNALNO PREDUZECE -SVAKA CAST).NAJGORE PREDUZECE ZA ZENE U CRNOJ GORI- TO HERCEG NOVIH.NESPOSOBNO RUKOVODSTVO NA CELU SA NESPOSOBNOM KOORDINATORKOM B.Z.

  7
  6
 2. Dezinformacija 8 Mart radan kao svaki drugi dan u OS ” Daso Pavicic” i nije zaustavljena praksa kupovina poklona za nastavnike,samo dobra ideja za neko drugo vrijeme

  1
  1
 3. Ne radi se tu o modi, nego o našem prostakluku i obesmišljavanju svega tradicionalnog i lijepog.Nameću se neka neprimjerena pravila ponašanja.
  Te proslave su se svele na gomilu neukusa po prigradskim kafančima sa hrpama mesa i narodnjačkim pjevačicama po stolovima i pregrštima sasušenik karanfila.
  Po školama buketi, parfemi i torbe, što teži predmet veći poklon.
  Slave nam se svode na takmac u broju učesnika za stolom i količini mesa ili ribe što će de pojesti.

  10
 4. Bitno da je direktor Kreckovic napadnut i ovog puta – ne valja sto su svi dobili slobodan dan da provedu sa majkama, zenama, djecom, nego se dize frka kao i uvijek oko gluposti. Isti ti koji insistiraju da se praznik odrzi, kasnije se zale da je praznik prerastao u biznis i da se novac ne treba olako trositi. Kao majka u potpunosti podrzavam direktora Kreckovica i nacin na koji vodi skolu!

  9
  3
 5. Isto tako i od prvog maja vise nista ne ostade. Niti fabrika, niti radnika, sindikata, nidje nista. Sve zapatano. Vazno je da je gospodaru i sviti dobro i da nam vladaju sto duze

  27
  5
 6. Nekada su muškarci čestitali ženama 8. mart.
  Sada je postala navika da žene čestitaju jedna drugoj. Čak se i pokloni kupuju.
  Malo mi to čudno deluje – nije u duhu praznika!

  37
  1
 7. Neka slavi kome se slavi,bilo što neka se slavi,samo neka se svi međusobno poštujemo.Za to se svi borimo,protiv svih podjela,zaluđivanja,obmanjivanja,foliranja….doma i izdoma, puštite se žena.

  33

Ostavite komentar

*

code