PARAGLAJDERISTA IZ DUBROVNIKA UDARIO U DOBROŠTICU I PREŽIVIO

PARAGLAJDERISTA IZ DUBROVNIKA UDARIO U DOBROŠTICU I PREŽIVIO

220
0
Podijeli

Član dubrovačkog kluba “1234 Fly”, Kristijan Boroje (32) danas oko 15 časova letio je paraglajderom padinama Orjena i vjerovatno ne mogavši da se izbori sa vrtlogom vjetrova udario o stijene Dobroštice ( 1570 m). Pao je na izuzetno nepristupačan teren nekih 300 metara od vrha.

Letio je zajedno sa novskim članovima kluba “Adria fly” koji su odmah pozvali PK Subra i Službu spasavanja i zaštite Herceg Novog.
– Trebalo nam je dosta vremena da dođemo do Boroja, po velikoj vrućini i opasnom terenu. U akciji su učestvovala četiri člana “Subre”, dva vatrogasca i tri člana kluba “Adria fly”. Uspjeli smo da ga iznesemo na vrh Dobroštice oko 18 sati – priča za Radio Jadran iskusni, Dejan Verigo, načelnik spelološke sekcije “Subre” koji iza sebe ima preko 30 godina planinarskog staža i veliki broj akcija u kojima je iz planinskih bespuća spasavao stradale.
Prema njegovim riječima, Boroje je potpuno svjestan, ali sa lomovima, jer ima podliv krvi na donjem dijelu kičme, ulubljen skočni zglob i stradala mu je potkoljenica.
Dubrovačkog paraglajderistu su pokušali da evakuišu i helikopterom.
– Angažovali smo Ranka Bocu i njegovu kompaniju “Sky Montenegro”. Međutim tri puta je pokušao da sleti na vrh Dobroštice i prihvati povrijeđenog mladića. Zbog vjetra i nepristupačnog terena to je bila nemoguća misija i veoma rizična operacija spasavanja – kaže nam rukovodilac hercegnovske Službe zaštite i spasavanja, Aleksandar Škobalj. On se Ranku Boci zahvaljuje na podršci i pokušaju da izvuče svojim malim “robinsonom” stradalog.
Povrijeđeni paraglajderista ostaće noćas sa kolegama iz Novog, planinarima i vatrogascima na vrhu Dobroštice. Sjutra ujutru se očekuje da se uključi ili helikopter policije ili Gorska služba spasavanja iz Nikšića.

Picerija i restoran

STEVOVIĆ: KRISTIJAN NIJE NEISKUSAN PILOT

Član Sportskog paraglajding kluba “AdriaFly”, Dušan Stevović upravo nam je poslao e-mail, sa fotografijom, sa vrha Odijeva u kome pojašnjava još neke detalje oko nezgode koju je doživio njihov kolega. Navodi da leže pokriveni glajderom, u dobroj atmosferi, kao i da Kristijan nije neiskusan pilot koji je “udario u Dobrašticu” već se zbog nepovoljnih strujanja vjetra u jednom trenutku leta grubo prizemljio na stjenoviti dio, pri čemu je jako povrijedio nogu.
– U prvi mah je radio stanicom javio da je sve OK i da će se spakovati i spustiti, međutim, nakon toga je zaključio da sa takvom nogom to neće ići. Kristijan nije polomio nogu, a naročito ne kičmu.
Povrede u ekstremnim sportovima su normalna pojava i ne smatramo da je stradali zglob paraglajderiste veća vijest od recimo stradalog koljena skijaša ili noge planinara – navodi Stevović. On dodaje i da helikopter Robinson 22 njihovog dobrog druga Ranka Boce nije mogao da sleti na brdo, jer mu uslovi nijesu odgovarali.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code