„OTOK LJUBAVI“, JASMILE ŽBANIĆ: KLOVNOVI ISTIČU ONO ŠTO U PRIVATNOM ŽIVOTU KRIJEMO

„OTOK LJUBAVI“, JASMILE ŽBANIĆ: KLOVNOVI ISTIČU ONO ŠTO U PRIVATNOM ŽIVOTU KRIJEMO

95
0
Podijeli

Atipičan film za ove naše balkanske prostore,”Otok ljubavi”,jedne od najnagrađivanijih autorki regiona, rediteljke čuvenog filma „ Grbavica”,Jasmile Žbanić,pobrao je simpatije publike i kritike sinoć na Kanli, kuli u okviru 29.HFF Montenegro film festivalu.

To je njeno četvrto filmsko ostravrenje za koje je motiv pronašla u onome što je,kako je kazala na press-u,cijeli život interesovao i pratilo, karnevalsko i klovnovsko.To je njeno pravo na sopstvenu priču i smijeh,kroz umjetnost kolovna.A zašto baš kolvnovi:
 – Iz prostog razloga što u kostimu klovna vi morate istaći sve ono što i privatnom životu skrivate. Htjela sam upravo da radim takav film, koji posjeduju tu energiju, klovnovsku, iskrenu. Volim radove Tatija i Vajldera, a prethodno sam već imala iskustvo scene i publike, tako da sam malo ušla na rizik u ovaj film koji ipak ne prati tradiciju BiH humora.-ispričala je Žbanićka.
Ona je željela da pokaže ovim filmom da treba voljeti druge i drugačije,kao i da ukaže da nam nedostaje upravo takve ljubavi i razumijevanja prema čovjeku.Zapravo sdmatra da je njeno ljudsko pravo da progovori i ljubavi, o ljudskim odnosima.
Rediteljka smatra da je kinematografija u BiH na vrlo niskom nivou, ali da je njen zadatak da ima viziju koja ne mora da se poklopi sa sadašnjim vremenom.Tu je i problem administrativne podijeljenosti po političkim nivoima u BiH, što predstvalja problem umjetnicima i filmskim stvaraocima: -Svi se moraju udružiti da nas politika ne bi pojela- poručila je Jasmila Žbanić.
Njen film „ Grbavica” učinio je da se u BH promijeni odnos i zakon prema ženama,žrtvama silovanja tokom rata,ali rediteljka,ipak, ne misli da umjetnost mora da bude uvijek angažovana,već kada može pomoći, onda to apsolutno treba uraditi.

Picerija i restoran

„TI MENE NOSIŠ”, IVONE JUKE :HRABAR JUGOSLOVENSKI PROJEKAT

Debitatnsko ostvarenje mlade hrvatske rediteljke i autorke filma „ Ti mene nosiš”Ivone Juke,nastalo je praćeno besparicom,bez obzira na sredstva koja je dobila od HAVC-a,i što joj je dobar scenario otvarao vrata koprodukcija,ali bespraicom koja joj je ustvari dosta pomogla.Jer,ona tvrdi da posmatra svijet bez kalkulacija.
– Gradim priču od karaktera. Nije mi toliko važan događaj koliko karakter. Gradeći priču o karakteru, dolazim do konteksta.Zanima me aktivni karakter. Onaj koji pokazuje akciju čak i kada je nemoćan. Onaj koji se buni. Samo na takav način je moguće doživjeti katarzu.-ističe Juka,koja se ozbiljno pripremala za ovaj film,iako voli improvizaciju.
-Budući da sam po profesiji glumica,umijem osjetiti glumca i tokom rada ne koristim mnogo riječi. Za mene jedina razlika između profesionalnog glumca i naturščika je u tom što profesionalnom glumcu objašnjavate zašto, a naturščiku kažete kako.-
Juka je kazala novinarima da ju je velika ljubav i nježnost vodila kroz ovaj film,” jer život ma kako surov bio posjeduje sve one divne stvari zbog kojih treba živjeti”.
Njen sledeći projekat biće usmjeren na život Dijane Budisavljević, koja je iz koncentracionih logora u Hrvarskoj spasila na hiljade djece.Ovaj priča je ne interesuje toliko u biografskom smislu, koliko u otkrivanju hrabrosti, jer je zanima „ svjetlo u čovjeku dok je sve oko njega potonulo u tamu”.
Kao dio crnogorskog kooprodukcijskog tima ,Nikola Vukčević, je ustvrdio da na ovom prostoru postoje dvije grupe autora, oni koji pričaju priče koje se od njih očekuju, i oni koji se bave temama koje su se decenijama u njima taložile i boljele ih.Juka pripada upravo ovoj drugoj grupi autora kojoj je i sam naklonjen.
– Ovaj film je pun naslaga. On pokreće pitanje pobune malog čovjeka u tranziciji koja je po sebi nehumana. Filmovi nas spajaju i to će činiti i nadalje, poručio je Vukčević.
Kao dio srpskog kooprodukcijskog tima Ivica Vidanović,kaže da je Jukin film veliki jugoslovenski projekat.
-Dijelimo iste muke. Muke ekonomije i muke duše. Ove prve prevazilazmo nekako, ali za ove druge niko nam nije kazao kako se liječe. Njih možemo izliječiti samo zajedno. Moramo da se pobunimo protiv fioka u koje nas stavljaju i u kojima se nalazimo i ispričamo naše priče. Moramo praviti našu kulturnu transferzalu, kazao je Vidanović, uz poruku da je Jukin film hrabar i značajan.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code