Panel diskusija: U Herceg Novom nema diskriminacije nad LGBT osobama

Panel diskusija: U Herceg Novom nema diskriminacije nad LGBT osobama

1147
3
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

panel diskusija hn 010716Panel diskusija na temu “Doprinos unaprijeđenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori”, održana je danas u sali Skupštine Opštine Herceg Novi.

Četvrta, od deset planiranih panel diskusija, trebalo bi da doprinese implementaciji pravnog i strateškog okvira u oblasti ljudskih prava LGBT osoba. Panel diskusije predstavljaju dio Akcionog plana implementacije Strategije za unaprijeđenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori za 2016. godinu.

Picerija i restoran

Samostalna savjetnica za rodnu ravnopravnost Opštine Herceg Novi, Branka Grubor Božović napomenula je da je 11. maja 2015. godine potpisan Memorandum o saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

– Rad na unaprijeđenju položaja i zaštiti prava LGBT zajednice je i naša obaveza u procesu evropskih integracija. Važno je da se aktivnosti i mjere koje su sada na samom početku nastave, kao i edukacija građana na ovu temu koja ima važnu ulogu u kreiranju pozitivnog društvenog diskursa. Kao turistički grad, Herceg Novi je otvoren za sve putnike namjernike, bez obzira na nacionalnu pripadnost, vjersku, političku ili seksualnu orijentaciju – kazala je Grubor Božović.

Kako je istakla, u Herceg Novom nema nasilja uzrokovanog diskrimacijom LGBT osoba, jer Novljani znaju da poštuju i uvažavaju različitosti.

Strategija se, prije svega, rukovodi principom da su seksualna orijentacija i rodni identitet dio ličnosti svakog čovjeka i da ne smiju ni u kom slučaju biti osnov za bilo kakvu diskirminaciju.

– Strategija želi uspostaviti drugačiji odnos crnogorske javnosti prema LGBT osobama, odnosno uspostaviti ravnopravni status i eliminisati predrasude koje su karakteristične za tradicionalna društva kao što je naše – kazala je generalna direktorica Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu ljudskih prava Blanka Radošević Marović.

Ona je napomenula da je do sada potpisano 12 memoranduma sa isto toliko opština, o saradnji u borbi protiv diskiminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. U pripremi je i memorandum o saradnji sa Opštinom Kolašin.

Izvršni direktor NVO Queer Montenegro, Danijel Kalezić kazao je da je u okviru ovog projekta predviđen konkurs namjenjen NVO sektoru, za podršku malim projektima koji su usmjereni na promociju i zaštitu ljudskih prava LGBT osoba. Prioritet će biti projekti bazirani na kreiranju lokalnih koalicija nevladinih organizacija i saradnji sa lokalnim upravama. Grantovi će iznositi od 1000 do 5000 eura, a biće podržana bar četiri projekta.

 

Diskusiju je organizovala NVO Juventas i Qeer Montenegro, a uz podršku Ministarstva za ljudska i manjisnka prava.

 

3 Komentari

  1. Naravno da nema, jer nikoga ne izazivaju.Ali su oni drugi što bolji po pitanju opredjeljenja,izbora ili rođenja,često ni doma ne znaju s kim je ko?
    0    0

Ostavite komentar

*

code