OSNOVANA CRNOGORSKO-INDIJSKA FONDACIJA ZA PODRŠKU UGROŽENOJ I OBOLJELOJ DJECI I MLADIMA

OSNOVANA CRNOGORSKO-INDIJSKA FONDACIJA ZA PODRŠKU UGROŽENOJ I OBOLJELOJ DJECI I MLADIMA

212
0
Podijeli

“Olivia Fondacija – International” Herceg Novi naziv je novog crnogorsko-indijskog projekta, čiji su osnivači Olivera Pustinjak iz Herceg Novog, koja je ujedno i izvršna direktorica Fondacije, i Amit Garg iz Indije.

Cilj osnivanja fondacije je da se ostvari međusobna saradnja kroz zajedničke projekte dvije države: sa jedne strane Crna Gora, sa druge 1/3 svijeta – Indija. Misija je pružiti podršku i zaštititi djecu i mlade ljude ugrožene na bilo koji način u porodici, školi, u društvu uopšte. U tu grupu spadaju djeca bez roditeljskog staranja, djeca sa jednim roditeljem, djeca bez osnovnih sredstava za život i normalno odrastanje.
Fondacija će davati podršku oboljeloj djeci i njihovim porodicama i na bilo koji način ugroženoj djeci u područjima obuhvaćenim prirodnim ili ratnim katastrofama, pomoć djeci u udaljenim krajevima od centara.
– Planiramo razne aktivnosti i radionice u koje ćemo uključiti i našu ciljnu grupu da bi se stvorilo samopouzdanje, osjećaj da su prihvaćeni i da su dio društva. U aktivnosti se uključuju sva djeca i mladi bez obzira na nacionalnu i vjersku ili bilo kakvu drugu različitost, saopštila je Pustinjak našem radiju.
Kako je dodala, jako joj je žao što je odziv NVO koji se bave djecom sa problemima bio slab, takođe i Dječjeg doma”Mladost” jer njihova saradnja može biti izuzetno značajna i usko povezana.
Na otvaranju fondacije prikupljena su manja sredstva za Teodoru Piljurović, sedmogodišnju djevojčicu iz Igala, koja je prošle godine oboljela od leukemije, tj naznačeno 30% izumrlih ćelija tj.malignih. Prošle godine je krenula u I razred, a u decembru prekida školovanje. Liječena je 9 mjeseci u Skoplju i škola u koju je upisana OŠ “Dašo Pavičić” je pomogla, ali tu se sve završava. Trenutno, od septembra ove godine, je na kućnom liječenju uz stalne kontrole i odlaske u Skoplje i analizu koštane srži koju roditelji nose u Atinu. Ima veoma rijetku krvnu grupu AB negativ.
– Mi ćemo nastaviti sa akcijom preko website-a, a istovremeno apelujemo da se ovoj djevojčici pomogne, jer su ljekovi i sve analize veoma skupe, te je porodici neophodna podrška svih nas, apelovala je Pustinjak.
Na otvaranju su nastupili gosti, pozorišni glumci iz Slovačke, koji su došli posredstvom Društva slovačko-crnogorskog prijateljstva. Izveli su dio predstave pod nazivom “Kod gradonačelnika će biti svadba” na slovačkom jeziku, uz prevod, zatim je uslijedio ples Nataše Koprivice i pjesma “Boko moja” koju je otpjevala Kristina Milačić.
Naredni period za fondaciju zahtjevaće intenzivan rad, predanost, a naravno i finansijsku podršku. Donatori projekta su: Opština, Knjigovodstveni biro “Bencom”, slikar Vojislav Kordić, “IDEAL DM”, “ELKOM -TEAM”, “Elektrolux”, “Hunguest hotel Sun resort”, galerija “Sue Ryder”, cvjećara “Mirta”, krojačka radnja “Vagabonda”.

Picerija i restoran

Broj žiro računa na koji građani mogu uplatiti donacije za Teodoru Piljurović : CKB 510111197145506319

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code