Ozvaničena saradnja Opštine Herceg Novi i kineskog grada Heiđina

Ozvaničena saradnja Opštine Herceg Novi i kineskog grada Heiđina

15
Podijeli

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i gradonačelnik Heiđina Đianši Đao potpisali su Pismo namjere za uspostavljanje bratimljenja između dva grada.

Ceremonija potpisivanja upriličena je tokom posjete delegacije Herceg Novog Narodnoj Republici Kini, tačnije ovom gradu u pokrajini Šansi.

Picerija i restoran

Oba grada su saglasna da će graditi prijateljske odnose zasnovane na jednakosti i zajedničkoj dobrobiti i širiti ekonomsku, privrednu i saradnju u oblasti turizma, sporta, kulture i obrazovanja, energetske efikasnosti, nauke i tehnologije, stoji u potpisanom dokumentu. Na ovaj način Herceg Novi i Heiđin su ozvaničili dogovor o bliskoj komunikaciji u narednom periodu, radi lakše koordinacije i međusobne saradnje po pitanjima od zajedničkog interesa.

U fokusu razgovora bila je saradnja u oblasti turizma, sporta, kulture i obrazovanja, koja će se zasnivati na principu međusobnog dopunjavanja. Naime, Heiđin je posebno zainteresovan za saradnju u oblasti zdravstvenog i kulturnog turizma, prepoznajući Herceg Novi kao atraktivnu destinaciju koja ima potencijal da zadovoljizahtjeve brojnih turista, ali i za organizovanje sportskih priprema i razmjenu studenata. S druge strane, resursi i prakse koje ovaj kineski grad ima u razvojnom i tehnološkom smislu, mogu doprinijeti realizaciji važnih projekata u Herceg Novom, za šta su obje strane zainteresovane.

Hercegnovska delegacija u sastavu: predsjednik Opštine Stevan Katič, potpredsjednica Danijela Đurović i odbornici Simonida Kordić i Jovan Subotić, sastala se sa gradskim rukovodstvom, pokrajinskim sekretarom partije i direktorom kancelarije za međunarodnu saradnju. Tokom četiri dana posjetili su fabrike uglja, aluminijuma i memera po kojima je Heiđin poznat, modernu bolnicu, naučno-istraživački centar, kulturno-istorijske lokalitete.

Posjeta je bila veoma uspješna i ovo je samo početak saradnje od koje se mnogo očekuje, zajednički je zaključak predstavnika dva grada. Dogovorena je uzvratna posjeta političko-privredne delegacije Heiđina sledeće godine, kako bi se detaljnije upoznali sa resursima našeggrada.

15 Komentari

  1. Ako dođu turisti iz Kine – bilo je opravdano i jeftino putovanje. Mislim da postoji dobra volja, rezultat ćemo vidjeti. (Još da usmjere pogled i prema zapadnoj strani, istok je za sada dobro zastupljen…)

  2. Dobro bi bilo da dotični uspostave saradnju s Mjesnim zajednicama i svojim građanima, ali izgleda da su im bliži kinezi. Zapravo čini mi se da sa ove slike više poznajem kineza nego “svojih”

    11
    3

Ostavite komentar

*

code