OTKRIVEN SPOMENIK OSNIVAČU HERCEG NOVOG, KRALJU TVRTKU I KOTROMANIĆU

OTKRIVEN SPOMENIK OSNIVAČU HERCEG NOVOG, KRALJU TVRTKU I KOTROMANIĆU

461
0
Podijeli

otkrivanje tvrtka 1Nakon deset godina od inicijative, rasprava laičke i stručne javnosti o izgledu, lokaciji, cijeni, spomenik Kralju Tvrtku Prvom Kotromaniću, osnivaču Herceg Novog, djelo beogradskih vajara Dragoljuba i Miodraga Dimitrijevića, od danas i zvanično dominira ulazom u gradsku luku u Novom.
Na Škver se slilo nekoliko stotina posjetilaca, a spomenik bosanskom kralju, iz dinastije Kotromanića, visine 6 m, u bronzi, s krstom i mačem, u odeždi oivčenom simbolima dvoglavog orla, otkrio je predsjednik opštine Herceg Novi, Dejan Mandić.

 

U ime šetovjekovne istorije grada i sjutrašnjeg praznika 28. oktobra, Dana opštine, on je kazao da ne treba biti skroman, već treba reći da su stanovnici Hreceg Novog među rijetkima koji se mogu pohvaliti da znaju svog osnivača:
otkrivanje tvrtka 3– Davne 1382. godine u Župi Dračevici, na ulazu u Bokokotorski zaliv Tvrtko I Kotromanić, sin kneza Vladislava Kotromanića i Jelene Šubićeve, naslijedivši presto od svog strica bana Stjepana II počeo je zidati svoj novi grad i dao mu ime Sveti Stefan u slavu i spomen Svetog Prvomučenika Stefana – podsjetio je Mandić.
On je dodao da je lokacija za podizanje grada odabrana pažljivo. Pretpostavlja se da je prva tvrđava počela da se gradi krajem maja, a bila završena krajem septembra iste godine. Prvo utvđenje nalazilo se na samoj obali Topaljskog zaliva, strateški dobro postavljeno za odbranu od eventualnih napadača, a povoljno za gradnju luke i pristanak brodova.
U blizini grada na riječici Sutorini podignut je trg soli sa skladištima. Prve lađe natovarene solju dolazile su već u avgustu što je za novi grad značilo i početak njegovog života. Nakon nekog vremena grad je dobio ime Novi, ali uz različite varijacije od onoga Castel Nuovo do današnjeg Herceg Novi, mada ga mnogi još i danas zovu i znaju samo kao Novi, podsjetio je Mandić na manje-više poznate činjenice o nastajanju grada. Simboliku posavljanja spomenika je protumačio:
otkrivanje tvrtka 4– Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću postavljen je na ovom mjestu simbolično, na ulazu u grad sa mora, na izlazu iz zaliva u svijet, na mjestu sa kojeg se hvata ili sa kojeg puca pogled u budućnost. Tvrtkova vizija je netragom nestala i pripala istoriji, ali onom dijelu istorije koji se nalazi i živi u nama, i samo nama, a ne svijetu oko nas. Želimo da ovaj spomenik bude i ostane sinonim sudbine našeg grada, osjećanja čovjeka da je uvijek kod kuće, među svojima, sinonim sigurne luke, pripadnosti i podrške, mjesta gdje svako uvijek može naći svoj dom. Spomenik osnivaču grada kralju Tvrtku I Kotromaniću postavljen je kao simbol prkosa i ljubavi, osvita i sumraka, susreta dirljive prošlosti i surove sadašnjosti, granici kraja i beskraja i dokaz da prave stvari nemaju alternativu. I čuvajmo ga u ime ponosa i odgovora na pitanje starog filozofa koliko malo dječijih snova ostvari odrastao čovjek.
Otkrivam spomenik u čast i dar gradu, našem zavičaju, Hercegu među gradovima koga će opčiniti šarmom i pomoći nam da odgonetnemo tajnu šifru našeg dobrovoljnog
zatočeništva u njemu – poručio je Mandić.

Picerija i restoran

 

 

IGROKAZ – FALSIFIKAT ISTORIJE?

otkrivanje tvrtka 2Svečanost na Škveru nije prijala svima. Priređen je dramski igrokaz, u režiji, beogradskog reditelja Braca Todorovića. Igrali su hercegnovski glumci, Dejan Đonović, Lidija Petrone, Zoran Trojanović i Danijel Femić, po tekstu beogradske glumice i dramske spisateljice, Snežane Bećarević Popović. Vjerovatno je autorka imala namjeru da prenese duh vremena i tadašnje konkurencije koja je vladala među gradovima soli: Dubrovnika, Kotora i novoosnovanog Svetog Stefana. Samo, iz današnje vizure takav prikaz odnosa među ovim gradovima nije bio baš prijatan.
otkrivanje tvrtka 5Nije naišao na odobravanje mnogih posjetilaca. Oni koji dobro osjećaju Herceg Novi, poznaju njegovu istoriju i koji su pri tom ljudi od pera, bili su zatečeni.
– To je nedopusutivo loš recital, sa poetičke, umjetničke i sa istorisjke strane, čisti falsifikat. To je anahron, diletantski tekst, kao da smo u 60-im godinama prošlog vijeka, sa savremenim aplikacijama, koje ne služe na čast ni Tvrtku niti Novom, patetička deklamacija – kazao nam je prilično ljut zbog toga, Novljanin i dramaski pisac Stevan Koprivica.
U programu je učestvovala i etno grupa „Zlatni vez”, kao i flautiskinja Ivana Petković, “novski vitezovi”…otkrivanje tvrtka 6otkrivanje tvrtka 7otkrivanje tvrtka 8otkrivanje tvrtka 9

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code