Otvorena izložba HSF na Cetinju: Podrška Ministarstva kulture otvara evropski put festivalu

Otvorena izložba HSF na Cetinju: Podrška Ministarstva kulture otvara evropski put festivalu

3
Podijeli

“Retrospektiva decenije trajanja” – izložba originalnih radova nastalih u toku deset izdanja Hercegnovskog strip festivala otvorena je danas u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Postavku čine dvadesetak originalnih radova sa jedinog strip festivala u Crnoj Gori i predstavlja dio aktivnosti na popularizaciji stripa i približavanju ove vrste umjetnosti široj publici.

Picerija i restoran

Izložbu je otvorio ministar kulture, prof. mr Janko Ljumović:

”Uoči održavanja ovogodišnjeg Hercegnovskog strip festivala, ovom izložbom u Ministarstvu kulture na Cetinju želimo da istaknemo značaj nezavisnih inicijativa u kulturi, kao i potrebu da predmet kulturne politike bude proširen za različite oblasti nedovoljno etabliranih vrsta umjetnosti kod nas, poput stripa” – rekao je ministar Ljumović.

Festivalski plakati iz prethodne decenije postojanja HSF daju i jedan novi pogled na grad, kao mjesto susreta bogatog kulturnog nasljeđa Herceg Novog i poznatih i novih strip junaka. Ministar Ljumović je naglasio i da kroz učešće i podršku aktuelnih imena sa evropskih prostora, ovaj festival, kao i svi umjetnici okupljeni oko njega, približavaju Crnu Goru aktuelnostima šireg kulturnog konteksta, koji može da bude stimulativan za razmišljanje o stripu kao dijelu kreativnih industrija posebno u oblasti izdavaštva.

”Hercegnovski strip festival kvalitetom realizovanih programa, autentičnim i neformalnim pristupom, na najbolji način odražava sve vrijednosti i posebnosti alternativne hercegnovske scene i duh gradske kreativne zajednice, koju ovakvi projekti čine još snažnijom. Kada pogledamo festivalske plakate prethodnih deset izdanja festivala prezentovanim na ovoj izložbi, kao i pojedinačne radove autora iz različitih zemalja vidimo i jedan novi pogled na grad, kao mjesto susreta bogatog kulturnog nasljeđa Herceg Novog i poznatih i novih strip junaka” – objasnio je ministar Ljumović.

Jedan od organizatora HSF-a Jovan Subotić, u podršci Minsitarstva kulture vidi novi važan oslonac za festival.

”Izdržali smo test vremena i kvaliteta i napredovali iz godine u godinu. Podrškom Ministarstva kulture započeli smo novu eru festivala. Ona će nam pomoći da nastavimo ka zacrtanom cilju – uz opštinsku podršku postali smo lokalno i regionalno važni, a sada, kada je sa nama i Ministarstvo kulture, siguran sam da ćemo dostići i evropski nivo” – rekao je Subotić po otvaranju izložbe.

Izložba “Retrospektiva decenije trajanja” biće otvorena mjesec.

3 Komentari

    • kakve veze izlozba u ministarstvu kulture, drzavnoj istituciji koja daje podrsku za strip festival koji je u septembru u h novom, moze da ima sa seljenjem festivala na cetinje? nikakve naravno, ali vazno da se da neki kontraski komentar.

      7
      3

Ostavite komentar

*

code