Otkrivaju svijetu zidine Starog grada Herceg Novog: Očišćen dio kod Peraških vrata

Otkrivaju svijetu zidine Starog grada Herceg Novog: Očišćen dio kod Peraških vrata

5396
13
Podijeli

Da bi zidine kojima je opasan Stari grad Herceg Novi bile bolje sagledane i analizirane, da bi jendog dana poput bedema u Dubrovniku bile tursitički valorizovane neophodno ih  je  prvenstveno raščistiti  od zelenila. Stoga je NVO Sinergija prorteklog vikenda nastavila seriju akcija  raščišćavanjem predjela Peraških vrata koja imaju istorijski značaj.

– Na tom mjestu su Peraštani, koji su pružali otpor turskoj vladavini, 1687. godine uspjeli da probiju Bedem i pomognu u oslobođenju grada od Turaka.

Picerija i restoran

Akcije se rade u okviru projekta izrade Studije zaštite graditeljskog nasljeđa koju NVO Sinergija izvodi u saradnji sa Fondnacijom Petrović Njegoš i stručnjacima iz Francuske poput Benjamin Moutona, glavnog arhitekte za istorijske spomenike u Francuskoj i arhitekata konzervatora iz biroa ARCHIPAT iz Lyona- podsjeća direktor NVO Sinergija, Vuk Čvoro.

Pored volontera Sinergije, akciji su pritekli u pomoć volonteri NVO Naša Akcija iz Podgorice, aktivisti iz OKC i Urban Nova iz Herceg Novog. Radnici Komunalno stambenog preduzeća su motornim alatom pomogli da se Zidine lakše raščiste od drveća.

– Zaprepašćujuće je stanje ovog kulturnog dobra, jer godinama niko  nije vodio računa o njegovom tretmanu. Vjerovatno je to sudbina svih kulturnih dobara koja ne donose novac i zaradu, ali adekvatnim tretmanom i menadžementom itekako ovaj dio može donositi profit gradu -uvjeren je Čvoro. On daje primjer susjednog Dubrovnika.

– Ulaznica na bedeme Dubrovnika je 10 eura po osobi, a oni su naspram novljanskih bedema, gdje se sa svakog dijela pruža specifičan pogled i drugačija vizura, jako dosadni. Novljanski bedemi su na specifičnoj konfiguraciji terena, oni idu od 0 do 85mnv, na koliko stoji Kanli Kula. Usput imaju toliko interesantnih kutaka i odličnih vizura, kontakta sa okolinom, da sigurno zaslužuju istu tu visinu cijene ulaznice. Pomnožite to samo sa 10.000 ljudi koji bi obišli zidine i dobićete iznos od 100.000 eura.

No, ovo je samo pretpostavka, bez proračuna troškova zaposlenih i potreba ulaganja koje su takođe velike dodaje Čvoro. Da je briga o zidinama nakon zemljotresa postojala one bi bile rekonstruisane nakon 1979, kada je Zavod za urbanizam izradio projekat njihove revitalizacije, na čelu sa arhitektom Borisom Ilijanićem, smatra on.

Kako god, iz NVO Sinergija najavljuju dalje čišćenje koje će obaviti do maja, kada očekuju novu posjetu i radionicu sa francuskim ekspertima i članovima Fondacije Petrović Njegoš koja je finansirala opremu za čišćenje i dolazak volontera iz Podgorice.

Pozivaju građane da se uključe i doprinesu razvoju zajednice i kulturnog nasljeđa Starog grada koje je projektom Revalorizacije kulturnih dobara iz 2013. godine proglašeno za kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Inače, prvu akciju su organizovali krajem prošle godine kada su čišćene zidine uz istočnu stranu tvrđave Forte Mare uz pomoć Komunalno Stambenog preduzeća, Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog i Turističke organizacije.

Nastavljene su aktivnosti u februaru i martu kada su raščišćene zidine oko Mezzalune. NVO Sinergija je tada organizovala samostalno raščišćavnje radi lakše koordinacije, bez učesnika gradskih javnih institucija.

13 Komentari

 1. @Zvoncica, komentar je u principu OK, korjenje je kompleksna neprilika, naime, gdje je korjen tu nema mjesta za nesto drugo ,a korijen raste, deblja, jedini lijek je nalivanje zitkog betona, ali da se vratimo na komentar, korijen vezuje kamenje, e sad, obuci malo uze pantalone, pa neka se jos neko proba tu uvici, ma nesto mora riknuti pa kako godj okrenuli i obrnunli, pantalone u svakom slucaju, veza izmedju kamenja, sve OK?
  0  1
 2. Ja sam laik ali mislim da korjenje smiju vaditi samo ako misle da je odmah povezu nekim betom ili tako nesto, neka planska rekonstrukcija, jer mi se cini da taj korjen koliko razara zidine svojim rastom toliko ih i drzi da se ne odvale..
  4  0
 3. @Karatoc, tacno to korijeni od divljih smokava , od smrdelja i jos mnogo cega razaraju i sprenguju zidine, ako se to ne ocisti, a ciscenje je mukotrpno, uzalud cijela rabota, gledam na Macel, smokvu su dobri isjekli, ali korjenje je ostalo, za godinu dana opet ista muzika
  5  0
 4. Заслужили су да их подржи цио град. Принц Петровић их подржава и финансира…
  6  4
 5. Pa ovo mora ozbiljno da se shvati, svaka cast NVO ekipi ali posle svih vasih akcija u proteklo vrijeme opstina i dalje nista ne preduzima, nije mi jasno… Imam osjecaj da bi prije prodali taj kamen nego zasukli rukave i ucinili nesto za korist grada.
  10  2
 6. Samo kad komunalna policija nije pisala prijavu i pustili ih da raskrče ovu džunglu u sred grada. Umjesto da su se u opštini posvetili ovakvim stvarima, oni su htjeli da mijenjaju imena nekih parkova.
  14  3
 7. Šta radi naše sluzbe. Tvrdjave o zidine grada su zarasle i ne samo sto vizuelno ugrožavaju već i statički jer korjenjem i rastom razaraju zidine. Nije dovoljno samo rastinje koje raste iz zidina sasjeci već hemikalijama treba uništiti i korjenje koje najviše razara. Opštinske sluzbe ne ekifasne, ne rade svoj posao i troše previše novca iz budžeta!!! Sluzbe treba smanjiti i dosta njih ukinuti, te onda unajmiti firme za fiksne uznose. Tada će ovi uz opštinskih službi biti zaposleni kod privatnika pa će raditi itekako !!!!
  10  2

Ostavite komentar

*

code