Ove subote spremaju se “Risanski makaruli”

Ove subote spremaju se “Risanski makaruli”

0
Podijeli

Manifestacija  “Risanski makaruli”, jedna od mnogih kojom se kroz prepoznatljiva jela čuva tradicija ovog mjesta, u organizaciji udruženja Žene Risna, najavljena je 8. put u subotu, 10. juna u 20:30 časova na risanskoj Pjaci.

Publiku će u zabavljati pjevač, Igor Đurović, a najavljeni su nastupi KUD “Nikola Đurković” iz Kotora, djeve vrtića “Radost” i učenika OŠ “Veljko Drobnjaković” iz Risna.

Picerija i restoran

Predsjednica udruženja, Anka Perović kazala je za Radio Jadran da su risanski makaruli jelo koje se nekad serviralo na slavama i svadbama. Riječ je o domaćim, “sukanim” makarulima, odnosno makaronama, koje su nekad vrijedne risanske domaćice sukale na iglu i spremale uz toć od junetine.

– “Risanski makaruli”, otpočeli su 2009. godine, kada su žene Risna htjele, čuvajući tradiciju, da osmisle nešto što je vezano za Risan, što bi okupilo narod i označavalo početak turističke sezone – kazala je Perović.

Prvu manifestaciju organizovalo je samo udruženje “Žene Risna”, druge godine priključeno je i Udruženje žena iz Tivta, a kasnije  i ostale organizacije iz Boke, kojh će ove godine biti desetak sa jelima. Pored njih, učestvovaće žene iz Kavača, a prvi put i žene iz Grblja, pa Perović obećava dobru zabavu, uz dosta dobrih makarula, drugih tradicionalnih jela i pića.

– Pored makarula, tu su i tradicionalno  priganice i ruštule, patišpanj, kao i druga primorska jela. Biće i brodeta, mada je to više namjenjeno za manifestaciju “Risansko veče”. Uglavnom, biće dosta tradicionalnih jela, kolača, slanih peciva – navodi Perović.

Organizaciju su pomogli brojni sponzori, mještani i bokeška udruženja žena.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code