Osniva se firma Mamula, uskoro i glavni projekat

Osniva se firma Mamula, uskoro i glavni projekat

1937
3
Podijeli

images_slike_razno_mamula_mamula_4_anU kompaniji Orascom, koja je na 49 godina zakupila ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula i obavezala se na rekonstrukciju, vrijednu 15 miliona eura, očekuju potpisvanje dva ugovora sa Morskim dobrom. Jedan se odnosi na pristanište u uvali Mirišta, koje će biti javnog karaktera. To su takođe uslovi da bi ugovor stupio na snagu, kazala je Dnevnim novinama, PR savjetnica švajcarske kompanije Orascom, Dragana Bećirović.
Predstoji formiranje kompanije Mamula u saradnji sa i pod nadzorom Uprave za zaštitu kulturnih dobara, a onda Orascom najavljuje izradu glavnog projekta koji mora biti završen u roku od šest mjeseci. Uz dozvolu Uprave biće napravljen projekat konzervacije. – Nadležni organi u roku od tri mjeseca treba da odgovore na naš zahtjev za odobrenje glavnog projekta. Tek tada stičemo uslov da zatražimo građevinsku dozvolu. Od dana dobijanja građevinske dozvole, rok za završetak radova je 18 mjeseci”, pojasnila je Bećirović i dodala da će glavni projekat biti detaljno predstavljen široj javnosti u Herceg Novom.
Uprava za zaštitu kulturnih dobara je u julu 2014. godine izdala konzervatorske uslove za izradu konzervatorskog projekta za zaštitu i revitalizaciju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Jedan od uslova je da prije izrade projekta investitor mora uraditi arhitektonska i konzervatorska, kao i istraživanja istorijske dokumentacije, pisanih i drugih izvora. U uslovima je jasno navedeno da je projektom potrebno predvidjeti adekvatnu prezentaciju memorijalne zbirke vezane za zatočeništvo Bokelja u utvrđenju tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.
“Već smo završili tehničko ispitivanje i analizu trenutnog stanja utvrđenja Mamula. Cilj ispitivanja je bio da se prikupe i analiziraju svi dostupni podaci o tvrđavi Mamula još iz vremena austrougarske dominacije u Bokokotorskom zalivu. Materijal predstavlja sveobuhvatan pregled tvrđave, analizira vojne, tehničke, istorijske i arhitektonske aspekte fortifikacije, njeno stanje, kao i njene vrijednosti i značaj. To nam pomaže da u potpunosti razumijemo lokalitet i tokom izrade glavnog projekta maksimalno sačuvamo sve ove karakteristike”, objasnila je Bećirović.

Bivši logori i vojni objekti postali atraktivni hoteli

Picerija i restoran

Postoji više primjera u svijetu gdje su upravo koncentracioni logori, kampovi a takođe i zatvori pretvarani u hotele i turističke sadržaje, podsjetila je Bećirović.
– Bivša austrougarska tvrđava, takozvana nacistička Kula smrti, inače slične arhitekture i “vršnjakinja” sa Mamulom, danas je hotel u privatnom vlasništvu Citadel Inn. Čuveni hotelski brend Four Seasons u Istanbulu je otvorio hotel u bivšem zatvoru. Velika Britanija, Norveška, Španija, Švedska, Portugal bilježe pozitivna iskustva pretvaranja bivših vojnih objekata ili spomenika kulture u turističke svrhe.
Uspostavljanje muzeja na Mamuli podrazumijeva uređenje jedne jedinice tako da može da reflektuje istoriju ostrva u oba svjetska rata. To je i sadržano u DSL “Sektor 32”. Međutim, planovi investitora će ići i šire, dio muzeja će biti i lobby hotela u kojem će biti izložena dokumenta i predmeti. Takođe, razmatra se i ideja da na odgovarajući način, istorijski predmeti budu izloženi i van prostora muzeja na nekoliko lokacija tvrđave.
“Naš poseban interes bio je da članovima boračkih udruženja, među kojima su i bivši logoraši i njihove porodice, sa posebnim uvažavanjem prema žrtvama ratova na ovoj lokaciji, pojasnimo naš koncept. Predstavnicima SUBNOR-a smo predstavili projekat, oni su ga zvanično i podržali, a vrlo su zainteresovani za saradnju tokom koncipiranja prezentacije muzejske građe”, navela je za Dnevne novine Bećirović.

3 Komentari

  1. Kako ce dopremati materijal na ostrvo? Hoce li se ljepota uvale Mirista narusiti i hoce li vlasnici zemljista biti osteceni zbog tzv.javnog interesa tj.izgradnje hotela?!Ko ce dati odgovore:)!!!?U pamet se i slozno Lusticani!!!!
    0    0

Ostavite komentar

*

code