Otvoren tender za glavni projekat sanacije klizišta ispod Kanli kule

Otvoren tender za glavni projekat sanacije klizišta ispod Kanli kule

10
Podijeli

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno Direkcija javnih radova objavila je 6. juna tender za izradu glavnog projekta sanacije klizišta šireg područja lokacije Kanli kula u Herceg Novom. Procijenjena vrijednost javne nabavke sa uračunatim PDV-om, iznosi 300 hiljada eura. Poziv je otvoren do 19. jula, kada će u prostorijama Direkcije javnih radova biti organizovano javno otvaranje ponuda, u 9 časova.

Odluka o izboru najpovoljnije ponude biće donijeta u roku od 90 dana od dana javnog otvaranja ponuda.

Picerija i restoran

Inače, sanacija klizišta je prvi dio velikog projekta sanacije Kanli kule, kazao je ranije za Radio Jadran član tima stručnjaka agažovanih na ovom projektu, prof. Dušan Lučić, sa Instituta za građevinsarstvo Crne Gore.On je sa saradnicima početkom aprila prošle godine obišao Kanli kulu i organizovao istražne radove, kako bi se načelno utvrdio uzrok propadanja. Tada je utvrđeno da je ova tvrđava “strašnog” imena , Krvava kula, iz turskog perioda, ozbiljno oštećena i nestabina, što je posljedica velikog klizišta od magistrale do Starog grada i crkve Svetog Arhangela.

Kako se navodi u projektnom zadatku, na osnovu geotehničkih istraživanja terena za potrebe sanacije klizišta, kao i ranijih istraživanja, utvrđeno je da lokacija Kanli kule kao i uopšte Starog grada, u geološkom smilsu predstavlja dio razorenog čela navlake “budvansko – barske tektonske zone”. Ostaci navlake su krečnjački blokovi na kojima su izgrađene Kanli Kula, Forte Mare, Citadela i dio bedema. U tzv. paleoreljefu je flišni kompleks koji je degradiran i vodozasićen.  Deformacije na tvrđavi su posljedica nestabilnosti terena, odnosno laganog klizanja na kontaktu sa raskvašenim sedimentima.

10 Komentari

 1. lijecenje bez dijagnoze poptpuno si u pravu,1976 nikada nije spojena duboka drenaza iz Srbine prema energoprojektu ulicom Bokeske brigade.Zato su poplave na trgu i zato klizi zapadna strana.NE ZNAM KO SI ALI SI STRUCAN

 2. Nemam uvid u rezultate izvrsenih istraga ali da ucestvujem u izradi sanacione dokumentacije uradio bih kao osnovno projekat drenaze po cijeloj sjevernoj strani kule a zatim projekat potpornog zida po istoj duzini kako bih sprijecio “proklizavanje” zemljista.Ne vidim drugi nacin da se zemljiste stabilizira a da pri tome ne “stradaju “objekti od Kule do Belaviste. Kolegama koji ce biti angazovani na izradi dokumentacije i izvodjenju radova zelim da ne bude po onoj “drzi vodu…..”

 3. Možemo li prvo očistiti ,objeliti (ispjeskariti) ojačati pukotine,fugovati dubinski.Uvezati dio iznad zemlje i sve okolo očistiti i rasteretiti zidine koliko je moguće.Napraviti projekat restauracije zidina,i to tražiti vollontere i početi ODMAH.

  2
  3
 4. Vodozasićen teren sa raskvašenim sedimentima?! A otkuda tu voda? Je li tačno da curi iz velike vodovodne cijevi koja prolazi pored ili je uzrok u pogrešnoj rekonstrukciji Kanli kule prilikom koje su atmosferske vode usmjerene na temelje?

 5. Ko Boga vas molim ostavite, ne dirajte nista. Kako znate i kako umijete zadnjih pedeset godina se nije nista uradilo u nasoj opstini da valja i da se ne mora odmah popravljati.A ovdje kad zabrljate nema popravke ode pola Novoga u more.

  19
  6

Ostavite komentar

*

code