Osnovna škola “Milan Vuković” doživjela 159 godina

Osnovna škola “Milan Vuković” doživjela 159 godina

4
Podijeli

Osnovna škola “Milan Vuković” na Savini, koja baštini tradiciju najstarije obrazovne ustanove u hercegnovskom kraju, sjutra obilježava svoj Dan, odnosno 159 rođendan.

Glavna priredba, kojoj će od 17 h prethoditi literarni matine, biće upriličena u 18 časova u fiskulturnoj sali škole, u okviru kojeg će biti priređen i ispraćaj nastavnicima koji odlaze u penziju.

Picerija i restoran

Pored toga škola će organozovati i polaganje vijenaca na grob Milana Vukovića na Podima.

Kao okosnica OŠ “Milan Vuković” na Savini jeste škola u Srbini, koja je počela sa radom 1858. godine kao Zakladna pomorska škola, a onda su je hercegnovskoj prosvjeti zavještali Jovan Bošković, Đuro Đurović i Eufrazija-Jevrosima Laketić. Odlukom Školskog odbora i Nastavničkog vijeća 25. novembra 1958. godine, prva osnovna škola u Herceg Novom dobila je naziv po učitelju, antifašisti, revolucionaru, Milanu Vukoviću. U staroj zadužbinskoj zgradi škola je radila do zemljotresa 1979. godine, da bi novi školski objekti bili izgrađeni 1982. godine. U njima kao matičnoj školi, ova ustanova radi danas.

4 Komentari

  1. Oni nemaju tradiciju 159 god. jer nisu u staroj zgradi 38 godina. 38.godina razne vlasti nisu bile u stanju sanirati zadužbinski objekat i privesti ga namjeni – ŠKOLI

Ostavite komentar

*

code