Otvoren “Novski đardin”: U fokusu mimoza, simbol žene, emancipacije i slobode

Otvoren “Novski đardin”: U fokusu mimoza, simbol žene, emancipacije i slobode

9
Podijeli

Izložba cvijeća, odnosno “Novski đardin”, cvjetna je manifestacija koja se održava 43. put u okviru Praznika mimoze i okupila je ove godine 25 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Đardiin je  otvorila uz svojevrsnu odu mimozi, crnogorska glumica, Nada Vukčević.

– Mimoza je poznata po svojim cvjetovima koji su zlatnožuti i grozdasti i imaju specifičan miris. Svoju ljepotu pokazuje kada je sve mirno oko nje. Zar to nije nalik na ženu? Ova senzibilna, zimzelena, drvenasta biljka je simbol kod mnogih naroda. Ona je simbol žene, emancipacije, slobode, osjećajnosti, besmrtnosti i vaskrsenja, ali i raskoši i moći. Označava poštovanje, donosi sreću u poslu, podstiče ljubav i ljubaznost – kazala je Vukčević.

Picerija i restoran

U ime organizatora, Jovanka Matković ističe da je zadovoljna posjećenošću izložbe, ali i brojem izlagača.

– Izlagači su se ove godine potrudili da osmisle i srede svoje štandove da budu dekorativni, a ne samo za prodaju. I ove godine glavni kriterijum pri dodjeljivanju nagrada biće kreativnost i dobre ideje – navodi Matković.

Hotel “Vojvodina” ispunili su  mirisi i boje, svježeg i suvog bilja, sadnice, ukrasi, te brojni posjetioci. Željka Zekić, predstavnica jednog od najvećih izlagača – “Zožeta” kaže da se svake godine trude da na najbolji način predstave ponudu, ali i da unesu novine.

– Od baštenskog cvijeća bih posebno izdvojila cimbidium orhideju koja je lijepa i interesantna. Zatim, vodene biljke koje su namjenjene za baštenska jezerca i vazdušn biljke-tilsandije koje rastu na vazduhu što je novitet na našem tržištu –  kazala je ona.

I ove godine dio prodajnog asortimana biće opredijeljen u humanitarne svrhe, gdje uz uzgajivače, učestvuje i preduzetnički klub “Art&craft” čiji su članovi pripremili zanimljive cvjetne aranžmane uz neke novine.

– Ove godine pravimo kutije iznenađenja, kutije sa raznim receptima od narandže, kutije vezane za istoriju i zaleđe Herceg Novog. Takođe, imamo ukrasne tegle i flaše rađene dekupaž tehnikom – priča članica kluba, Ivona Huseni.

Neđeljka Fanfani koja je godinama na izložbi cvijeća ima specifičan i originalan štand sa ručno rađenim ukrasnim saskijama od rekonstruisanog kamena. Kako kaže, trudi se da vrati sjaj balkonima.

– Ove godine tema mi je uređenje malih prostora poput balkona i terase. Cilj je da se na prihvatljiv i estetski način unese što više zelenila u naše živote. Vraćam kamenje i biljke – kazala je ona.

Izložba će biti otvorena do nedjelje, a može se posjetiti  od 9 do 19 časova.

9 Komentari

  1. BOZE MILI KOJI JE OVO CUDNI NAROD STO ZIVI U NOVOME.PA NI ZA STA VI NISTE U STANJU DA DATE LIJEPU RIJEC.NIKADA OVOM GRADU NE MOZE KRENUTI NA DOBRO KADA NIJE U STANJU NISTA DA POHVALI I NI CEMU DA DA PODRSKU…….ZATO I NE MOZE NISTA DA KRENE

    12
    1

Ostavite komentar

*

code