Ove subote jesenja fešta u centru Herceg Novog

Ove subote jesenja fešta u centru Herceg Novog

4
Podijeli

Jedna od 4 tradicionalne stađunske  fešte, koje organizuje NVU Ruke biće upriličena u subotu, 18. novembra u centru Novog, uz šipke, od bifea Beograd do Trga Nikole Đurkovića.

– Ovom jesenjom feštom zaokružićemo ovogodišnji ciklus stađunskih fešti. S obzirom da je ovo naša deseta fešta, odlučili smo da je održimo na lokaciji na kojoj je sve počelo – u centru Herceg Novog – kazali su organizatori.

Picerija i restoran

Jesenja fešta inpirisana je godišnjim dobom bogatim plodovima koji uspjevaju na ovom području, a koje NVU Ruke promoviše. Najpoznaitji je šipak, nar ili morganj, ali tu su i mandarine, rogač, žižula, košćela, kostanj, maginje, kake, kivi…

U okviru manifestacije, osim uobičajene izložbe domaćih proizvoda i rukotvorna, planirano je i nekoliko aktivnosti za djecu i mlade.

Tokom oktobra članovi NVU Ruke održali su kreativnu radionicu sa polaznicima Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Korisnice projekta Dorra Nuova demonstrirale su dekupaž tehniku izrađujući lanterne sa jesenjim lišćem.

Za djecu predškolskog i školskog uzrasta planiran je edukativni program, upoznavanje sa plodovima jeseni iz našeg okruženja. Uz izložbeni dio fešte ogledni prirodnjački sto biće postavljen od 10 časova, a radionica koju će voditi dipl.ing. hortikulture Milica Berberović će trajati dva sata.

U saradnji sa likovnom radionicom Srednje škole “Ivan Goran Kovačić”, biće organizovana izložba radova na temu “Šipak i plodovi jeseni”. Radovi će nastajati u jednom zamahu – u četvrtak 16. novembra, i biće izloženi u lokalima u centru grada, po uzoru na prvu manifestaciju u organizaciji ovog Udruženja.

Uz prodajni dio izložbe domaćih proizvoda biće organizovana degustacija jela i pića više izlagača. Prezentacije će se smjenjivati na svaki sat, a uz degustaciju građani mogu da dodijele skromne donacije čiju svrhu će odrediti sami prezenteri.

Organizaciju Jesenje fešte je podržala Turistička organizacija Herceg Novi, a logističku pomoć pružiće opštinske službe i preduzeća.

Udruženje Ruke ostvarilo je saradnju sa brojnim nevladinim organizacijama, sponzorima i građanima Herceg Novog, jer je značaj ovih događaja aktivitet zajednice.

Cjelogodišnji projekat Stađunske fešte Udruženja Ruke podržavaju Nacionalna turistička organizacija i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

4 Komentari

  1. Ima rogac u Srbinu i izmedju Bijele vile i Jahtinga, zestoko zarasli u drace, ima jedan nesto dalje ali ga ja koristim, nije moj ali imam dozvolu, godisnje oko 10 – 15 Kila, ima ih i na Lusticu ali je problem, nece sami da se beru, na pjacu ih prodavaju 3 kom. za 1 €, k’o da imaju zlatne spice.

    6
    2
  2. Zna li ko dje se u Novom moze naci rogacevo drvo? Nekada ih je bilo nekoliko a danas? Najpoznatija kaka je iz kuce Lepetica u starom gradu. Kada sazri ne moze se hodit skalinima a da se ne okliznes jer nema ko ocistit skaline od opalih kaka.

    3
    2

Ostavite komentar

*

code