Ovog vikenda 16. Fašinada

Ovog vikenda 16. Fašinada

0
Podijeli

Jedriličarski klub Lahor iz Kotora u saradnji sa Porto Montenegro Yachting Club-om (PMYC) iz Tivta organizovaće jedriličarsku regatu 16. Fašinada kup za klase Krstaš, Hobie Cat, J/70 i ojedrene barke, u subotu 21. i nedjelju 22. jula. Regata je međunarodnog karaktera, a jedriće se u akvatorijumu Boke kotorske na potezu od Perasta do Tivta.

Preliminarne prijave primaće se do sjutra u kancelariji JK Lahor ili preko sajta http://www.fasinada-cup.com.

Picerija i restoran

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada biće upriličene drugog dana regate, odmah nakon tradicionalne procesije ispred peraških ostrva.

Fašinada kup se oslanja na preko pola milenijuma star peraški običaj- Fašinadu koja će se odvijati u nedjelju u smiraj dana. Fašinada je drevni bokeljski običaj u slavu Gospe od Škrpjela i vještačkom ostrvu na kojem su zahvalni bokeški pomorci napravili hram Gospi u čast.

Legenda kaže da su peraški ribari, na stijeni na kojoj je napravljeno današnje ostrvo, pronašli ikonu Bogorodice sa Hristom (koja se danas nalazi na glavnom oltaru) i u to ime odlučili da potapanjem kamenja i brodskih olupina izgrade ostrvo i na njemu crkvu. Od tada važi nepisani zavjet peraških pomoraca da se prije svakog “vijađa” potopi novo kamenje oko ostrva kao doprinos čvrstini podloge hramu njihove zaštitnice.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code