Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja: Novi IPA projekat

Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja: Novi IPA projekat

1233
2
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Javna prezentacija projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“, koji se sprovodi u sklopu EU prekograničnog IPA  programa za Hrvatsku i Crnu Goru, biće organizovana u restoranu Papagaj u Đenovićima, sjutra u 11:30 časova. Prezentaciju organizuje NVO ADP Zid iz Podgorice. To je organizacija poznata po akciji “Očistimo Crnu Goru za jedan dan”, održanu u maju ove godine.

adp-zid-logoRiječ je prvoj prezentaciji ovog projekta u Crnoj Gori, a predviđeno je nekoliko prezentacija po gradovima, kazala je za Radio Jadran koordinatorka projekta u Crnoj Gori, Sanela Pajazitović.

Picerija i restoran

– Želimo da promovišemo “volonturizam” kao inovaciju u zajednici, usmjerenu na turiste koji su zaniteresovani za aktivan odmor i upoznavanje destinacije putem direktnog socijalnog kontakta i učestvovanja u društveno odgovornim programima – navela je Pajazitović.

Termin “volonturizam” je složenica sastavljena iz riječi volontoranje i turizam. Predstavlja vrstu aktivnog odmora, nasuprot masovnom turizmu zastupljenom na našem primorju. Kao inovacija u zajednici, usmjeren je na turiste zainteresovane za aktivan odmor i upoznavanje destinacije putem direktnog socijalnog kontakta i učestvovanja u društveno odgovornim programima, temelj je za razvoj turističkih proizvoda koji će pridonijeti atraktivnosti graničnih područja Crne Gore i Hrvatske.

– To je aktivan vid turizma, kroz koji turisti, koji će boraviti u našoj zemlji, žele da ostave svoj lični trag ili daju neki doprinos tokom svog boravka. Dakle, da nisu pasivno u našoj državi, već da odgovore na neke društvene potrebe i slično –  objašnjava Pajazitović.

Zainteresovani turista je već pri kupovini svog aranžmana za odmor upoznat sa mogućnostima aktivnog učešća u zajednici. U zavosnoti od njegovih afiniteta i potrebe zajenice kreira se programska ponuda koja može da uključi posjete Domovima za nezbrinutu djecu ili odrasle osobe, pomaganje na seoskom imanju, čišćenje i slično.

Pajazitović je naglasila da turista ne mora biti aktivno angažovan svakog dana svog odmora, već ima mogućnost izbora, a za uzvrat će imati priliku da posjeti neki drugi dio Crne Gore, koji nije obuhvaćen turističkim aranžmanom. Zainteresovani turista ne može biti angažovan na poslovima od privatnog interesa, već samo za poslove opšteg dobra, čime će direktno učestvovati u društveno odgovornim programima.

Projekat „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ predviđa različite aktivnosti za učeniske i do sada su održane dvije radionice na temu umrežavanja javnog profitnog i neprofitnog sektora. Jedna je bila u Dubrovniku, a druga u Bečićima.

Turizam, kao glavna privredna grana u priobalnom dijelu Crne Gore i Hrvatske, kroz inovativne i ekološki održive turističke proizvode podstaći će razvoj održive prakse i doprinijeti poboljšanju saradnje između profitnog, javnog i neprofitnog sektora.Riječ je o izradi novih koncepata za odmor i putovanja, te razvoju dobrovoljnih aktivnosti u regiji bogatoj tradicionalnim načinom života, prirodnim ljepotama i očuvanom životnom sredinom, navode organizatori.

Prezentaciju će voditi koordinatorka projekta u Crnoj Gori, ispred NVO ADP Zid, Sanela Pajazitović i Miljana Đurović, koje su angažovane na ovom projektu od aprila.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code