Osnovano Nacionalno udruženje profesionalnih ribara u morskom ribarstvu

Osnovano Nacionalno udruženje profesionalnih ribara u morskom ribarstvu

2138
4
Podijeli

ribari sastanak u ministarstvuCrna Gora je dobila prvo Nacionalno udruženje profesionalnih morskih ribara koje okuplja članove četiri ribarska udruženja sa područja Bara, Ulcinja i Herceg Novog. Osnivanje nacionalne organizacije ribara koja bi ujedinila crnogorske profesionalne ribare na putu razvoja ovog sektora inicirao je prije tri godine doskorašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na sastanku koji je održan u Ministarstvu, predstavnici ovog resora izrazili su zadovoljstvo što su ribari ispunili dogovor, bez obzira što je prošlo tri godine od pokretanja inicijative.

Picerija i restoran

Predstavnici ribarskih udruženja “Južni Jadran” i “Sidro” iz Bara, “Škver” iz Herceg Novog i “Udruženje ribara Ulcinj” saopštili su da Nacionalno udruženje obuhvata više od 80% ukupnog broja registrovanih ribara u Crnoj Gori, te da su svi članovi navedenih udruženja prihvatili Statut Nacionalnog udruženja. Izrazili su spremnost da ispoštuju i raniju sugestiju Ministarstva da na čelo novoosnovane organizacije ne imenuju ribara, već stručno lice koje posjeduje menadžerske sposobnosti, administrativne vještine i razumijevanje za strateški pravac razvoja sektora.

Savjetnik za ribarstvo Denis Frljučkić kazao je da su ribari napravili prvi korak u pravcu organizovanijeg djelovanja, ali i da im predstoji ozbiljan rad na uspostavljanju funkcionalnog udruženja koje će zastupati njihove interese u procesu evropskih integracija. On je podsjetio da je u proteklih tri godine Ministarstvo aktivno radilo na kreiranju mjera podrške sektoru ribarstva kroz Agrobudžet, kao i na ispunjavanju obaveza vezanih za pregovaračko poglavlje 13 (Ribarstvo), a sve radi modernizacije zastarjele ribarske flote, povećanja konkuretnosti i opstanka crnogorskih ribara.

Prema riječima Frljučkića, Nacionalno udruženje imaće odmah priliku da pokaže snagu, s obzirom da je u toku priprema mjera podrške koje će biti dio Agrobudžeta za 2017. godinu i novog Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi.

Ribari su ovom prilikom obaviješteni da je nedavno stupio na snagu pravilnik o potvrdi ulova, na osnovu kojeg je otklonjena barijera za izvoz svježe morske ribe iz Crne Gore. Takođe, naveo je da se od Nacionalnog udruženja očekuje da u što kraćem roku pripremi planove rada i da Ministarstvu dostavi konkretne prijedloge za unapređenje sektora morskog ribarstva.

Ministarstvo poljoprivrede pružiće podršku radu Nacionalnog udruženja i u saradnji sa ribarima nastaviće da rješava izazove na putu razvoja sektora morskog ribarstva. Najveći doprinos za uspjeh na tom putu, svakako, može dati upravo jako i organizovano Nacionalno udruženje.

4 Komentari

  1. Sa Markom Kisom ili bez njega ova osnivacka druzina sa fotografije bi trebala da osnuje Nacionalno Udruzenje Profesionalnih Ribara Praistorijskom Metodom, jer ni jedan od ribara sa fotografije nije unaprijedio svoj metod ribanja od 1980-tih godina. Oni zato i jesu “Profesionalci” jer uloviti kasetu ribe tom tehnikom je bukvalno sedmica na LOTO.

  2. Ako budu pametni Marka Kisea neće pustiti u ovo Nacionalno. Uništio bi ga! Prema onome kako se do sada ponašao treba ga ignorisati. Ovako imaju šansu da uz podršku Ministarstva poljoprivrede napreduju…

Ostavite komentar

*

code