Otvoreni Dani ruske kulture u Herceg Novom, posvećeni očuvanju veza dva naroda

Otvoreni Dani ruske kulture u Herceg Novom, posvećeni očuvanju veza dva naroda

10
Podijeli

Dani ruske kulture otvoreni su sinoć u galeriji “Josip Bepo Benković” izložbom “U susret ruskom caru”, koja je posvećena životu ruske dinastije Romanov i stogodišnjici od tragičnog stradanja poslednjeg ruskog imperatora i njegove porodice.
Otvaranju su prisustvovali presjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, zamjenik ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladimir Gurko, delegacija ruskog grada Ribinska, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kao i brojni građani.

Pozdravljajući prisutne predsjednik Opštine Stevan Katić kazao je da ga raduje što u Herceg Novom imamo manifestaciju koja slavi tradicionalno prijateljstvo naša dva naroda i brojne veze – istorijske, kulturološke, privredne, međuljudske.

Picerija i restoran

“Zahvaljujući Danima ruske kulture, Herceg Novi će osjetiti ljepotu i bogatstvo ruske kulture, umjetnosti, jezika, istorije i duhovnosti…Pored naših sugrađana, siguran sam da će ova manifestacija okupiti i brojne ruske državljane, koji žive u našoj zemlji ili su njeni gosti. Smatram da je upravo kultura najbolji način za snaženje postojećih i uspostavljanje novih kontakata. S tim u vezi, vjerujem da će Dani ruske kulture imati pozitivne odjeke još dugo nakon što sam program završi”, kazao je Katić.

On je podsjetio na neke od veza koje postoje između Herceg Novog i Rusije, pomenuvši rođenog Novljanina, admirala ruske mornarice Marka Vojnovića i Fjodora Ušakova, jednog od najslavnijih ruskih pomorskih admirala po kojem je nazvana ruska crkva na Savini.

“Admiral Ušakov rođen je u Jaroslavskoj oblasti, kojoj pripada i grad Ribinsk. Ovo je važno jer je večeras sa nama i delegacija grada Ribinska, sa kojim smo danas potpisali sporazum o saradnji i biće naši gosti tokom dva dana”, kazao je Katić.

Poručio je da je prirustvo gostiju iz Rusije i ruske ambasade Crnoj Gori potvrda dobrih veza koje traju i jačaju, na zadovoljstvo obje strane.

“Dani ruske kulture su veoma značajna manifestacija na koju smo svi čekali i koju smo uspjeli da organizujemo, uz napore svih onih za koje očuvanje prijateljskih veza između naša dva naroda nisu samo riječi”, kazao je zamjenik ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladimir Gurko.

On je prenio prisutnima obraćanje Nj.E. Ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Sergeja Gricaja.

“Htio bih da izrazim riječi zahvalnosti Turističkoj organizaciji Herceg Novi koja je postala organizator Dana ruske kulture, kao i rukovodstvu grada koje je aktivno podržalo ovaj događaj. Ambasada se takođe odazvala ovoj inicijativi, smatrajući održavanje ovakvih manifetacija potvrdom tradicionalno bratskih odnosa između naroda Rusije i Crne Gore, koji ne mogu da budu pokvareni poteškoćama koje se povremeno javljaju u bilateralnim odnosima”, stoji, između ostalog, u obraćanju ambasadora Gricaja.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je govorio o dinastiji Romanov, smaknuću poslednjeg ruskog imperatora i njegove porodice, uticaju koji su imali na tadašnju Evropu i svijet, kao i o istorijskim vezama Herceg Novog, Boke i Crne Gore sa Rusijom, carem Nikolajem i ovom carskom porodicom. On je zaključio da su izložba i cijela manifestacija Dani ruske kulture primjer kako se treba odnositi prema ličnostima i događajima koji su ugrađeni u biće Crne Gore.
Izložba “U susret caru” realizovana je u saradnji galerije “Josip Bepo Benković”, Sretenjskog manastira i studija “Ruski car”. Otvaranje je upriličeno uz nastup hercegnovskog hora Sveti Sava.
Dani ruske kulture u Herceg Novom traju do 14. aprila.

Organizator je Turistička organizacija Herceg Novi, uz podršku Opštine Herceg Novi, a u saradnji sa Pravoslavnom mitropolijom crnogorsko-primorskom i gradskim ustanovama kulture: Muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković, Herceg-Fest i Gradska biblioteka i čitaonica.

10 Komentari

 1. Kojim korjenima?
  Ako su vam korjeni iz Rusije lijepo.
  Dobrodošli.
  Moji su korjeni ovdje, kao svih Južnih Slovena.
  Niotkuda nijesmo došli.Sve ostalo su okupatorske laži i podmetanjs.Od Rima do Austrougarske.Južni Sloveni su starosjedioci ovih krajeva.

  18
  8
 2. Toliko obećanja i ništa urađeno,očekivao sam barem da ćete nešto uraditi ,a ne dovoditi popove, i crkvu da rukovode gradom. Divim se ljudima koji izlaze na glasanje. Jadan grad sa vama !

  31
  12
 3. Pllako postajemo crkveni atar. Nama gradonacelnik i ne treba neka to bude neki pop. A to sto vam djeca bjeze odavde , sto nema posla nikakve perspektive. Nemojte se sutra zaliti da ne valja ovo ili ono.

  33
  12
 4. Toliko su nam pomogli u istoriji,
  da su nas poslije pada Napoleona, kada je došlo do prirodnog ujedinjenja Boke sa Crnom Gorom, kao kusur izručili u stogodišnje ropstvo Austrougarskoj.
  Toliko o bratskim vezama sa Rusijom

  27
  13
 5. Kultura je jedno, a nametanje svojih običaja drugo.
  Dogodine će se po svim Novskim plažama krstiti i brčkati
  u moru na 14 C stepeni.

  26
  13
 6. Kakav smo mi narod.
  Opština se bratimi, a Država kaže da je ugrožena i napadnuta od tog bratskog naroda.
  Iskreno, braća su samo oni koje vam majka rodi.
  Ostalo su samo interesi.

  26
  12
 7. Ovim se ponovo vracamo sebi i svojim korjenima i veoma sam ponosna na svoj grad sto nam je priredio ovakav dogadjaj.Sinoc je u galeriji bilo puno emocija,nakan sjajnog hora Sveti Sava i govora predsjednika Opstine i mitropolita.

  27
  34

Ostavite komentar

*

code