Pank strip vikend u Herceg Novom: Gosti Rufus Dayglo i Psihomodo pop

Pank strip vikend u Herceg Novom: Gosti Rufus Dayglo i Psihomodo pop

1014
3
Podijeli

Udruženje ljubitelja stripa i Hercegnovski Strip Festival će od 7. do 9. aprila organizovati Pank strip vikend, sa gostima, Rufusom Dayglom jednim od najpoznatijih britanskih strip crtača i najpoznatijim punk-rock bendom na ovim prostorima – Psihomodo Pop iz Zagreba.

– Povod organizovanja strip vikenda sa ovom tematikom su značajni jubileji koji se obilježavaju u ovoj godini, a povezani su sa 40 godina od nastanka punk-rocka. Planiran je i serijal stripova „Last Gang in Town“, koji je Rufus Dayglo nedavno završio za američki VERTIGO – imprint jedne od najvećih svjetskih kuća DC COMICS – saopštavaju organizatori.

Picerija i restoran

Serijal je doživio veliki uspjeh, a bavi se punk-rock kulturom u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina. Nekako od samog nastanka punk-rock, kao tipična underground kultura vezuje se za strip i bilo je sasvim logično da se četiri decenije od ozvaničenja nastanka punk-rocka obilježi stripom posvećenom toj subkulutri.

Koncert će se održati u Peoples beach baru, a ulaz je besplatan kao i za sve ostale programe. Poznati zagrebački bend će nastupiti poslije zvaničnog otvaranja i svirke hercegnovskih grupa Fast woman and slow horses i Podosti.

Rufus Dayglo će na Pank strip vikendu imati izložbu originala iz serijala „Last gang in town“, a održaće i predavanje na istu temu. Rufus koji je u 2014. godini već bio gost Hercegnovskog strip festivala, crtač je stripova kao što su Judge Dredd, Tenk Girl, Snaked… ali i autor za kojeg se vezuje rad na muzičkim spotovima jedne od najvećih svjetskih bendova – Gorillaz, te mnogi projekti iz svijeta animacije i igračaka.

Kao i na svim manifestacijama koje organizuje Hercegnovski strip festival, tako će sastavni dio i predstojećeg Pank strip vikenda biti promocija i gostovanje mladih strip crtača iz Crne Gore, a tu su i nezaobilazne strip berze sa izdavačkim kućama iz regiona. Tokom tri dana Pank strip vikenda planirane su takođe i strip radionice, kao i crtanje za fanove.

U aprilu se navršava 40 godina od objavljivanja prvog albuma „The Clash“, istoimenog britanskog benda koji je, uz Sex pistols, sinonim i, praktično, utemeljivač punk-rocka u Velikoj Britaniji. Upravo je i najpoznatiji singl ,,Sex pistolsa“ – ,,God save the Queen“ nastao iste te 1977. godine, a godinu kasnije i singl ,,Last gang in town“, grupe The Clash, koja je i poslužila za naslov strip serijala Rufusa Daygloa.

Te dvije pjesme su potpuno promjenile način ophođenja u rock muzici, ali i označile stvarni početak uspješne ere punk-rocka. Uz to, ove godine se navršava i četiri decenije kako se Sid Vicious priključio Sex Pistolsima, što je povod da se u okviru Pank strip vikenda, a u saradnji sa kulturnim centrom KINO, javno emituje film ,,Sid and Nancy“.

Uskoro i striparnica

Uz Pank strip vikend, a kao nastavak vrlo uspješne i poznate priče vezane za strip u Herceg Novom, jedinom centru devete umjetnosti u Crnoj Gori, Udruženje ljubitelja stripa – Hercegnovski strip festival će, u posljednjoj sedmici marta, otvoriti i prvu striparnicu u Herceg Novom i Boki.

– U prostorijama KINO-a (Klub istraživača neistraženih oblasti) na glavnom gradskom trgu, proširenjem postojeće strip biblioteke i otvaranjem striparnice i stalne strip berze HSF u saradnji sa prvom crnogorskom striparnicom Mister No iz Podgorice, želi da potvrdi i unaprijedi imidž regionalno poznatog strip festivala i svojim redovnim posjetiocima obezbjedi i mogućnost druženja sa stripovima tokom cijele godine.

Pokrovitelj Pank strip vikenda, koji počinje koncertom Psihomodo popa u petak 7. aprila u 21 sat, je Turistička organizacija Herceg Novi – saopštavaju organizatori.

3 Komentari

  1. Bogu hvala da se ovaj grad vraća sebi iz srednjeg vijeka u koji gurnut u protekle dvije decenije.
    Izgleda da još ima preživjelih koji su nekako pretekli od Pink epidemije koja je razorila tkivo i budućnost Crne Gore i Srbije. Samo naprijed. Nema čekanja da nam neko nešto servira. Ako se svi pokrenemo u pravom smjeru, rezultati neće izostati.

    20
    1

Ostavite komentar

*

code